• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Dizel Bir Araca Benzin Koyulduğunda Ne Olur?

(Son Güncelleme : 12.01.2022 )


Sürücülerin çok nadir karşılaştığı, hatta yaşanmasının mucize olarak görüldüğü araç yakıtının karıştırılması durumu sürücülere oldukça pahalıya mal olabilmektedir. Bu tehlikeli ve maliyetli olayın yaşanmaması için alabileceğiniz bazı önlemler ve yaşanması durumunda yapılması gerekenler bulunmaktadır.



Benzin istasyonunda çalışan görevliler benzin ve dizel araç ayırımını nasıl yapıyor?

Benzin ve dizel yakıt türünün birbiriyle karıştırılmaması için standart bazı önlemler bulunmaktadır. Bunlardan bariz bilineni ise dizel yakıtlı araçların deposunun ağzı, benzinli araçlara göre daha geniştir. Dolayısıyla pompa ebatları da farklılık göstermektedir. Dizel pompasının ebatı daha büyük olacağı için benzin deposunun ağzından geçmeyecektir. Ancak tam tersi durumun yaşanması ihtimali daha yüksektir. Yani dizel deponun ağzı geniş olduğu için benzin pompasının girmesi daha muhtemeldir.
Günümüzde birçok araç modelinin depo kapağının iç kısmında yakıt türü yazmaktadır. Benzinlikte çalışan görevliler burada bulunan etikete bakarak hangi yakıt türünü dolduracağını teyit etmektedir. Aynı şekilde pompaların üstüne de farklı renkler ve yazılar kullanılarak karışıklık olması önlenmektedir. Ayrıca birçok tecrübeli görevli, aracın çıkardığı sesten bile hangi yakıt türünü kullandığını anlayabilmektedir.


Aracınıza yanlış yakıt koyulmasını önlemek için ne yapılmalıdır?

İnsan faktörünün bulunduğu her işte olduğu gibi bu işlemlerde de maalesef hatalarla karşılaşılmaktadır. Konuyla ilgili gerekli eğitimler verilmesine ve önlemler alınmasına rağmen bir anlık dikkatsizlik veya dalgınlık, hata yapılmasına sebep olabilmektedir. Bu konuda sürücülerin uygulayabileceği birkaç basit önlem bulunmaktadır;

- Yakıt alınacağı zaman görevliye aracın yakıt türü mutlaka söylenmelidir. “Nasıl olsa biliyor” diye düşünmemeli, üstüne basa basa söyleyerek yakıt türü hatırlatılmalıdır.
- Bilgiyi verdikten sonra görevli takip edilmeli ve doğru pompayı seçip seçmediği kontrol edilmelidir. (Pompanın istasyonunda ve üstünde yazan yazılardan yakıt türünü ayrıt edilebilir)
- Aracınızın depo kapağına yakıt türünü belirten sticker satın alıp yapıştırılabilir.
- Yakıt fişlerinde hangi yakıt türünün satın alındığı yazmaktadır. Olası bir hata durumunda araca gelecek zararı önlemek adına, araç çalıştırılmadan önce hangi yakıt türünün doldurulduğu mutlaka kontrol edilmelidir.


Dizel Bir Araca Benzin Koyulduğunda Ne Olur?

Dizel motorlu araca yanlışlıkla benzin koyulması durumunda aracın çalışmaya devam etme ihtimali yüksektir. En büyük sorun da burada yaşanmaktadır. Sürücüler hatanın farkına varmadığı için yol katetmeye devam etmektedir. Böyle bir durumda araç ne kadar fazla yol yaparsa alacağı zarar o kadar artacaktır. Yakıtın geçtiği tüm sistemdeki parçalarda hasara yol açması muhtemeldir. Özellikle dizel araçların enjektörlerinin hassas ve pahalı parçalar olması nedeniyle bu yanlışlığın bedeli ekonomik olarak ağır sonuçlar doğurabilmektedir.
Dizel yakıtı benzine göre daha yoğun, zor tutuşan ve yağ bazlı bir yakıttır ve enjektörlerin yağlanması görevini de görür. Bu nedenle de araç yakıt deposuna mazot yerine benzin yakıt koyulursa bu yağlama özelliği azalır, geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşur ve düzensizliğe neden olur. Motorlarda oluşan kuruluk sebebiyle enjektörlerde mikron boyutunda metal parça kopmaları meydana gelebilir ve bu parçalar püskürtme sistemine zarar verebilir. Ayrıca bir süreliğine de olsa kuru çalışma motor parçaları içerisinde paslanmalara neden olabilir. Sonuç olarak, araç uzun süre bu şekilde kullanılırsa motor çok fazla hasar görecektir.


Benzinli Bir Araca Mazot Koyulduğunda Ne Olur?

Dizel yakıt pompa uçlarının benzinli aracın depo girişinden daha geniş olması sebebiyle benzinli bir araca mazot koyulması daha nadir gerçekleşen bir durumdur. Dizel yakıt pompası aracın yakıt kapağından sığmayacağı için görevli yüksek ihtimalle hata yaptığını fark edecektir. Ancak yine de yaşanmayacağı anlamına gelmemektedir.
Benzin, dizel yakıta oranla çok daha hızlı ateşlenen bir yakıt türüdür ve bujilerin ateşleme gücü benzini tutuşturacak şekilde tasarlanmıştır. Benzinli bir araçta benzin yerine dizel yakıt kullanımı durumunda hava-yakıt karışımının tutuşması çok daha zor gerçekleşecek veya gerçekleşmeyecektir. Tüm bunların ışığında ise motorun çalışmama ihtimali de bulunmaktadır. Çalışması durumunda ise olağan şekilde çalışmayacaktır. Hatta egzozdan yoğun duman çıkarak motor durması olağan bir durumdur.. Çalışmayan veya kısa bir süre çalışan motorda parçalar da fazla hareket etmeyeceğinden dizel motorda benzin kullanmaya göre hasar ihtimali çok daha azdır.


Araca Yanlış Yakıt Koyulduğunda Ne Yapılmalıdır?

Pompa başında yanlış yakıt alındığı anlaşıldığı anda araç kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Bunu anlayabilmek için yukarıdaki başlıkta da belirttiğimiz gibi yakıt fişinin kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Eğer çalıştırıldıysa ve belli bir süre yol gidildiyse, araç hemen kenara çekilip motorun kapatılması gerekir. Aracın kullanıldığı bu süre zarfında yakıt enjektörleri, yakıt pompası, yakıt filtresi, yakıt sistemi boruları, katalitik konvertör (benzin), subap sistemi ve yakıt deposu gibi parçaların zarar görmüş olma ihtimali bulunmaktadır. Servis noktasına aracı kullanarak gidilmemeli ve mutlaka çekici çağrılmalıdır. Ne kadar miktarda yanlış yakıt alındığının kayıt altına alınması ve depodaki yakıtın tamamen boşaltılması gerekmektedir.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster