• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL
(Son Güncelleme : 22.05.2017 )

OTO EKSPERTİZ NEDİR?

Ekspertiz kelimesi, Fransızca kökenli “expert” kelimesinden türetilmiştir. Bu kelime Türkçe’ye eksper şeklinde çevrilerek günlük kullanıma dahil edilmiştir. Eksper, belirli bir konuda teknik bilgisi olan kişi anlamına gelmektedir. 2. el “oto ekspertiz” ise ustaların teknik cihaz ve ekipmanlarla otomobilleri detaylı bir biçimde inceleyerek onlar hakkında görüş bildirmesi anlamına gelmektedir. Oto ekspertiz işlemleri ilgili aracın geçmişte yaşadığı kazalardan değişen parçalara, mekanik aksamında bozulan yerlerden yakın zamanda masraf çıkarabilecek tüm noktalara kadar otomobilin incelenmesinden oluşmaktadır. Oto ekspertiz işlemleri son bulduğunda ise bu işlemin yapılmasını isteyen kişiye yazılı rapor ve bilgi sunumu gerçekleştirilmektedir. 501 nokta ekspertiz yapılmadan ikinci el otomobil satın alma gerçekleştirilmesi durumunda çok daha sıkıntılı sonuçlarla karşı karşıya kalınacağından, oto ekspertiz oldukça önemli bir işlemdir.

img

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmadan Otomobil Alınmamalı?

2. el otomobil pazarında, “Bayandan az kullanılmış” ve “Doktordan yeni” gibi başlıklar altında pek çok garip ilanla karşılaşmış olabilirsiniz. Burada iddia edilen, söz konusu aracın herhangi bir masrafı olmadığı, herhangi bir kazasının ya da bu yönde bir kaydının olmadığı şeklindedir.
Tüm bakımlarının aksatılmadan yapıldığı söylenen ve kazasız olduğu öne sürülen otomobillerin daha sonradan tam tersi notlara sahip olmasıyla sektörde sıkça karşılaşabiliyoruz.
Piyasada çok kullanılan ve kesinlikle inanmamanız gereken bu tarz iddia ve ifadelerle sizi kandırmaya çalışan, daha doğrusu aracını size satmaya çalışan kişilerle görüştüğünüzde oto ekspertiz raporu almak istediğinizi dile getirmelisiniz. Böylece aracın hasar durumunu daha tarafsız bir biçimde öğrenebilir ve aracın geçmişteki kayıtlarına ulaşabilirsiniz.

img

Her ne kadar kaza kaydı olmayan pek çok araç ile karşılaşacak olsanız da dışarıda onarılmış olma ihtimalini göz önünde bulundurarak alacağınız aracın oto ekspertiz raporunu detaylıca incelemelisiniz.
Araç kilometresini düşürerek satmaya çalışan insanlardan tutun çok daha türlü hilelerle size araç satmaya çalışacak kişilerle karşılaşabilirsiniz. Bu tür satış yapan çok kişi bulunmaktadır. İlgili aracın kilometre tespiti yapmak şu an teknik olarak pek mümkün olmasa bile geçmiş bakım ya da muayene kayıtları size aracın kilometresiyle ilgili fikir verebilmektedir. Ancak OTORAPOR, sunduğu eşsiz hizmetler ve uzman kadrosuyla belirli noktaları daha detaylı inceleyip size aracın kilometresiyle ilgili önemli tespitler yapabilir.
İkinci el otomobil pazarında çok daha farklı hilelerle de karşılaşabilirsiniz. Önemli olan oto ekspertiz hizmetinin bilincinde olmak ve kendinizi garantiye alarak bu hizmetten faydalanmaktır.
OTORAPOR, özellikle 2. el otomobil alırken ciddi anlamda zarara uğramamak için aracın komple kontrolden geçirilmesini tavsiye etmektedir.

img

İkinci el otomobil sektörünün genişlediği Türkiye’de kullanılmış araç alırken sadece kaporta görünüşüne ve motora bakmanın yeterli olmadığını unutmamalısınız.
Bazı alıcılar otomobili sanayiye ya da tanıdığa gösterse bile birçok ayrıntı gözden kaçırılmaktadır. Sonradan ortaya çıkacak bir hasar sizin zarara uğramanıza neden olacağı için bu tür adımlar atmamalısınız. 501 nokta oto ekspertiz raporu alarak işinizi garantiye almalısınız. Özellikle 10 yaşa kadar ikinci el otomobil alırken aracın komple teste sokulması gerektiğini ve aracın bölümlerinde yer alan yıpranma durumuna göre belirli bir fiyat aralığının tespit edilmesi OTORAPOR uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.
OTORAPOR uzmanları, araç alırken öncelikle tramer, pert ve kaza kaydı olup olmadığının kontrol edilmesini ve daha sonra teknik oto testinin gerçekleştirilmesini tavsiye etmektedir. Bir çok araçta kaza ve hasar kaydı olmamasına rağmen araçların ağır hasara sahip olabileceğinin unutulmaması gerekmektedir. Tüm sorgulamalar OTORAPOR merkezlerinde eksiksiz yapılmaktadır. Almak istediğiniz araç her ne kadar dıştan temiz görünse bile bazı bölümleri aşırı yıpranmış veya bir kazada bölümleri değiştirilmiş olabilmektedir. Bu durumda otomobilin fiyatının düşmesi gerekmektedir. Bunları bildiğiniz ya da bilmediğiniz halde ilgili aracı satın alırsanız, sonradan binlerce liralık masrafla karşı karşıya kalmanız söz konusu olacaktır. Bu nedenle oto ekspertiz yapılması oldukça önem taşımaktadır.

img

OTORAPOR’da Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Bir otomobili satın almadan önce detaylı ekspertiz için OTORAPOR’a getirmek istiyorsanız, size en yakın OTORAPOR bayiinden randevunuzu alabilir ve aracı kapsamlı kontroller için bayiye götürebilirsiniz. OTORAPOR, aracın detaylı oto ekspertizini yaptıktan sonra size tüm problemleri en ufak ayrıntısına kadar bildirir. Bu sayede satın alacağınız otomobilin geçmiş kazalarının olup olmadığını öğrenebilir ve mevcut durumu hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
OTORAPOR’da otomobiliniz test sırasında bir çok cihaza bağlamaktadır ve kontroller bilgisayar ortamında gerçekleştirmektedir.

Test süreci adım adım işlemektedir. Araç öncelikle motor testine alınır. Burada gücü, yıpranma payı ve aşınma durumu belirlenir. Sonraki aşamada bilgisayarla ve teknik ustalar eşliğinde aracın boya, kaporta, değişen parçalar, hangi parçalarda boya olup olmadığı, kazaya karışıp karışmadığı kontrol edilir. Tüm testler ayrı ayrı ustalar tarafından yapılır ve raporlar hazırlanır.

img

Motor gücü ölçümü, motorun her devirde ne kadar güç ürettiğini tespit etmek ve grafik ekranında göstermek için gerçekleştirilir. Herhangi bir revizyon ya da modifikasyon yapılmışsa öncesi ve sonrası güç değerleri karşılaştırılır. Tekerlek gücü ölçümünde motorun ürettiği gücün ne kadarının tekerleklere iletildiği grafik ekranında gösterilir. Tork ölçümünde motorun hangi devirde ne kadar tork üretebildiği grafik ekranda gösterilir.

Maksimum torku ve bu torkun üretildiği motor devri ortaya konur. Aktarma organlarındaki sürtünme kayıplarının ölçümünde motorun ürettiği gücün şanzıman, diferansiyel ve aks gibi aktarma organlarında ne kadarının kaybolduğunun tespiti yapılır ve grafik ekranında gösterilir.

Çeşitli normlarda motor gücü ölçümünde ise ölçüm anındaki hava sıcaklık, basınç ve nem değerleri dikkate alınarak DIN 70020, EWG 80/1269, ISO 1585, SAE J1349 ve JIS D1001 normlarında motor gücü ölçümü ve katalog verileri ile karşılaştırma yapılır.

img

Yol simülasyonu testinde motorun hareketine direnç uygulayarak yolda gidiyormuş gibi sadece yük altında ortaya çıkan arızaların tespiti için daha uygun bir durum oluşturulur. DYNO kontrolü ise aracın takometre ve hız göstergelerinin hata oranının belirlenmesi konusunda yardımcı olur.

Tüm bu testlere ek olarak gerçekleştirilen el freni testinde ise farklı bir işleyiş söz konusudur. Bu test sayesinde oto ekspertiz işlemleriniz güvenli bir şekilde ilerler. El freni test sisteminin özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Maksimum sol ve sağ fren kuvvetleri ölçümü
  • Frenleme şiddetine göre tekerleklerin katkı payı ölçümü
  • Sol ve sağ tekerlek farkı yüzde hesaplama işlemi
  • Frenleme şiddetine göre fren yüzdeleri hesaplama işlemi
  • İsteğe bağlı olarak gerçekleştirilen kol kuvveti ölçümü
  • Araç ağırlığına göre fren sistemi yeterlilik kontrolü

img

Standart fren test sisteminde ise aracın frenleme konusundaki yeterliliği gözden geçirilir. Bu test sisteminin özellikleri de şöyledir:

  • Dört tekerleğin maksimum fren kuvvetleri ölçümü
  • Frenleme şiddetine göre tüm tekerleklerin katkı payı ölçümü
  • Ön ve arka dingillerde yer alan sol ve sağ tekerlek farkı yüzde hesaplama işlemi
  • Frenleme şiddetine göre ön ve arka fren tekerlek farkı yüzde hesaplama işlemi
  • Arka fren kısıtlayıcı kontrolü
  • Frenleme boyunca fren kuvvetlerinin denge kontrolü
  • İsteğe bağlı pedal kuvveti ölçümü
  • Araç ağırlığına göre fren sistemi yeterlilik kontrolü
  • ABS öncesi fren kontrolü



El freni ve fren test sisteminin yanında süspansiyon test sistemi ile aracın süspansiyon konusunda yeterliliği ortaya çıkarılır. Oto ekspertiz işlemlerinin standardına göre uygulanan süspansiyon testi 5 aşamadan oluşur:

  • Dört tekerleğin minimum tutunma kuvveti
  • Minimum tutunma frekansı
  • Eusama standartlarına göre test
  • Her bir tekerleğin ağırlık ölçümü
  • Araç ağırlığı ölçümü
img

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster