%10 Hız Toleransı Pratikte Nasıl Uygulanıyor?
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti otoyollarına mahsus olarak yeni bir hız tespiti uygulamasına geçti. Hız koridoru adı altında bir ortalama hız tespiti uygulamasına başlandı. Tüm kesim tarafından tepki çeken bir uygulama olarak karşımıza bu durumda en çok merak edilen konu ise %10 hız toleransının nasıl uygulanacak olması.
Trafik Kanunu 52. madde ve Trafik mevzuatı 101. madde üzerinden yapılan analize göre, mevcut kanunun ucunun açık olduğu ve 101. maddeden anlaşıldığı üzere de çift yönlü yollarda ve sadece sollama gibi durumlarda %10 hız toleransının uygulanacağı görülmektedir. Diğer bir açıdan ise Trafik Kanunu 51. madde (51/2-a ve b) sanki Trafik Mevzuatı 101. maddeden referans alarak düzenlenmiş gibi görülmektedir. Yani kanunda ucu açık noktaların olduğu ve tüm bunların da yanlış ve keyfi uygulamalara sebep olarak sıkıntı doğurabileceği anlaşılmaktadır. Yapılan bir analiz sonucunda %10 uygulamasının tüm Türkiye’yi kapsayarak ve her türlü yol çeşitlerinde bir şekilde uygulandığı fakat kanundaki mevzuat ve kanunda bulunan karışıklık sebebiyle yine de dikkatli olunması gerektiği anlaşılmaktadır.
Bu konu özelinde alanında uzman olan Trafik Polisleri ve hem TEDES tasarımcısı hem de Bilir Kişi olarak görev yapan kişilerin aktardıklarına göre ise %10 hız sınırı ülkenin her yerinde geçerli ve sollama olmasını da gerektirmemektedir. Fakat uygulamada 101. madde ve 51. maddenin tutarsızlıkları ve yoruma açık bir durum olması sonucu bazı durumlarda %10 hız toleransı uygulanmıyor ve sürücüye ceza gelebiliyor. Fakat yine itiraz hakkı bulunan sürücünün mahkemeye başvurarak 51. maddeye göre işlem yaparak cezayı iptal ettirebiliyor. Bu sebeple de Türkiye Cumhuriyeti kara yollarında normal koşullarda sürücü maksimum hızdan %10 daha yüksek hıza sahipse ve ceza yerse hakkını savunabilir ve örnek teşkil eden birçok dava ile karşılaştığı için de haklılığını ispat edebilir.