• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

VERİMLİ ARAÇ KULLANIM REHBERİ

no_image

Araba kullanmak günümüz koşullarında kadın – erkek, genç – yaşlı, çalışan – çalışmayan hemen hemen herkes için bir ihtiyaç dersek yanılmış olmayız. İhtiyacınız ne olursa olsun, arabanızı keyifli bir şekilde kullanmayı hepimiz isteriz. Bu ihtiyacınızı karşılayacak rehberimizi okumaya ne dersiniz?

Araba kullanırken yapılması gereken ilk ve en önemli şey kendinize güvenmektir. Korkmak, stres yapmak, panik olmak, kaza yapma ihtimalini düşünmek sizi hem huzursuz eder hem de trafikteki kaza riskinizi yükseltir. Bu nedenle öncelikle kendinize güvenmelisiniz. Ardından da trafik kurallarına uyup pratik bilgileri göz önünde bulundurursanız keyifli bir şekilde araba kullanabilirsiniz.

 

no_image

Kendinizi hazır hissedince yola çıkın
Yorgun, uykusuz, çok aç, çok tok, sinirli, mutsuz olduğunuz durumlarda araç kullanmamaya özen gösterin. Özellikle şehir içi trafikte gerginliğiniz daha fazla artabilir. Bir de büyük bir şehirde yaşıyorsanız, yola çıkmadan önce trafik durumunu kontrol etmeyi unutmayın. Acil bir durum yoksa trafiğin rahat olduğu saatleri ve yolları tercih ederek istediğiniz noktaya daha keyifli bir yolculuktan sonra ulaşırsınız.

Oturma pozisyonunuzu ayarlayın
Arabadaki oturma pozisyonunuzu iyi ayarlayın. Hem rahat hem de kurallara uygun şekilde oturmanız çok önemlidir. Örneğin sırf rahat olmak için koltuğu 45 derecelik bir açıyla yatırırsanız, hem kurallara uymamış hem de konsantrasyonunuzu bozmuş olursunuz. Koltuğun direksiyona olan mesafesini, kollarınız yaklaşık 45 derecelik bir açı yapacak şekilde ayarlamış olmalısınız.

Şehir içi ve şehirler arası yolculuklar farklıdır
Eğer daha çok şehir içinde araba kullanıyor ve şehirler arası yolculuklara seyrek çıkıyorsanız, şehirler arası yolculuğun ilk saatlerinde çok dikkatli olun. Çünkü şehir içi ve şehirler arası yolculuklar birbirinden farklı deneyimler gerektirir. Uzun zaman sonra uzun yola çıktığınızda araç sollarken gereken mesafe tayinini iyi yapamayabilirsiniz. Bu nedenle ilk sollamalarda dikkatli davranmalısınız ve gerekmedikçe bu teşebbüste bulunmayın. Her iki saatte bir mola vermeye özen gösterin. Bu molaları, yol üzerindeki tarihi ve turistik noktalarda gerçekleştirerek zamanınızı daha verimli ve keyifli araba kullanabileceğinizi de unutmayın.

Rahat kıyafet ve ayakkabılar tercih edin
Özellikle uzun yolda rahat kıyafetler giymeyi tercih edin. Araba kullanırken giyeceğiniz ayakkabı da çok önemlidir. Ayakkabılarınızın, aynı anda iki pedala birden basacak kadar geniş, hissi azaltacak kadar kalın tabanlı ya da ayaklarınızın hareketini engelleyecek kadar uzun topuklu olmamasına özen göstermeye çalışmalısınız.

 

Arabanızı yakından tanıyın
Aracınızın özelliklerini ve size sunduğu ayrıcalıkları iyi bilin. Arabanızı yakından tanımak, sürüş keyfi nizi ve konforunuzu iyileştirecektir.

Konsantrasyonunuzu bozmamaya çalışın
Araba kullanırken gözünüzü yoldan ayırmayın ve konsantrasyonunuzu bozacak şeylerden uzak durun. Yüksek seste müzik dinlemek, telefonla uğraşmak gibi eylemler dikkatinizi dağıtır. Acil bir telefon görüşmesi yapmanız gerekirse arabanızı yolun kenarına çekerek konuşmaya çalışın. Arabanın içinde çok sayıda kişi varsa, konuşma ve gürültüyle dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyin. Eğer arka koltuğa üç kişi oturacaksa, daha iyi bir görüş için ortaya en kısa boylu kişiyi oturtun.

Trafik kurallarına uyun
Emniyet kemerinizi takmadan yola çıkmayın. Trafik levhalarına, ışıklara, araç takip mesafesine ve diğer kurallara uyun. Bazı kuralları sıkıcı bulabilirsiniz ama bunların hayatınız için önemli olduğunu düşünün ve keyfi nizin kaçmasına izin vermeyin. Yola çıkmanız için gereken tedbirleri almak size sandığınızdan daha fazla huzur verecektir.

Bir gözünüz aynalarda olsun
Araba kullanırken dikiz aynası ve yan aynalardan gözünüzü ayırmayın. Arkanızdaki araçları kontrol etmeden yapacağınız bir hareket epey riskli durumların yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Zorunlu trafik sigortası ve kasko yaptırmayı unutmayın
Arabanızı ve kendinizi korumak, olası masraflara karşı önlem almak için zorunlu trafik sigortasının yanı sıra kasko yaptırmayı da ihmal etmeyin. Böylece karşılaşabileceğiniz potansiyel risk ihtimallerini düşürerek keyfinizin kaçmasını önlemiş olursunuz.

Bunları unutmayın!

  • Alkollü olarak araç kullanmayın.
  • Araba farlarını hem gündüz hem de gece açık tutun.
  • Direksiyonu iki elinizle birden saat 9.15 pozisyonunda tutun.
  • İyi bir görüş için ayna ve camlarınızı temiz tutun.
  • Yollara kesinlikle güvenmeyin.
  • Yağmurun yağmaya başladığı ilk anlarda ve mıcır dökülmüş yollarda dikkatli olun.
  • Trafikte kimseyle yarışmaya çalışmayın.
  • Yolculuk boyunca vitesi hiçbir zaman boşa almayın.
  • Arabanızda mutlaka güneş gözlüğü ve su bulundurun.

 

 

no_image

Kendinizi güvence altına almak ve beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmak için araç sigortanızı ve kaskonuzu yaptırmayı ihmal etmezsiniz. Peki çocuğunuzla yolculuk yapmadan önce neler yapmanız gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip misiniz? Bu konuda bilmediklerinizi öğrenmek, bildiklerinizi anımsamak için bu rehberimize kulak vererek çocuğunuzla birlikte daha güvenli ve rahat bir yolculuk gerçekleştirin.

Yolculuk Öncesi Yapılması Gerekenler
Çocuğunuz yanınızdayken aracınız ile yolculuğa çıkmak ister istemez sizi tedirgin eder. Ancak yolculuk öncesi neler yapılması gerektiğini bilirseniz bu tedirginliği önemli ölçüde üzerinizden atabilirsiniz. Arabanızın bakım ve kontrolünü yaptırın. Klima filtresini mutlaka temizletin. Bebeğiniz varsa, araba camına “Arabada bebek var” etiketini mutlaka yapıştırın. Bir ihtiyaç listesini yapın. Yanınıza yedek bebek bezi, ıslak mendil, ilaç, ilk yardım çantası ve rahat kıyafetler almayı ihmal etmeyin.

Çocuğunuzun kendini daha güvende ve rahat hissedebilmesi için, sevdiği bir oyuncağı veya eşyayı yanınıza alın. Boyama kitapları ve kalemleri veya okuması için masal kitapları da alabilirsiniz. Seyahat yatağı ya da oyun parkı almayı düşünebilirsiniz. Bu envanterleri tatile gitmeden önce satın alarak bebeğinizin bunlara alışmasını sağlayabilirsiniz.

Gideceğiniz yerde otelde kalacaksanız, yolculuk öncesinde mutlaka oteli arayarak bebek bakımı ve oyun odası hizmetleri olup olmadığını öğrenin. Yolculuğu çocuğunuzun uyku ve beslenme saatlerine göre planlayın. Arabada uyuyarak geçireceği zaman onun için en az sıkıcı olacak zamandır.

Yolda sık sık mola vermeyi planlasanız da yoğun trafik ya da feribot bekleme sırasının uzaması gibi durumlara karşı arabada mutlaka su ve atıştırmalık yiyecekler bulundurun. Ayrıca çocuğunuzun dinlemeyi sevdiği şarkılardan oluşacak bir müzik CD’si hazırlayın.

Yolculuk Sırasında Yapılması Gerekenler
Yolculuk öncesinde tüm kontrollerinizi gerçekleştirdiniz ve artık yola çıkmaya mı hazırlanıyorsunuz? O halde yolculuk sırasında yapmanız gerekenleri öğrenmenin vakti geldi. Aracı hareket ettirmeden önce çocuk kilidinin kapalı olup olmadığını kontrol edin. Araba kapı ve camlarına emniyet kilidi koyun, çocuğunuzun cam ve kapılarla oynamadığından emin olun. Çocuğunuzu mutlaka yaşına uygun araba koltuğuna oturtun. Yolculuk sırasında huysuzluk yaparsa arabayı durdurun. Araba hareket halindeyken onu koltuktan çıkarıp kucağınıza almayın.

 

Oynaması için oyuncakların ve sevdiği eşyaların hepsini bir anda eline vermeyin; sıkıldıkça birer birer verin.

Arabada sert, ağır ve sivri eşyalar bulundurmayın. Böylece ani fren yapmanız gerekirse, bunların etrafa saçılıp çocuğunuza zarar vermesini önlemiş olursunuz.

Hız yapmayın, trafik kurallarına uyun. Sık sık mola vererek arabayı havalandırın. Arabada sigara kullanmayın.

Arabayı mümkün olduğunca eşinizle veya arabadaki yakınınızla dönüşümlü olarak kullanın.

Çocuğunuzu kısa bir süre için bile olsa arabada asla tek başına bırakmayın. Camları çocuğunuz camdan dışarı çıkamayacak kadar açık tutun.

13 yaşına gelene kadar çocuğunuzu ön koltukta oturtmayın. 13 yaşından büyük çocukların da emniyet kemerini taktığından emin olun.

Herhangi bir arıza durumunda zaman kaybetmeden sigorta şirketini veya yetkili servisi arayın.

Bazı özel durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzu araba tutuyor olabilir. Bu durumlarda neler yapılması gerektiğini bilmeniz gerekir. Aşağıdaki bilgilerden faydalanarak bu soruna çözüm bulabilirsiniz.

Çocuğunuzu hafif gıdalarla, sık ve az besleyin. Asitli meyve suları içirmeyin. Hafif ve rahat giysiler giydirin. Uykuya teşvik edin. Dikkatini farklı noktalara çevirerek oyalayın, konuşun veya şarkı söyleyin. Doktora danışmadan asla ilaç vermeyin. Hız yapmayın ve sık sık mola vererek yola devam edin.

Uygun araba koltuğu seçimi
Araba koltuğunu çocuğunuza uygun büyüklükte seçin. Koltuğun çok büyük olması ve çocuğun düzgün yerleştirilmemesi halinde, başı öne düşebilir ve bu durumda nefes alması zorlaşır. Örneğin, bebeklerin rahat nefes alabilmesi için 45 derecelik bir açıyla koltuğa uzanmış olması gerekir.

Arabanızın arka koltuğuna güvenli bir şekilde uyacak bir araba koltuğu satın alın. Koltuğun emniyet standartlarına uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Hem arabanızın hem koltuğun kullanım kılavuzunu dikkatlice okuyun ve kullanım kılavuzuna uygun hareket edin.

Tepsi siperli modellerin tepsilerini yolculuk sırasında çıkartmayı düşünebilirsiniz. Bu sizin için faydalı olacaktır.

Hava yastıkları arabanın önünde oturanları korumak için tasarlanmıştır. Arkaya dönük bakan bebek koltuklarıyla birlikte kullanıldığında güvenli değildir. Küçük bir çarpışma bile hava yastığının çocuğu yaralayabilecek bir güçle şişmesine neden olabilir.

 

no_image

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullananlar listesinde üst sıralarda olma istikrarımızı korumaktayız. Araç deposunu her zaman tamamen doldurmak pek mümkün olmamaktadır. Fakat depoyu tamamen doldurmadan daha fazla kilometre yapmanın yolları vardır. Yakıt tasarrufu sağlamanız için size birkaç küçük öneri sunmak istiyoruz.

Hız yapmayın
Hız yapmak fazla yakıt tüketimine neden olur. Yapılan araştırmalar optimum yakıt tasarrufunun 50 km/saat ve 70 km/saat arası hızda sağlandığını göstermektedir. Hızı iki katına çıkarmak iki kat fazla yakıt harcamak anlamına gelmektedir. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere hem güvenliğiniz hem de yakıt tasarrufunuz için orta hızda seyir etmeniz en doğru seçenektir.

Vites geçişlerine dikkat edin
Uzmanlar otomobillerin 2.500-3.000 devirde kullanılmasını önermektedir. Siz de bu tavsiyeyi dikkate alın ve çok düşük ya da çok yüksek devirlere çıkmaktan kaçının. Aracınızı sadece kalkış anında birinci viteste kullanın, daha sonra kendinizi ve diğer araçları tehlikeye atmayacak şekilde ikinci ve üçüncü vitese geçin.

 

Yolu geniş açıyla takip edin
Ani dur-kalk yapan sürücüler kontrollü sürücülere oranla %20 daha fazla yakıt harcar. Bunun önüne geçmek için yolu daha geniş açıyla takip edin. İlerideki trafik lambalarını ya da trafiğin tıkanıklığını önceden fark edip ayağınızı gazdan yavaş yavaş çekerek ani frene bağlı fazla yakıt harcamanın önüne geçin.

Araç temizliğine ve bakımına önem verin
Temiz ve bakımı yapılmış bir otomobil sadece güzel görünmez, aynı zamanda maksimum verimle çalıştığı için yakıt tasarrufu da sağlar. Düzenli bakımı yapılmadığı takdirde hava filtresi, yakıt filtresi gibi parçaları tıkanan araç daha fazla yakıt tüketir. Lastiklerin doğru şişirilmesi de bir önlemdir. Düşük hava basılmış lastikler daha fazla yakıt harcar.

Aracı rölantide çalıştırmayın
Aracın rölantide yakıt harcamayacağı düşüncesi tamamen yanlıştır. Kilometre ilerlemediği halde motor stop ettirilmediği için araç yakıt harcamaya devam eder. Bu nedenle beklerken motoru kapatmak ve yolculuğa hazır olunduğunda motoru çalıştırmak iyi bir tasarruf yöntemidir.

Aşırı yük taşımaktan kaçının
Araca ekstradan yüklenen her 50 kilogram ağırlık yakıt tüketimini %1-2 oranında artırır. Bu nedenle nelere ihtiyacınız olduğuna doğru karar verin ve araç yükünüzü mümkün olduğunca hafifletin. Port bagajların araçların aerodinamiğini değiştirdiğini ve yalnızca zorunlu hallerde takılması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca bu bagajları kullandıktan sonra çıkarmayı unutmayın.

Cam açmaktan kaçının
Camlar açıkken yolculuk yapmak aerodinamik çekişe neden olacağı için araç yavaşlar. İstenilen hızda gitmek için daha çok enerji gerekir ve yakıt tüketimi artar. Bu nedenle aracınız seyir halindeyken mecbur kalmadıkça camları açmamaya özen gösterin.

 

no_image

Yakıt fiyatlarında yaşanan sürekli artış nedeniyle yakıt masrafl arı için ayırdığımız bütçe, her geçen gün genel bütçelerimizin daha büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bunun sonucunda da azımsanamayacak bir rakam ortaya çıkmaktadır. Doğal olarak, sürücüler de bu masrafı kısmanın yollarını aramaktadır. Aslında, araçlarımızı bu bilinçle kullanırsak yakıttan tasarruf etmek o kadar da zor değildir. Sadece vites değiştirme alışkanlıklarımızı bile gözden geçirerek fark yaratmamız mümkün. Peki ama aracın daha az yakıt harcaması için vites değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Takometreyi kontrol edin
Vites yakıt tasarrufu sağlamanın başlıca kuralı, araba kullanırken ekonomi yapma fikrini aklınızdan çıkarmamak. Yakıt tüketimi tamamen aracınızı hareket ettirmek için motorunuzu ne kadar zorladığınız ile alakalıdır. Motorun üzerindeki yük de krank milinin ne kadar hızlı döndüğüyle doğru orantılıdır. Çünkü krank mili, motor gücünü şanzumana, oradan da tekerlere iletir. Krank milinin dönüş hızı da takometre üzerindeki devir sayısıyla ölçülür. Bu durum, motorun yüksek devirlerde daha fazla zorlanması ve daha fazla yakıt tüketmesi anlamına gelir. Dolayısıyla takometreyi dikkatli bir biçimde takip ederek devir sayısını kontrol altında tutmaya çalışmalısınız.

Manuel vitesin farkı
Manuel vitesler bilinçli sürücüler tarafından kullanıldığında vites yakıt tasarrufu yapma açısından daha avantajlıdır. Bunun temel sebebi, manuel vitesin hızlanırken ve yavaşlarken sürücüye vitesi doğru noktalarda (devirlerde) değiştirme imkanı sunması ve dolayısıyla da devir üzerinde tam hakimiyet veriyor olmasıdır. Düşük viteste devir daha fazla olduğundan motorun krank mili aracılığıyla tekerleklere iletilmek üzere ürettiği tork, yani güç de artacağından yakıt tüketimi de daha fazla olur. Otomatik vitesin aksine, manuel viteste sürücü hareket ettikten kısa bir süre sonra (devrin fazla yükselmesini beklemeden) daha büyük vitese geçerek düşük devirde yakıt tasarrufu sağlayabilmektedir.

Yüksek devirden kaçının
Her aracın doğru vites yükseltme noktası değişkenlik gösterse de vites yakıt tasarrufu sağlamak için araç 1500 devir civarındayken ikinci vitese geçmenizde; maksimum hıza ise 3000-3500 devir arasına vardığınızda ulaşmış olmanız önemlidir. Devir, beklediğinizden daha erken yükseliyorsa da ısrar etmeyip hemen bir üst vitese geçmelisiniz. Bunun tersi olarak, eğer ki bulunduğunuz viteste devir düşük kalıyor ama gaz pedalına dibine kadar basmak zorunda kalıyorsanız da vitesi düşürmelisiniz. Sırf devri düşük tutmak için yüksek viteslerde takılıp kalmak da yarardan çok zarar getirir. Hem motoru fazlaca zorlar hem de bu sebepten yakıt tüketimi artış gösterir. Tasarruf için, devri mümkün mertebe 3000 rakamının altında tutmaya ama 1500 rakamının altına da düşmemeye çalışmalısınız.

 

Teknolojiden yararlanın
Manuel vitesli aracınızın “vites değiştirme uyarı sistemi” varsa bundan mutlaka faydalanın. Bu sistemin amacı motordan, şanzımandan ve gaz pedalından toplanan bilgilerin değerlendirilerek motordan en iyi performansı almak için size tam olarak ne zaman vites yükseltmeniz gerektiğini söylemek olduğu için yakıt tasarrufuna da önemli katkısı olur. Yukarıda da bahsedilmiş olan mantıkla, uyarı sistemi, eğer aracın motor, yani krank mili hızı, gaz pedalı pozisyonuna göre yüksekse hemen size vitesi büyütmenizi söyler. Böylece motordan aynı performansı, daha düşük devirde alabilirsiniz ve böylece motoru etkin kullanmış olursunuz.

Motoru en etkin şekilde kullanmak aynı zamanda onu zorlamamak anlamına geldiğinden yakıt tüketimi de azalır. Buna göre uyarı sistemine tam bağlı kalarak yapılan sürüşlerin %9’unda yakıt tasarrufu sağlandığı belirlenmiştir.

Yaratıcı olun
Her seferinde, her vitese tek tek geçeceksiniz şeklinde bir kaide olmadığını da aklınızda bulundurun. Örneğin 2’yi atlayarak doğrudan 1. vitesten 3. vitese ya da 3’ü atlayarak 2’den 4’e geçmenizi engelleyen bir kural yok. Bu teknikle ani şerit değiştirmelerde, örneğin, düşük viteste ilerliyorken gaza bir anda basınca devrin yükselmesi sonucu oluşan yakıt sarfiyatını çabucak azaltmış olursunuz.

Otomatik vites sorunu
Otomatik viteslerde ise durum biraz daha sizin kontrolünüz dışında gelişir. Evet, belki otomatik vitesle vites değiştirme derdinden kurtulmuş oluyorsunuz ama bunun da bir bedeli olduğunu bilmelisiniz. Çünkü otomatik vitesli araçlarda motor gücünün tekerlere kadar ulaşması, manuel vitese göre biraz daha fazla çalışma, dolayısıyla da daha fazla yakıt gerektirir. Bu da denenerek ulaşılmış bir sonuçtur.

Aracınızı dinleyin
Yine de otomatik araçlarda vites yakıt tasarrufu sağlamak adına birkaç işlem yapabilirsiniz. Motoru dinleyerek hangi noktada vitesin büyüyeceğini hissedebilir ve gaza aniden basmak yerine ayağınızı yavaş yavaş bastırabilirsiniz. Takometreyi takip etmek de iyi bir yöntem olacaktır. İbre fazla yukarılara çıkmışsa hafifçe gazı kesin. Yüksek devirden uzak durun çünkü bu durum aracın daha fazla yakıt harcamasına neden olur.

Şanzımanı kandırın
Bazı otomatik vitesli araçlar tasarruf adına düşük viteslerde uzunca kalırlar. Böyle durumlarda da otomatik şanzımanı biraz daha çabuk yüksek vitese geçmek adına kandırmak için gaza biraz basıp 3000 ya da üzerinde bir devre ulaşmayı düşünebilirsiniz. Ama vites büyüdükten sonra yine kontrollü hızlanmaya çalışmalısınız. Belki gaz verirken bir anlık yakıt tüketiminiz artar ama en azından istediğiniz hıza, sınır devirde beklemeden doğru viteste ve motoru daha az zorlayarak ulaşmış olursunuz.

 

no_image

Ehliyet sınavında araca biner binmez ilk olarak koltuğunu ayarlayan birçok kişi ehliyetini aldıktan sonra aynı özeni göstermemektedir. Halbuki beklenmedik durumlarda araca zamanında ve uygun şekilde müdahale edebilmek için koltuk ayarının yapılması son derece önemlidir. Olası bir kaza anında yaralanmaların minimum düzeyde olması ve uzun yolculuklarda ağrıların önlenmesi açısından önemli olan koltuk ayarı ile ilgili faydalı bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Debriyaja tam basacak şekilde ayarlama yapılmalı
Güvenli sürüş için fren ve debriyaj pedallarının rahat kullanılması şarttır. Bu nedenle doğru koltuk pozisyonunu ayarlamaya buradan başlamak gerekir. Debriyaj ve frene tam basıldığında bacak düz olmamalı ve koltuk pedala yetişmek için vücudu hareket ettirmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Dizin 150 derecelik açı yapacağı şekilde koltuğu ayarlamanın hem güvenlik hem de sağlık açısından ideal olduğu unutulmamalıdır.

 

Koltuk ile sırt arasında boşluk olmamalı
Pedal kullanımı ile ilgili ayarlamalar yapıldıktan sonra koltuğun sırtlığı ayarlanmalıdır. Koltuğu mümkün olduğu kadar dik kullanmak hakimiyet ve görüş açısı bakımından önemlidir. Sürücü oturduğunda sırtı ile koltuk arasında boşluk kalmamalı. Bu pozisyon hem sırt ve bel ağrılarını azaltır hem de olası kaza anında hasarı minimuma indirir. Sırt kısmının ayarı yapılırken direksiyon hakimiyeti ön planda tutulmalıdır. Sürücü tam tur çevirdiğinde direksiyona rahat bir şekilde yetişebilmeli, sırtını koltuktan ayırmasına gerek kalmamalıdır.

Koltuk başlığı hayat kurtarır
Koltuğun en hayati parçalarından biri olan koltuk başlığının kafa hizasında ayarlanması gerekir. Başlığın üst kısmı ile başın en üst kısmı aynı yükseklikte olmalı ve yatay mesafe iki santim olacak şekilde ayarlanmalıdır. Koltuk başlığı kaza esnasında boynu incinmeden korur, arkadan çarpma durumunda ise hayat kurtarıcı bir rol üstlenir.

Direksiyon ayarı ve tutuşu
Koltuk ayarlarını yaptıktan sonra (özellikle ilk kez kullanılacak otomobillerde) direksiyon ayarı da yapılmalıdır. Direksiyonun dizlere çarpmaması, direksiyon ayarlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Özellikle tam tur çevrileceği durumlar da düşünülerek yapılması gereken direksiyon ayarı, direksiyon tutuşuyla da bağlantılıdır. Direksiyon, en hızlı şekilde manevra yapmaya izin veren saat 9’u 15 geçe diye tabir edilen şekilde tutulmalıdır. Ayrıca korna, silecek, sinyal gibi ihtiyaçlara da en kolay bu pozisyonda ulaşılır. Direksiyonu tutarken kollar çok gergin olmamalıdır. Doğru açıyı bulmak için sırtınız koltuğa tam dayanır haldeyken kolunuzu uzattığınızda bileğinizin direksiyonun en üst bölümüne gelmesi yeterlidir.

 

no_image

Dünyanın motorlu araç yarışı kazanan ilk kadını olan Dorothy Levitt, 1906 yılında yayımlanan kitabında, kadınlara, araba kullanırken yanlarında küçük bir ayna taşımalarını önermekteydi. Bu ayna yardımı ile arabanın arkasında kalan trafi kte neler olduğunu zaman zaman görebileceklerdi. Bu öneriden beş yıl sonra 1911 yılında Ray Harroun, Indianapolis 500 yarışına, dikiz aynasına benzer bir aksesuar monte edilmiş bir araçla katıldı. Elmer Berger ise 1914 yılında günümüzde kullanılan dikiz aynasını icat etti.

Son yüzyılda araçlarda pek çok şey değişti, gelişti. Aynalarla ilgili en büyük sıkıntı olan kör noktalar için birçok uyarıcı sistem geliştirildi. Ancak şimdilik bu sistemler ek ücrete tabi olduğu için daha az teknolojik olan çözümler yaygın olarak tercih edilmektedir. “Ayarlanabilir kör nokta aynası” ya da “kör nokta aynası” adıyla satılan küçük boyuttaki aynalar, yan aynalara takılarak kör nokta sorununa çözüm bulunabilmektedir.

 

Kör nokta, üstünde çok durulmayan, fakat güvenli sürüşü ciddi şekilde tehlikeye atan sorunların başında gelir. Kör noktadan kaynaklanan kazalar şehirler arası yollarda şerit değiştirme sırasında yaşanırken, şehir içi trafikte ise sürücüler tarafından fark edilmesi zor olan araçlar (motosiklet, bisiklet) buna neden olmaktadır.

Uyarıcı sistemler geliştirilmesine ya da kör nokta aynaları kullanılmasına rağmen, Amerika’da her yıl 50 çocuk, özellikle SUV tipi geniş araçlar tarafından ezilerek hayatını kaybetmektedir. Kazayı yapan sürücülerin yüzde 60’ı görmediği için kazanın meydana geldiğini söylemektedir. Tabii bunda sadece kör noktaların değil doğru ayarlanmamış aynaların da büyük payı bulunmaktadır. Aynaların ayarını doğru şekilde yapmak için aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiniz.

Dikiz aynası sadece arkanızdaki trafiği gösterdiğinden kontrollü sürüş için yeterli değildir. Sağ ve sol tarafınızdaki araçları görebilmek için yan aynaları da etkili şekilde kullanmanız gerekir.

Sol dikiz aynasını ayarlamak için cama doğru mümkün olduğunca eğilin. Bu şekildeyken arabanın arka kısmının yüzde 5’ini görmelisiniz. Kendi arabanızdan çok arkanızda kalan yolu görmeniz kör noktaları azaltacaktır.

Sağ dikiz aynasını ayarlarken, arabanın merkezine (genellikle ön iki koltuk arası) doğru eğilin. Bu pozisyondayken sağ aynadan yine arabanın yüzde 5’lik kısmını görmelisiniz ve arkadaki trafiğe hakim olmalısınız.

Dikiz aynasının arka camdan mümkün olan en uzak noktayı görebilecek şekilde ayarlanmalıdır. Bununla birlikte arka camın önüne görüşü kısıtlayacak herhangi bir şey konulmaması gerektiğini asla unutmayın.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster