• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

2. EL ARAÇ ALIRKEN

no_image
Hayalinizdeki arabayı almaya karar verdiniz ancak ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Size kararsızlığınızı ve aklınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir rehber hazırladık.

Almak istediğiniz otomobilde gerçekten hangi özellikleri arıyorsunuz? En çok neye önem vermelisiniz? Bu soruları tekrar tekrar kendimize sorarız. Her şeyden önce alacağımız otomobilin bizi mutlu edebilecek otomobil olduğundan emin olmalıyız.

Aklımıza gelen ilk şey bize kendimizi huzurlu hissettirecek ve bütçemizi fazla sarsmayacak modelleri gözden geçirmek olacaktır. Aşağıda yer alan kriterleri dikkatlice inceleyerek karar vermeniz gereken konular hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

2. EL MARKALARI İNCELE

ARAÇ FİYATLARINI ÖĞREN

Almak istediğiniz otomobilin tipini belirlerken onu hangi amaçlara yönelik kullanmak istediğinizi netleştirmiş olmalısınız. Spor, orta seviye veya lüks, üstü kapalı veya açık, iki veya dört kapılı, önden veya arkadan çekişli, kasa modeli gibi çeşitli unsurları göz önünde bulundurmalısınız. Bunlar arasından yapacağınız seçimler doğrultusunda almak istediğiniz otomobilin tipini belirleyebilirsiniz.

Fiyat konusu herkes için önemlidir. Öğrenmeniz gereken en önemli şey ise aracın sade biçimde ve eklemeyi düşündüğünüz ekstra özelliklerle birlikte fiyatıdır. Bu fiyatları bilmek, doğru fiyatlarla değerlendirme yapabilmenizi ve sonunda bir karar vermenizi sağlayacaktır. Kafanızda şekillenen kararlar doğrultusunda bütçenizi zorlama sınırını belirlemiş olacaksınız. Bu durumda aylık ödeme takvimini tekrar gözden geçirebilirsiniz. Gerekirse kredi olanaklarını devreye sokabilirsiniz.

Performans dendiği zaman aklınıza ilk gelen özellikler otomobilin gücü ve bunun en önemli göstergesi olan hız ile çekiştir. Uzun dönem güvenilirliği açısından turbo sarj özelliğine sahip olan ve diğer yüksek performanslı motorlara sahip araçları alırken çok daha dikkatli olmalısınız.

Hız yapmak herkesin hoşlandığı bir durum değildir. Siz hız yapmaktan hoşlanıyorsanız bunu bir seçim kriteri olarak düşünebilirsiniz. Alacağınız araçların ne kadar hız yapabildiklerini öğrenmek seçim aşamasında size yardımcı olabilir.

Alacağınız aracın markası seçim yapmanız konusunda bir kriter olabilmektedir. Daha çok reklam panolarına değil markanın sunduğu ekstra özelliklere yönelmeniz gerekmektedir. Teknolojik yenilikleri daha çok uygulayan, güvenlik, performans ve dayanıklılık alanlarında araştırma ve geliştirme çalışmalarına daha fazla önem veren markalara öncelik vermeyi düşünmelisiniz.

Araç sahibi olmak isteyen bazı kişiler performansın aksine estetiğe önem verebilirler. Her şeyden önce almak istediğiniz araçtan görsel olarak hoşlanmanız gerekir. Alacağınız aracı gördüğünüzde ondan hoşlanmış olmalısınız. Görsel açıdan hoşlanmadığınız bir aracı almak yanlış tercih yaptığınız anlamına gelmese bile sizde bu tür bir his uyandırabilir.

Araç kullanırken güvenlik sizin için olmazsa olmaz bir unsur ise araçta standart olarak bulunması gereken emniyet kemeri ve hava yastığı gibi unsurların dışında başka hangi ekstra güvenlik unsurlarının bulunduğunu öğrenmelisiniz. Genellikle boyutları büyük ve daha ağır olan araçların güvenliği küçük araçlara oranla daha yüksek olabilmektedir.

Eğer aksesuarlardan hoşlanan biriyseniz mutlaka almanız gereken araç aksesuarı bol olan modellerden olmalıdır. Markalar bu konuda size çeşitli fırsatlar sunabilmektedir. Aracınızla birlikte veya sonradan alacağınız aksesuarlar kişiselleştirme konusunda size destek olabilmektedir. Beklentileriniz bu yöndeyse aksesuarları bir tür satın alma kriteri olarak göz önünde bulundurabilirsiniz.

İkinci el araç satın alırken karar vermenizi kolaylaştıracak en önemli kriterlerin başında servis olanağı gelmektedir. Almayı düşündüğünüz aracın yeterli servis ağına ve yedek parça sağlama kolaylıklarına sahip olup olmadığından emin olmalısınız. Birçok araç, ilk alış fiyatlarının cazibesiyle alındıktan sonra size servis ve yedek parça konusunda sıkıntı çıkarabilmektedir. Bakım ve tamir masrafları genellikle aracın motor tipi ve aktarma organlarının karmaşıklığı gibi faktörlere bağlıdır. Yüksek performanslı, elektroniği fazla, turbo şarj özelliğine sahip otomobillerin tamir masrafl arı orta seviyedeki otomobillere oranla çok daha fazla olabilmektedir.

Belirtilen bu satın alma kriterlerinin dışında daha farklı kriterleri göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz. Bunun için daha kişisel ve daha spesifik davranmanız gerekebilir. Bunu sağlamak için ise farklı imkanlardan yararlanmayı düşünebilirsiniz. İkinci el otomobil satın alırken otomobil galerileri karar vermenize yardımcı olmak adına kısa süreli test sürüşleri yapmanıza izin verebilir. Almayı düşündüğünüz otomobili test etmek ve detaylı bir biçimde incelemek için bu sizin için eşsiz bir fırsat olabilecektir. Bunun dışında kısa süreli test sürüşleri sizi memnun etmediyse farklı seçeneklere yönelmeyi düşünebilirsiniz. Bir çok otomobil kiralama firmasında almak istediğiniz araçlardan bulunabilir. Kiralayacağınız araç ile daha uzun süreli test sürüşleri gerçekleştirebilir ve araçla ilgili daha iyi fikir edinebilirsiniz. Test sürüşünü kiralayacağınız araçla gerçekleştirmek istiyorsanız kilometresi fazla olan aracı almayı düşünmelisiniz. Böylece satın alma planı yaptığınız aracın kullandıktan bir süre sonra ne duruma geleceğini daha iyi değerlendirmiş olursunuz.

Otomobil üreticilerinin yaptığı model değişiklikleri arasında kaybolmamak ve bunalmamak için satın almadan önce mutlaka kararınızı kesinleştirmeye çalışmalısınız. Bayilere danışarak modeller hakkında daha fazla fikir sahibi olmalısınız. Satın alacağınız aracın sıfırını test etmelisiniz. Hala kararsızsanız, otomobil dergilerini inceleyerek daha fazla bilgi edinmeye çalışmalısınız. Bir çok dergi, almak istediğiniz otomobilin iyi ve kötü yanlarını size gösterebilir. İkinci el araç satın almak istediğiniz halde aynı araçtan birden fazla satılık olan varsa, hepsini test etmeyi düşünmelisiniz. Ne kadar fazla araçla test sürüşü yaparsanız, aracı o kadar iyi tanırsınız. Ayrıca özellikle almak istemeyeceğiniz kadar kötü durumda olan araçları elemek konusunda olumlu bir adım atmış olursunuz. Test sürüşü öncesinde ve sonrasında aracı kontrol etmelisiniz. Özellikle motor yağını kontrol edip arada bir fark olup olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer motor yağında test sürüşü öncesinde ve sonrasında belirgin farklılık varsa araç teste gelmeden hemen önce el değiştirmiş demektir.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster