• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Araç Plakamı Nasıl Değiştiririm

(Son Güncelleme : 23.01.2017 )
 

Araçların Tescilinin Başka İl’e Nakli

MADDE 38- (Değ.: 18.05.2007-26526)

Tescilli araçların tescillerinin bir başka ilde yenilenmesi için aşağıdaki esas ve usuller uygulanmaktadır.

a) Araç sahibinin değişmesi durumunda,

1) Müşterek hükümler uygulanmaktadır.

2) Araç, tescil defterine kayıt edilmektedir ve araca plaka numarası tahsis edilerek aracın tescili yapılmaktadır.

3) Önceki tescil kuruluşunca verilmiş olan tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakası iptal ve imha edilmektedir.

4) Yeni tescili yapan tescil kuruluşu, tescilin silinmesi amacıyla aracın daha önce kayıtlı olduğu tescil kuruluşuna ve vergi dairesine en geç 7 iş günü içerisinde, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (Ek:9)’daki formu doldurmak yöntemiyle yazılı olarak bilgi vermektedir.

5) İlk iktisabında özel tüketim vergisi (ÖTV) istisnası uygulanışmış olan araçların (veraset yöntemiyle intikaller hariç) istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabı halinde veya ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içerisinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15/2-b maddesi kapsamındaki araçlara dönüştürülmesi halinde vergi dairesince düzenlenen Özel Tüketim Vergisi Ödeme Belgesi ibraz edilmektedir.

b) Aracın tescilinin aynı kişi adına başka bir ile nakli durumunda;

1) Müşterek hükümler uygulanmaktadır.

2) Bu Yönetmeliğin 30 ve 31 inci maddeleri hükümlerine göre tescil işlemleri tamamlanarak araca tescil belgesiyle trafik belgesi verilir ve tescil plaka numarası tahsis edilir. Ancak aracın muayene zamanı dolmamışsa, tekrar özel ve teknik muayenesi istenmemektedir.

3) Daha öncesindeki tescil kuruluşunca verilmiş araca sahip tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakası ilgiliden geri alınarak iptal ve imha edilmektedir.

4) Yeni tescili yapan tescil kuruluşu, tescilin silinmesi amacıyla aracın daha önce kayıtlı olduğu tescil kuruşuna en geç 7 iş günü içerisinde, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (Ek:9)’daki formu doldurmak yoluyla yazılı olarak bilgi verir.

Eski tescil kuruluşuna bu Yönetmeliğin ekinde bulunan (Ek:9)’daki form geldikten sonra, müracaat formlarıyla tescil defterlerinin nakil işlemleriyle ilgili bölümlerine kayıt konulur ve bu formlar bir yıl sonra imha olur.

Not:Araba aldınız ve plakasını değiştirmek istiyor iseniz 150 tl’ye maal olacak bir işlem yapmanız gerekmektedir.Emniyete giderek bir form dolduruyorsunuz daha önceki kayıtlardan plaka seçme şansınız var lakin açıkçası pek bir seçenek kalmamış oluyor.Size sıradan hurdaya çıkmış bir aracın plakasını veriyorlar anlayacağınız.Bir ara Ankara emniyet şubesi internetten plaka seçme şansı sunmuştu lakin uygulamaya sanırım sona erdi.Emniyette ödediğiniz tutardan hariç plakaların basımında 15-20 tl daha ödeniyor.Arabanızın plakası düştü uçtu veya hasarlandı yenisini istiyorsunuz bunu  yapmanız gereken emniyete gidip yeni plaka isteğinde bulunuyor iseniz  bu işlemde para ödemiyorsunuz size verilen kağıtla plaka basım için söylenen adrese gidiyorsunuz yalnızca plakanın basım tutarını ödeyerek plakalarınızı alabiliyorsunuz.Arada soran arkadaşlar oluyor arabanızın plaka aydınlatma lambası yanmıyor ise cezası var mı diye polis şayet olayda kasıt görürse aracınızı alıkoyabilir veya hafif kusur üzerinden direk cezai işlemde uygulanabilmektedir.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster