ABS Hakkında Bazı Gerçekler
ABS hakkında bilinen önemli bilgiler nelerdir? ABS'nin çalıştığı nasıl anlaşılır ve hangi durumlarda çalışır? İşte tüm bilgiler ve ABS hakkında bazı gerçekler!
Şoförün dört tekerlikli ABS'li bir araç üzerinde frene sert bir şekilde bastığı anda, sistem otomatik bir şekilde fren basıncını dört teker üzerinde eşitleyerek, tekerlek kilitlenmelerini önlemekte olup her tekerlek üzerinde basıncı bağımsız olarak ayarlamaktadır. ABS, araçtaki frenleri 18 defa pomplamakta olup sürücüleri daha güvenli bir araç üzerinde hareket etmelerini sağlar.
İki tekerlekli ABS ile dört tekerlekli ABS farkı
Dört tekerlekli ABS, çok acil durma gibi durumlarda aracın kararlılığı ve geliştirilen manevra yetenekleri için geliştirilmiştir. Dört tekerleğe ABS donatılmış bir araçta frenleme sistemi dört tekerinde kilitlenmesini önlemekte olup, sürücüye oldukça kapsamlı bir yönlendirme kontrolü sağlamakta olup fren basınıcını düzenlemesini sağlıyor.
Arka-tekerlek ABS ise yani iki tekerlek ABS ise bu durum genelde kamyonet, minibüs ve spor taşıtlarında yer almaktadır. Bu durum aslında sadece arka tekerleklerin kilitlenmesini engellemek için kullanılır. Bu sistemde ise sürücüye en doğru kararlılığı sunmak adına gelmekte olup, arka tarafın yanlara kaymasını önlemektedir. Arka tekerlek ABS olduğu ve önlerin eski nesilde olduğu gibi kilitlenme durumlarının olduğu görülmektedir. Kilitlenme olursa eğer, fren basıncını ön tekerleklerin dönmeye başlaması durumuna kadar azaltmak gerekmektedir.
Çoğu ABS sürücüsü ABS'nin aktif durumda olduğunu hissedebilmektedir. Sürücü mekanik bir ses sonrası bazı dalgalanmalar ve sertliğin arttığını hissedecektir.