​Otomobil Lastikleri Nasıl Kullanılmalıdır?

Otomobil Lastikleri Nasıl Kullanılmalıdır?
 
Lastikler Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Lastikler bir aracın en önemli, en hayati unsurlarındandır. Aslında biridir yerine dördüdür demek daha doğru olur. Aracın ve sürücünün performansını zemine yansıtan, aracın güvenle yol almasını ve fren yapılınca da emniyetli bir mesafede durmasını sağlar. Binek otomobillerinin içindeki yükle birlikte genellikle 1 tondan fazla ağırlıkta olan ve 50 km ile 250 km arasında bir süratle seyrettiği düşünürsek lastikler için neden ‘hayati’ tabiri kullanıldığı daha iyi anlamış oluruz.
Peki, bu kadar hayati ve önemli olan lastikler hakkında gerektiği kadar bilgimiz var mı ve lastikleri yeteri kadar önem veriyor muyuz?
Lastiklerin dış görünümünün aldatıcı olduğunu, iyi durumda gibi görünen birçok lastiğin zamanla evsafını kaybettiğini ve sertleşerek fren mesafesinin uzaması sonucu hayati riskler taşıdığını öncelikle bilmemiz gerekmektedir. Ayrıca patinaj yaparak motor gücünü birebir yola aktaramaz ve yakıt tüketimini artırır. Zemin kavraması azaldığı için virajlarda savrulma olasılığı oluşur.
 
Lastiklerin Saklanması
Lastikler uygun koşullarda saklanmaz ise hiç kullanılmasa bile bir süre sonra sertleşmeye başlar. Kullanılmayan lastiklerin güneş ışığı görmeyen yerlerde ve oda sıcaklığında (15-25 C.) hiçbir kimyasal sıvı ve buharının olmadığı bir yerde, temiz rafta, mümkünse bir torba içinde, üstüne ağırlık gelmeyecek şekilde saklanması gerekmektedir. Eğer jantsız ise dik ve yan yana, jantlı ise yatık pozisyonda, üst üste konarak yerden yüksekte bir raf üzerinde muhafaza edilmesi gerekmektedir.