Araç Çekiş Sistemleri Nelerdir?
Bir aracın hareket etmesine yarayan 2 adet çekiş sistemi mevcuttur. Bunlar 2 ve 4 tekerli çekiş sistemleridir. Bunlardan en yaygın olarak kullanılan sistem ise 2 tekerden ve önden çekiş sistemine sahip araçlardır. 2 tekerli çekiş sistemine sahip olan araçlarda önden ve arkadan olmak üzere 2 adet çekiş sistemi vardır.
Önden çekiş sistemine sahip araçların motorlarında üretilen tork, şanzıman ve diferansiyelin tek bir kutu içerisinde olduğu “transaks” a iletilir. Transaksda bulunan diferansiyelden sağ ve sol ön tekerleklere aks milleri çıkış yapar ve tekerleklerin dönmesine yardımcı olur. Bu tip bir yapıya sahip araçlarda, ön çekiş düzeni nedeniyle zorunlu olarak kaput altındaki motor enine yanlamasına bir şekilde yerleştirilmiştir. Çekiş kuvveti ön tekerleklere aktarılırken, arka tekerlekler serbest bir şekilde dönerler. Şaft mili bulunmaz.
Arkadan çekiş sistemine sahip araçların motorlarında ise tork şanzımana, şaft miline, diferansiyele ve arka tekerleklere ait olan aks millerine aktarılır. Aks milleri de tekerleklerine dönmesini sağlar. Bu seferde ön tekerlekler serbest bir biçimde dönerler. Arkadan çekişli sistemde motor, kaputun altına dikine bir biçimde yerleştirilir. Aktarma organları sırasıyla aracın gerisine doğru konumlanmıştır. Kavrama, vites kutusu, şaft mili, diferansiyel, aks milleri ve tekerlekler şeklindedir.
Diğer bir çeşit ise 4 tekerden çekiş sistemine sahip araçlardır. Bu tip araçların motorlarında üretilen tork, aracın çekiş kararlılığı oldukça artırılmış, sürüş dinamikleri ve güvenliği iyileştirilmiştir. Bu sistemde vites kutusuna ek olarak bir dağıtıcı dişli kutusu da kullanılmış olup böylece şanzımandan çıkış yapan hareket hem ön hem arka akslara dağıtılabilmiştir. 4 çeker sistemlerde hem ön hem de arka akslarda diferansiyel kutusu bulunmaktadır.