Amortisör Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Amortisör kelimesini hayat içinde birçok kere duymuşsunuzdur. Ama en çok motorlu taşıtlar ile birlikte anılır. Bu araçlardan biri de otomobillerdir. Amortisör, bir aracın hareketi sırasında meydana gelen sarsıntıyı en aza indirmekle görevli parçadır. Bu parça özellikle ani hareket durumunda etkiyi azaltmak için ters yönde hareket eder. Günümüzde kullanılan amortisörler 2 çeşit olarak kullanılır. Bunlar kuru tip amortisör ve akışkan tip amortisör olarak bilinir. Bu çeşitler şu şekilde incelenebilir;
1. Kuru Tip Amortisör
Bu amortisör çeşidi genellikle yaylarda ve lastiklerde kullanılır. Amaç, yay ve lastiklerin birbirlerine direk olarak sürtünmesi ile meydana gelecek olan sarsıntıların önlenmesidir.
2. Akışkan Tip Amortisör
bu amortisör çeşidi genellikle gaz ve sıvıların içinde bulunmaktadır. Amacı ani hareketlerde sarsıntının en aza indirilmesidir. Otomobillerde en çok tercih edilen çeşidi akışkan tip amortisörlerdir. Otomobillerde yer alan amortisörler tekerleğe bağlı olarak bulunur ve içinde yağ olan bir silindir ve araca bağlı olan çubuk pistondan oluşur.
Otomobillerde kullanılan amortisörün amacı ani hareketlerin zararını azaltmak ve aracın hareket halinde zıplamasını engellemektir. Amortisörler zamanla ve içindeki sıvıyı dışarı kaçırması nedeniyle patlama ile karşı karşıya kalır. Amortisörde kırılma ya da çatlama gibi sorunlar ise çok az görülür.
Araçta sarsıntının en aza indirilmesi için amortisör kullanılması büyük önem taşımaktadır. Amortisör, darbelerin de minimize edilmesine yardımcı olur.