Akü Bakımları ve Bilinmesi Gerekenler

Enerji depolayan ve depolanan kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren araçtaki ekipmana akü denir. Bu noktada Akülerin bakımı nasıl yapılır ve dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Aküler genelde birbirlerine çok fazla benzerlik gösterebilir. Aküler belli kimyasal hücrelerden bir araya gelmektedir. Bu hücrelerin her birinde pozitif ve negatif elektrot ile ayıraç mevcuttur.

Akü deşarj edildiği sırada iki elektrotun içerisinde yer alan bazı materyaller arasında elektro kimyasal değişimler meydana gelmektedir.  Akü konusunda bilinmesi gereken bazı bilgiler mevcuttur.

Su seviyesine dikkat edilmeli ve hiç bir zaman plaka seviyesin altında olmamalıdır.

Sıcak aylarda su daha sık azalacak ve kontrollerinde arttırılması gerekmektedir.

Akü kısa devrelere karşı korunmalı ve metal eşyalar ile temas ettirilmemelilerdir.

Ani soğuk ve sıcak değişimlerden uzak tutulmalı, patlaması önlenmelidir.

Ani sarsıntılar olabileceğinden Akü sabitlenmelidir. Şarj sırasındaki oluşan gazlarında insan sağlığına zarar vereceğini belirtelim.

Ambalajından çıkan ve kullanılmaya hazır olan akü uzun bir süre kullanabilir ve en fazla yüzde 10 şarj kaybedeceğinden şarj etmeniz faydalı olabilir. Olurda asidi konmamış bir akü satın almışsanız eğer, akü yeni ve sıfıra yakın bir durumdayken ağırlığı 1.285 durumunda saf sülfürik asit konmalıdır.

Plakaların üzerine 10-15mm geçinceye dek asit doldurulur ve akü en az 2 saat dinlendirilir. Bu bekleme durumunda akü ömrü uzayacaktır. Unutmadan su seviyesi kontrol edilmelidir. Akü bakımlarının sürekli yapılması aracınız içinde sağlıklıdır.