Taksimetre Nasıl Çalışır?

Taksi metre mesafe ve zamanı ölçmek için elektrik akımlarını kullanmaktadır. Seyahat edilecek mesafeyi ölçmek için aracın aktarma sistemine bağlanmış bir sensör kullanılmaktadır. Bu sensör seyahat boyunca daha önceden belirlenmiş bir mesafe biriminde elektrik sinyalleri göndermektedir. Mesafe ile birlikte ayarlanan bir zamanlayıcı da belirlenen sürelerde elektrik sinyali iletmektedir. Cihaza gelen elektrik sinyalleri ödediğiniz ücreti oluşturan elektrik sinyallerinden daha küçük olabilmektedir. Bunu şu biçimde örnekleyebiliriz: Bir taksimetre her 100 yarda da (91.4 metre) ücret ekleniyor, fakat sinyal her bir yarda da gelmektedir (0.9 metre). Taksimetreye 100 adet sinyal ulaştığı zaman, ücreti o zaman eklenmektedir.

Ücret hakkında New York City’den bir örnek oluşturalım . Burada bir taksimetrenin açılış fiyatı 2.5 dolardır. Seyahat ettiğiniz her 300 metrede ücrete 40 cent eklenmektedir. Ayrıca aracın hareket etmediği her dakika için 40 cent ödersiniz.

Ancak gerçek trafik koşulları bu yazılanlar kadar basit olmaz. Normal bir New York şehir içi seyahatinde, dur-kalk içerikli bir ücret ödenmektedir. Dur-kalk karakterli trafikte ödeme, metre sabit tutulup zaman ve mesafe sensörleri yardımı ile ilk sinyal dikkate alınmaktadır.

Gittiğiniz her ayrı şehirde taksimetre ücret tarifeleri farklılık gösterebilmektedir. Fakat çoğu şehir taksilerinde güzergah ücretleri aracın içerisinde mevcut olduğundan kadar ödeyeceğinizi kolaylıkla öğrenirsiniz. Fakat taksicinin kötüsü, kurnazına denk geldiyseniz bu ücreti öğrenmek dahi size fayda getirmemekte olur.