• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

2. EL ARAÇ SATARKEN

no_image
Hayalinizdeki arabayı almaya karar verdiniz ancak ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Size kararsızlığınızı ve aklınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir rehber hazırladık.

Almak istediğiniz otomobilde gerçekten hangi özellikleri arıyorsunuz? En çok neye önem vermelisiniz? Bu soruları tekrar tekrar kendimize sorarız. Her şeyden önce alacağımız otomobilin bizi mutlu edebilecek otomobil olduğundan emin olmalıyız.

Aklımıza gelen ilk şey bize kendimizi huzurlu hissettirecek ve bütçemizi fazla sarsmayacak modelleri gözden geçirmek olacaktır. Aşağıda yer alan kriterleri dikkatlice inceleyerek karar vermeniz gereken konular hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

2. EL MARKALARI İNCELE

ARAÇ FİYATLARINI ÖĞREN

1. Aracınızı satışa çıkarmadan önce rölanti, ayarı, supap ayarı, balans ayarı, susturucu değişimi ve pasta cila gibi işlemleri yapmanız gerekir. Bunların maliyeti olacaktır ama aracınızın fiyatını önemli ölçüde yükseltecekleri için yaptığınız harcamanın fazlasını geri alırsınız.

2. Araç gövdesini hazırlamak için önce aracınızı güzelce yıkamalı ve kurulamalısınız. Çizikleri incelemelisiniz. Eğer araçta çizikler varsa ince bir fırça ve ucu sivriltilmiş bir kibrit çöpü ile dikkatlice boyama gerçekleştirebilirsiniz. Fazla boya sürmemeye özen göstermelisiniz. Boyayı ince bir katman halinde ve boyalı kısma taşırmadan tam çiziğin genişliğinde sürmelisiniz.

3. Lamba camları kirli ise söküp deterjanlı sıcak su ile birkaç dakika çalkalamalısınız. Soğuk su ile duruladıktan sonra kurutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer lambalar hala kirli ise aynı şekilde temizleme işlemini yeniden gerçekleştirin.

4. Araçta kullandığınız jantlar çelik ise ve kapakları bulunmuyorsa yeni bir takım almayı düşünmelisiniz. Bu size ekstra masraf gibi gelebilir ama bunu gerçekleştirirseniz aracınızın albenisini yükseltmiş olursunuz.

1. Genel görünüm konusunda yaptığınız hazırlıklardan sonra bir sonraki aşamaya geçerek motor ve transmisyon hazırlığını gerçekleştirmelisiniz. Aracınızı her haliyle satışa hazırlamak için mutlaka bu noktayı ihmal etmemeye çalışmalısınız.

2. Aracınızı alırken gösterdiğiniz dikkati hatırlayın. Müşteriler genellikle sessiz çalışan motorlardan etkilenirler. Supap ayarı, kayışların gerginlik ayarı ve varsa yanık veya deliklerden egzoz gazı kaçakların önlenmesi gibi küçük önlemler motor sesinin azaltılması için yeterli olabilir. Bu işlemler fazla masraf gerektirmeden halledilebilir.

3.Motor yağının soğutma ve cam sileceği sıvılarının tamam olup olmadığını kontrol edin. Eksiklikler varsa bunları tamamlayın.

4.Motor ve çevresini güzelce temizleyin. Eğer kirlilik düzeyi çok fazla ise yıkatmaya çalışın. Böylece motorun hazırlığını tamamlamış olursunuz.

5.Transmisyon hazırlığı farklı bir bakış açısı gerektirebilir. Aracınızın vites değişiminin kolay olup olmadığını gözden geçirmelisiniz. Debriyaj pedalının erken ya da geç kavrayıp kavramadığını kontrol etmelisiniz. Vites kutusundan ses gelip gelmediğine bakmalısınız. Bunlardan herhangi birinde sıkıntı varsa ayarlatma işlemlerini gerçekleştirmelisiniz.

6.Yağ kaçaklarını kontrol etmelisiniz. Mümkünse transmisyon yağını değiştirmelisiniz. Vites kutusu yağına piyasada bulunan özek katkı ürünlerinden bir miktar ekletebilirsiniz.

1. Aracınızın iç kısmında koltuk kılıfları ve paspaslar eski ise bunları yenileyin. Aracın içini tüm ayrıntılarına varıncaya kadar temizleyin. Torpido gözü, küllük, kapı cepleri, havalandırma çıkışları, koltuk altları, tavan, siperlik arkaları, emniyet kemeleri gibi tüm unsurları gözden geçirin.

2. Koltuk temizleme için piyasada çeşitli ürünler satılmaktadır. Koltukları bunlardan biri ile temizlemeyi deneyebilirsiniz. Böyle bir temizleyici bulamadığınız takdirde normal bir çamaşır tozunu da kullanabilirsiniz. Sıcak suya bir miktar ekleyip köpürmesini sağlamalı ve ardından temiz bir bezi köpüğe daldırıp çıkararak bir miktar sıkmalı, ardından her seferinde koltuğun bir bölümünü fazla ıslatmadan silmelisiniz. Hemen ardından yine temiz ve geniş bir bezle kurulama işlemini gerçekleştirmelisiniz.

3.Temizlik işi bittikten sonra göğüs kısmı, gösterge panosu ve diğer plastik aksamların parlatılmasına geçebilirsiniz. Kaliteli bir parlatıcı kullanmalısınız. Kullanım aşamasında tarifesine uygun olarak düzgün ve dalgasız bir biçimde yüzeye uygulama gerçekleştirmelisiniz. Her defasında bir yüzeyi parlatmayı denemelisiniz.

4. Bagajlar genelde unutulan iç kısım bölümleridir. Bagajı yedek lastik bölümü dahil iyice temizlemelisiniz. Bagajda gereksiz hiçbir şey bırakmamalısınız. Mümkünse takım çantasını yenilemeli ve eksikliklerini tamamlamalısınız. İlk yardım çantasının eksiklikleri varsa onları da gözden geçirmelisiniz.

1. Aracınızın birçok kısmını gözden geçirip satışa hazır hale getirmiş olabilirsiniz. Ancak her şeyin bununla bitmediğini bilmelisiniz. Aracınızı hazırladıktan sonra yapacağınız ilk şey, çok okunan bir gazeteye veya internet sitesine ilan vermek olabilir. İlanda dürüst olmalısınız. Aracınızı abartısızca ve özgün bir biçimde tanımlamalısınız.

2. İlan aşamasında her türlü bilgiyi vermeyin. Özellikle aracın avantajlarını ilanda belirtmeyin. Bu bilgileri müşteri size ulaştığında kullanmalısınız. Eğer aracınızı olduğundan iyi tanımlarsanız müşteriyi gerçeği görünce hayal kırıklığına uğrayabilir. Aracı tanımladığınız biçimden daha iyi durumda bulursa çok daha memnun kalacaktır.

3.Telefon görüşmeleri esnasında nazik ve samimi cevaplar verin. İlan kısmında belirtildiği gibi aracınızı abartısızca ve özgün bir biçimde tanımlayın. Benzer prosedürü burada da gerçekleştirin ve tüm bilgileri paylaşmayın./p>

4. Genel olarak size aracı niçin satmak istediğiniz sorulacağı için burada vereceğiniz cevaplara dikkat edin. “Bıktım”, “memnun değilim” gibi cevaplar, karşınızdaki kişiyi olumsuz etkileyebilir.

5. Müşteri aracı görmek için geldiğinde ise ona incelemesi için fırsat verin. Eğer beğendiğinizi sezinlerseniz yeni lastikler, yaptırdığınız yeni bakım ve ayarlar gibi bilmediği bilgilerden ve avantajlardan söz edin. Bu noktadan sonra müşteriler pazarlık aşamasına geçişi deneyeceklerdir. Bu kısımda ekstra dikkatli olmalısınız.

6. Eğer müşteri gerçek bir alıcı gibi davranmıyorsa ve müşterinin memnun olmadığını hissediyorsanız gereksiz yere çaba harcamamalısınız.

7. Müşteriler pazarlık paylarını yüksek tutabilmek için aracınızı kötüleyebilir. Müşteri aracınızı bir uzmana kontrol ettirmek istediğinizi söyleyebilir. Bu noktada dikkatli olmanız da fayda vardır. Çünkü bu tip bir durumda müşteriler tanıdıkları tamirci veya teknisyenleri devreye sokarak aracın fiyatını düşük göstermek için uğraşabilirler. OTORAPOR gibi kurumsal bir oto ekspertiz merkezine giderek her şeyin tarafsız bir biçimde incelenmesini sağlayın. Aracınızı satmadan önce OTORAPOR’dan ekspertiz raporu almak, sizi bu gibi olumsuzluklardan koruyacaktır. Raporlu araç satmak her zaman daha kolaydır.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster