• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Otomobille Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

(Son Güncelleme : 30.11.2021 )

Aracınızla kısa veya uzun mesafeli yola çıkmadan önce, çözülmesi basit ancak sürüş emniyetini ve konforunu oldukça etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Uygulanacak birkaç adım sayesinde yolculuğunuzu hem keyifli hem de emniyetli bir hale getirebilirsiniz.


Lastikleri Kontrol Edin


Lastiklerin kontrol edilmesinin önemi, sürücü kurslarında öğretilen en temel konulardan bir tanesidir. Genellikle ilk sürüşlerimizde bu konuya dikkat eder, birkaç seyahatten sonra bu konuyu ihmal etmeye başlarız. Ancak bu konunun ihmal edilmemesi ve üzerinde titizlikle davranılması gerekmektedir. Lastiklerin havasının inmiş olması sürüş emniyetine ve aracın performansına doğrudan etki etmektedir. Aracın hızlanamaması, hızlı yavaşlaması, sürüş sırasında havası inmiş lastiğin olduğu yöne doğru yönelmesi gibi durumlar yaşanmaktadır. Aynı zamanda havası inmiş lastikle aracın hareket etmesi durumunda lastiklerin ve jantların zarar görmesi kaçınılmazdır. Dolayısıyla her yolculuktan önce lastikler mutlaka kontrol edilmelidir.


Aracınız Park Halindeyken Zarar Görmüş Olabilir

Aracınız park halindeyken herhangi bir sebepten ötürü hasar görmüş olabilir. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde park yerlerinin sınırlı alanlarda olması sebebiyle diğer araçların aracınıza çarpması veya sürtmesi olağan bir durumdur. Olayın nerede olduğunu tespit edebilmek açısından lastikleri kontrol ederken eş zamanlı olarak aracınızda genel bir inceleme yapmanızda fayda var. Olası ciddi hasarlarda hasarın kaynağını öğrenebilmek için kamera görüntüleri veya görgü şahitleri gibi unsurlardan faydalanabilirsiniz.


Depodaki Yakıt Sizi Ne Kadar İdare Eder?

Her ne kadar yolda kalma ihtimaliniz düşük olsa da böyle bir ihtimalin olduğunu unutmamak gerekir. Yakıt durumunuzu kontrol etmek ve planlamanızı buna göre yapmak zamanlama açısından size avantaj sağlayacaktır. Özellikle uzun yola çıkarken bu durum daha da belirgin hale gelmektedir. Benzin almak için güzergahı değiştirmek, sürekli benzin aldığınız markadan vazgeçmek zorunda kalmak gibi tercih etmek istemeyeceğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca birçok uzman, depodaki yakıtın sonuna kadar kullanılmasının aracın sağlığı açısından faydalı bir durum olmadığı görüşünü savunmaktadır.


Silecek Suyunuzu Kontrol Edin

Silecek suyu çok basit bir konu gibi görünse de sürüş emniyetini etkileyen önemli etkenlerden bir tanesidir. Ön camınızın sürüş sırasında görüş alanını etkileyecek şekilde kirlenmesi (çamur, kuş pisliği, sineklerin bıraktığı izler vb. sebeplerle) durumunda yapacağınız ilk hamle silecekleri çalıştırmak olacaktır. Silecek suyunun deposu boş ise kir muhtemelen daha da yaygın bir hale gelecektir. Bu durumdan kurtulmak için başvuracağınız çözüme ulaşana kadar geçireceğiniz zaman sürüş konforunu ve emniyetini olumsuz etkileyecektir.


Gece Yolculuğundan Önce Farlarınızı Kontrol Edin

Gece yola çıkmadan önce aracınızın tüm farlarının ve sinyal lambalarının çalıştığından emin olun. İhtiyaç halinde uzun farları kullanacağınızı da unutmayın


Trafik Durumuna Göz Atmanızda Fayda Var

Özellikle İstanbul gibi bir büyük şehirde yaşıyorsanız yola çıkmadan önce mobil uygulamalardan veya internet sitelerinden trafik durumuna göz atarak alternatif yolları değerlendirmeniz, trafikte kaybedeceğiniz zamanı minimuma indirecektir.


Bu Kontrollerden Sonra Yolculuğa Hazırsınız

Harekete geçmeden önce;

  • Dikiz aynalarını kontrol edin
  • Doğru sürüş pozisyonu için koltuk mesafenizi ayarlayın
  • Emniyet kemerini takın
  • Aracın sesini dinleyin(olağan dışı durum tespiti için)
  • İkaz ışıklarından herhangi birisinin yanıp yanmadığını kontrol edin


Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster