10 Yaşını Geçmiş Eski Araçlarda Boya Değerleri Ne Olmalıdır?
Bazı otomobil severler araçlarına çok iyi bakarlar. Hemen hemen her gün yıkarlar, pasta, cila uygularlar ve boya kalınlıkları incelir. Araç üzerinde orjinal boyası olmasına rağmen mikron değerleri düşük çıkar. Mikron farkı (-) 20um-30um aşağıda olabilir. Bu aracın parçasının değişmiş olduğu anlamına gelmez.
İkinci el oto alırken oto ekspertiz raporu aldığınız yerden mutlaka yazılı rapor isteyin. Tüm parçaların mikron değerleri raporda yazılı olmalıdır. Ekspertiz merkezinin kalite belgelerini isteyin. Eğitim sertifikalarını mutlaka isteyin. (Birçok ekspertiz firması mikron değerlerini rapora yazmıyor).
Bir kat boya nasıl anlaşılır?
Satın alacağınız ikinci el aracın pert, ağır hasar veya değişeni yoksa sadece sürtme, çizik ve göçüklerden dolayı boyanmışsa bunu tespit etmek gözle de anlaşılacağı gibi boya ölçüm cihazıyla da anlaşılabilir . Aracın boyasız bir yerinden referans değeri almak gereklidir, referans aldığınız değer ile ölçüm yaptığınız yerler arasında 100um (mikron) dan daha fazla fark çıkıyorsa boya var demektir ,mesela aracın tavanı; 100 mikron, ölçtüğünüz yer; 220 mikron ise o bölgede lokal olarak boyanmış demektir. 150 mikron-180 mikron çıkıyorsa ince boya atıldığı anlaşılır. Buna sanayi tabiriyle mikronlama denilmektedir.
Gözle ölçümlemek için; çok güçlü bir ışığa ihtiyacınız var. Işığı dikey ve yatay olarak yüzeye vurdurun. İğne ucu kadar verniğin içinde boya tozu arayın. Portakalımsı yüzeyin olmadığı alanları tespit edin. Orginal boyalar portakal kabuğunun üstü gibidir. Eğer gözle boya akıntısı, boyada toz kalıntısı, renk ton farkı tespit ederseniz. O bölgeye sonradan boya uygulanmıştır.
5664 VE SİGORTA TRAMER SORGULAMALARINA GÜVENMEYİN SİZE TAM BİLGİ VERMEZ. 5664 SADECE SİGORTA KASKO'DAN YAPILMIŞ ARAÇLARI KAYIT ALTINA ALIR. GÜNÜMÜZDE ÇOĞU ARACIN FİLO ARACI OLDUĞUNU SAYARSAK SADECE SİGORTALI ARAÇLAR KAYIT ALTINDADIR.