Akü Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır?
Akü, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirmemize yardımcı olan bir alettir. Akü içinde bir grup kimyasal hücre bulundurur. Bu hücrelerde artı ve eksi elektrotlar ve onları ayıran ayraç vardır. Akünün şarj edilmesi sırasında negatif elektrotlar oksijen ile bir araya gelir ve serbest kalır. Bu arda pozitif elektrotların sayısında azalma yaşanır. Bu sırada bir araya gelen negatif ve pozitif elektrotların birleşmesi ile marş motoru ve farlar devreye girerler.
Aracınız için bir akü satın aldığınız zaman akünüzü amperin %10’u ile şarj etmeniz gerekir. Eğer aldığınız aküde asit mevcut değil ise o zaman bir seferlik 1.285 ağırlıkta saf sülfürik asit koyabilirsiniz. Aküye doldurulan asit plakaların üzerini en fazla 10 – 15 mm geçmelidir. Bu işlemin ardından akü 2 saat kadar dinlendirilir. Dinlendirme kısmı akünün uzun ömürlü olması açısından önemlidir.
Akünün bakımında da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Akünüzün su seviyesini hiçbir zaman plaka seviyesinin altında tutmamalısınız. Özellikle yazın su kaybı çok yaşanacağı için su kontrolünün sık aralıklarla yapılması gerekir.
Aküyü kısa devir yaptırmak da yanlış hareket olacaktır. Ani sıcak, soğuk akü için tehlikeli olacağı gibi ateş ile yaklaşmak da patlamaya sebep olabilir. Herhangi bir sıkıntı yaşamamak için akünüzün üstünde bulunan delikleri kapatmamanız akıllıca olacaktır. Kutup başlarına ise oksitlenmeyi engellemek için vazelin sürebilirsiniz. Dolu akünüzü ise şarjsız bırakmamaya dikkat etmeniz önemli bir ayrıntı olacaktır.