Lastiklerinizin Ömrünü Uzatmak İçin İpuçları
Lastik ömürlerinin kısalığı araba sahiplerinin şikayet ettiği ortak noktalardan birisidir. Bilinçsiz kullanım sonucu yıpranan lastikler, istenen performansı gösteremez ve kazalara neden olur. Lastiklerin doğru kullanılması hem maddi hasarları önler hem de istenilen performansın elde edilmesini sağlar. Ancak ne yazık ki sürücüler, hayati önem taşıyan lastikler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değildir.
Biz de bu nedenle hem iyi bir performans elde etmeniz hem de lastik ömrünü uzatmanız için dikkat etmeniz gereken önemli noktalara değinmek istedik. Aşağıdaki bilgilerden faydalanarak lastiklerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
Lastiğin hava basıncını doğru ayarlayın
Lastiklerinizin hava basıncı düzenli olarak kontrol edilmelidir ve araç üreticisinin belirlediği değerlere (sürücü kapısının iç tarafında bulunur) uygun olmalıdır. Aksi takdirde lastikleriniz garanti kapsamından çıkabilir. Düşük hava basıncı lastiğin omuzlarında, yüksek hava basıncı ise taban merkezinde düzensiz ve çevresel aşınmaya sebebiyet verebilir. Ayrıca unutulmamalıdır ki hava basıncının lastik soğukken ölçülmesi daha uygun bir uygulamadır.
Rot ayarını yaptırmayı ihmal etmeyin
Rot ayarı, lastiklerin yere temas alanını düzenler ve tekerleklerin birbirine paralel alarak yol almasını sağlar. Rot ayarı bozuk lastikler birbirine paralel değildir. Bu durum erken aşınmaya neden olabileceği gibi lastik ömrünün kısalmasının yanı sıra sürtünmenin normalden daha fazla olması nedeniyle yakıt tüketiminin artmasına, süspansiyon ve döner aksamda hasarlar meydana gelmesine neden olur.
Lastik tamirinin fitil ile yapılmasına izin vermeyin
Lastikler birçok farklı yöntemle tamir edilebilir. Bunlardan en kolay ve hızlı olanı fitil ile hava kaçağının engellenmesidir. Bu geçici yöntem, lastiğinizin garanti kapsamı dışında kalmasına neden olabilir. Çünkü birçok lastik üreticisi, fitil ile tamir edilmiş bir lastiğe garanti vermez. Lastiklerinizi tamir ettirirken normal yama ya da mantar yama yöntemlerini tercih etmeye çalışın. Bu seçenekler hem lastiğin garanti kapsamından çıkmasını engeller hem de lastiğin ömrünü uzatır.
Belirli aralıklarla lastiklerinizin yerini değiştirin
Lastiklerinizi belirli aralıklarla (ortalama 5.000 km’de bir) değişik pozisyonlarda takmanız, farklı aşınmalara maruz kalan lastiklerinizin ömrünü uzatacaktır. Diş derinliği 1,6 milimetrenin altına inmiş lastiklerin ciddi kazalara yol açabileceğini ve bu lastiklere sahip araçların trafikten men edildiğini unutmayın.
Fren ayarınızı yaptırın
Ani fren yapmak lastikler arasındaki kuvvet dağılımında farklılık yaratır. Bu durum blok tipi aşınmaların meydana gelmesine neden olabilir. Fren sistemlerinizi aracınızı üreten firmanın tavsiye ettiği aralıklarla kontrol ettirmeniz lastiklerinizin ömrünü uzatma konusunda size destek olabilir.
Aracınıza uygun lastikler seçin
Araçlarınızın kullanım amacına göre (binek veya ticari) lastik seçmeniz, lastiğinizi daha uzun kullanmanıza olanak sağlar. Bazı araç tiplerinde aynı ebat lastikler kullanılabilir fakat bu lastiklerin yük ve hız endeksi aynı değildir. Lastiklerinizin ebadının üreticinin belirlediği değerlerde olmasına dikkat edin.
Balans ayarınızı yaptırın
Balans ayarı bozuk olan araçlarda belli bir hız sonrasında titreme ve yalpalama meydana gelir. Balans ayarı yapıldığında jant ve lastik tam olarak eşleşir. Balans ayarı gerçekleştirilmediği zaman meydana gelen zıplama, titreme ve yalpalama lastiklerin aşınmasına neden olur.
Lastiklerinizin yük endekslerine dikkat edin
Her lastiğin kendine özgü yük endeksi vardır ve bu endeksler lastiklerin üzerinde belirtilir. Araçlara fazla yük yüklenmesi durumunda, lastiklerde ısınma meydana gelir ve bu durum aşınmalara neden olur.
İklim ve yol şartlarına uygun lastikler kullanın
Bulunduğunuz mevsimin lastik tipini (kış lastiği, yaz lastiği) kullanmanız lastiğin ömrünü önemli derecede uzatır. Engebeli yolların ve olağan olmayan sıcaklık düzeylerinin lastiklerde normale göre daha çok aşınma meydana getireceğini unutmayın. Ayrıca kış lastiklerinizi satın alırken diş derinliklerinin 3 milimetreden az olmasına özen gösterin.
Lastiklerinizi cilalamak için petrol bazlı kimyasallar kullanmayın
Lastiğinizi parlatmak amacıyla içinde çeşitli kimyasallar bulunan petrol bazlı deterjan ve cilaları kullanmak lastiklerde aşınmalara yol açar ve lastiklerin ömürlerini kısaltır.
Lastiklerinizi dinlendirin
Süresi iki haftayı aşan park etmelerde lastik havasını 7.5 PSI artırmalısınız ve otomobilinizi takoza almalısınız. Bu sayede lastiklerin rahatlamasını ve ömürlerinin uzamasını sağlayabilirsiniz.
Lastiklerinizin değiştirme zamanını geçirmeyin
Lastiklerinizin değiştirme zamanının geldiğini, virajlarda veya dururken çıkan lastik seslerinden, direksiyon hakimiyetinin azalmasından, lastiklerin aşınmasından ve yüksek hızla giderken araçta meydana gelen titremelerden anlayabilirsiniz. Ancak lastikleriniz bu sinyalleri vermeden düzenli olarak kontrollerini yaptırmanızı tavsiye ederiz.