Aks Körüğü Nedir ve Ne İşe Yarar?

Önden çekişli araçlar üzerindeki akslarda hem süspansiyon hareketi nedeniyle yani tekerleğin aşağı yukarı hareketi hem de direksiyon hareketi nedeniyle yani sağ ve sol olmak üzere, tekerlek büyük açılarda hareket etmek durumdadır. Tekerleğin bu büyük açısal hareketlerini ve yüksek dönüş hızını, üniversal mafsal karşılayamamakta ve bu nedenle de sabit hız mafsalları kullanılmaktadır.

Aks körükleri hareketli ve esnek kauçuk parçalardan meydana gelmekte ve aks mafsallarını toz ve pislikte koruyarak gres yağının yağlama yapmasını ve dışarı kaçmasını önler. Zamanla kullanım şartlarına bağlı olarak, sıcak ve soğuktan etkilenerek veya da herhangi bir darbeye maruz kalınarak aks körükleri yırtılabilmektedir. Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir. Aks mafsalları ise yağsız kaldığı takdirde toz, çamur ve su yüzünden kirlenebileceği için aşınıp bozulma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda da aks milini komple değiştirmek kaçınılmazdır. Aks körüğü yırtıldığı takdirde yağ kaçırır ve bu durumda da aks mafsalı gres yağıyla yağlanır ve körüğün hemen değiştirilmesi gerekir.
Önden çekişli araçlar üzerinde şanzımanla diferansiyel tek kutu içerisinde bulunur. Yani aksların iç tarafları direkt olarak vites kutusundaki diferansiyele girip yataklanır. Arkadan çekişli araçlarda ise, tekerlek tarafında dış aks keçesi; aks kovanı ile aks mili ve aks rulmanı arasında diferansiyel tarafında bir yerde bulunur. İç aks keçesi ise aksın diferansiyele girdiği bölümde konumlanır.