• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Geçmişten Günümüze Araç İçi Eğlencenin Tarihi

(Son Güncelleme : 12.05.2023 )


Hepimiz yolculuklarımız sırasında bir şeyler dinlemekten keyif alıyoruz. Bu ister bir radyo kanalı olsun ister en sevdiğimiz sanatçıların son çıkan parçaları; yolculuğu çok daha keyifli hale getirdiklerine şüphe yok. Peki, yolculuğumuzda bize eşlik eden araçlarımızdaki bu aksesuarların nasıl ortaya çıktığını ve geçmişte insanların araçlarında nasıl eğlendiğini hiç merak ettiniz mi? Cevabınız evetse, gelin araç içi eğlencenin tarihini birlikte keşfedelim.


Araç teknolojileri geliştikçe, insanoğlu olarak çok daha uzun mesafelere yolculuk yapabilir hale geldik. Ancak elbette ki bu yolculukları keyifli kılmak da büyük bir zorunluluk haline geldi. Saatler boyunca direksiyonun başında yola odaklanmış bir şekilde seyahat etmeyi, sanıyoruz ki hiçbir sürücü istemez. Tarihsel süreçte pek çok sürücü bu sorunu ortadan kaldırmak için yol arkadaşlarına başvursa da birçoğumuz bu kadar şanslı veya konuşkan değil


Otomobil Radyosunun İcadı

Galvin kardeşleri 1930’da ürettiği ilk araç radyosu olan Motorola, tarihin ilk ticari araç radyosu olsa da yalnızca AM frekanslarını destekliyordu ve açıkçası olması gerekenden biraz fazla yer kaplıyordu. İki devasa hoparlör ve koltuk altına yerleştirilen büyük bir pilden oluşan radyo, sürücülere fazla seçenek sunmasa da gelecekte bizi nelerin beklediğini gözler önüne seriyordu.

Yıllar ilerledikçe, radyo teknolojisi ile birlikte araç içi eğlence konsepti de büyük değişimlere uğradı. 1950 yılında üretilen Hertella otomatik kahve makinesi, yolculuklarda uyanık kalmak ve kahve lezzetini yanında götürmek isteyen sürücüler için ilginç bir konsept olarak hayata geçti. Yalnızca 2 yıl sonra Blaupunkt’un ilk FM frekanslı araç içi radyosu tanıtıldı ve ilerleyen 1953 yılında tarihin belki de ilk premium araç içi radyosu olan Becker Meksika üretildi.

FM/AM ilk tam otomatik kanal arama düğmesine sahip olan Becker Meksika, sürücülerin radyo kanallarını özgürce dinlemelerine imkan tanıdı. Ancak 1955 yılı, araç içi eğlencenin tarihinde önemli bir dönüm noktası olacaktı

.


Otomobil Teyplerinin Kullanılmaya Başlanması

Teyp döneminin doğuşu olarak da adlandırılan 60’lı yılların ortasında piyasaya sürülen 8 parçalı kaset çalar modelleri, Ford ve Motorola ortaklığıyla geliştirildi. Performans açısından halen beklentileri tam olarak karşılamasa da araç içi eğlencenin önemli bir adımı olarak adını tarihe yazdırdı.1970-1977 yılları arasında gelişen kasetler, Alpine ve Pioneer sayesinde sürücülere çok daha keyifli bir deneyim sunmayı başardı. Kasetler hâlâ popüler kültürün önemli bir parçası olsa da araç içi eğlencenin tarihi bu aşamadan sonra hızla gelişti ve yerini 80’li yılların başında CD çalarlara bıraktı.


Teyplerden CD Çalarlara ve İleri Teknolojiye Geçiş

80’li yılların ortasında hızla yaygınlaşan ve başını Sony’nin çektiği CD çalarlar, uzun bir süre araç içi eğlenceyi domine eden bir teknoloji olarak kaldı. Ancak plaklarda olduğu gibi CD çalarlar da engebeli yollarda sürücülere zor anlar yaşatmayı başardı. Neyse ki 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başında araç içi eğlence, alışık olduğumuz haline kavuştu.


Günümüzde de kullanılmaya devam eden USB destekli oynatıcılar, pek çok sürücü için araç içi eğlencenin zirve noktası olarak görülmüş olsa da araç içi eğlence tanımı tarihte hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Bluetooth ve akıllı teknolojiler, sevdiğimiz müzikleri, sesli kitapları ve favori podcastlerimizi yolculuklarımızda dinlememize imkan tanıyor.

Yolcular için büyük ekranların yer aldığı araçlar, artık yalnızca ses değil, görüntünün de araç içi eğlencenin önemli bir parçası haline gelmesini destekliyor. Geçmişte devasa boyutlu araç içi radyolardan kablosuz teknolojilere ulaştığımız bu yolculuğun sonunun nereye varacağını tam olarak kestiremesek de gelecekte yolculuklarımızın çok daha keyifli geçeceği şüphesiz.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster