Otomobillerin Gürültüsünün Kaynakları

Özellikle gelişen ve gelişmiş olarak ifade edilen ülkelerde, gürültü kaynaklarının en önemlilerinden biri trafik gürültüsüdür. Trafik araçlarının, hareket etmesi sonucunda meydana şu gürültüler çıkmaktadır;

* Motor gürültüsü
* Otomobilin şasi ve kaporta kısmından kaynaklanan gürültüler
* Frenleme nedeniyle oluşan gürültüler
* Tekerleklerin yol ile teması sonucu oluşan gürültüler
* Trafik taşıtlarının oluşturduğu hava anaforundan oluşan gürültülerdir.

Yapılan araştırmalar, trafikteki taşıt sayısının atması ile birlikte ulaşım gürültüsünün de arttığı ortaya çıkar . Ayriyeten trafikte seyir halindeyken araçların türleri de gürültü seviyesini etkilemektedir. Genelde trafikte olan araçların yaşları da gürültü miktarı önemli rol oynuyor. Araştırmalar, yaşlı olan araçların, yenilerine karşın daha çok gürültüye neden olduğunu ortaya çıkıyor.

Genelde yavaş olarak seyir eden şehir içi trafik gürültüsü, kimi zaman fazla rahatsız edici boyutlara ulaşıyor. Araç iç gürültü kaynaklarına bakıldığı zaman, dış kaynaklardan daha çok olduğu görülüyor. Bunlardan bir kısmı; motor ve aksamının gürültüsü, lastik dışında araç altına asılan egzoz sistemi ve bağlantılarının gürültüsü, panel titreşimleri, rüzgarın etkisi ve araca dahil edilen dönen tüm elemanlar (diferansiyel, vites kutusu dişlileri vb.) gibi pek çok kaynak, iç gürültü unsurunda etkili oluyor.

Lastik gürültüsü, lastik ve zemin arasında temasın ve hava sıkışması olaylarının gerçekleşmesi ile sonucunda ortaya çıkan bir dış gürültü kaynağı. Dış gürültü kaynakları arasında sayılmasının nedeni; aracın süspansiyon sistemi üstünden geçmekte olan titreşim kaynaklı olaylar sonucunda oluşuyor olması. Bu nedenle otomobillerin iç ve dış gürültü kaynakları için alınan olan önlemler farklıdır.