​Günümüzdeki Hava Yastıklarının Çalışma Prensibi

1) Otomobilin ön tarafı kuvvetli bir darbeye maruz kaldığı zaman ani bir biçimde hız kaybeder yani yavaşlamaya başlar.
2) Ani yavaşlamayı farkeden ivme ölçer, yani otomobilin ivme kuvvetini ölçmesini sağlayan elektronik sensör, otomobilin hız değişimini tespit etmektedir.
3) İvme ölçer yardımıyla darbenin derecesi tespit edilmektedir. Şayet otomobilin yavaşlama sisteminin devreye girmesini gerektiren kadar şiddetli bir kuvvete maruz kalırsa; hava yastığı devresi tetiklenmiş olur. Ancak normal fren yapılmış ise, hava yastığı sistemini tetiklemez. Çünkü yeterli kuvvet uygulanmamıştır.
4) Sensörler yardımıyla uyarı almış olan hava yastığı devresi, ısıtma elemanı üzerinden akım geçmektedir.
5) Isıtma elemanı, kimyasal bir patlayıcının ateşlenmesini sağlamaktadır. Bu ateşlenmeyle kazadan yaklaşık olarak 20 milisaniye sonrasında otomobilin hava yastığı sistemi çalışmış olmaktadır.
6) Sistemin tetiklenerek, patlayıcı özelliği olan madde yanar ve direksiyonun arka kısmında sıkıştırılmış biçimde depolanmış naylon yastığa hızla ve yüksek miktarda zararsız bir gaz dolmaktadır. Bu gaz genelde nitrojen veya argon gazı olur.
7) Tetiklenmiş ve ateşlenmiş olan gazın genişlemesi ile ; otomobilin direksiyonu üstünde bulunan plastik kapak çıkar ve sürücünün ön tarafında hızla şişmeye başlar. Yaklaşık kazadan 30-40 milisaniye sonra aracın hava yastığı tamamen şişer.
8) Kaza olduğu anda sürücü olan kişi, çarpmanın etkisiyle birlikte ileriye doğru atılır ve hava yastığına hızla çarpar. Hava yastığının içerisinde muhafaza ettiği gaz, kenar kısımlarında bulunmakta olan küçük delikler yardımıyla tahliye edilir. Otomobil durana kadar hava yastığının içerisindeki gazın tamamı boşalmaktadır.