• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Araç İkaz Işıkları Ne Anlama Gelir?

(Son Güncelleme : 16.01.2024 )

Araç ikaz ışıkları ne anlama gelir? Araç ikaz ışığı yandığında ne yapılmalıdır?

Otomobillerin ön panelinde görünen araç ikaz ışıkları, araçta bir problem olduğunu belirtir veya uyarı olarak karşımıza çıkar. Birçoğumuzun otomobil kullanırken karşılaştığı ya da karşılaşma ihtimalinin bulunduğu araç ikaz ışıklarının farklı sebebi ve farklı çözümü bulunmaktadır. Üzerinde durulması gereken en önemli nokta ise, problemin kaynağı basit olabileceği gibi ciddi problemler de olabilmektedir. Dolayısıyla erken müdahale edilmezse sonuçları daha ciddi olabilir.

Lastik hava basıncı uyarısı gibi bazı uyarıların çözümü basit birkaç adımda çözülebilmektedir. Ancak her arızada veya uyarıda tavsiyelere uyarak hareket edilmemesi önemli bir husustur. Aksi takdirde kolayca çözülebilecek problem yapacağımız hatalar yüzünden daha büyük bir hale gelebilir. Araç işin uzmanlarına gösterilmelidir.

Araç ikaz ışıklarıyla karşılaşma ihtimalimiz yüksek olmasına rağmen birçok sürücü bu ifadelerin tamamının ne anlama geldiğini bilmemektedir. Aşağıdaki listede bu ifadelerin en anlama geldiğini detaylı bir şekilde bulunmaktadır.

  1. 1. Ön sis farları açık.
  2. 2. Direksiyon ile ilgili bir problem olduğu zaman bu ikaz alınır. Genellikle hidrolik yağının azalmasından dolayı meydana gelmektedir.
  3. 3. Arka sis farları açık.
  4. 4. Silecek suyu azaldığı anlamına gelmektedir.
  5. 5. Fren balatalarında aşınma olduğu zaman bu ikaz görünür.
  6. 6. Hız sabitleyici(Cruise control) aktif.
  7. 7. Dörtlüler/sinyaller açık.
  8. 8. Yağmur ikaz lambasıdır. Işığın kırılmasını hesaplayıp kontrol ünitesine bildiren bir sensör araçlığı ile çalışır.
  9. 9. Kış modunu ifade eder.
  10. 10. Bilgi ışığıdır. Araca ait yeni bir mesaj, bildirim vb. bulunması durumunda yanar.
  11. 11. Dizel araçların motor bujilerinin ısınma aşamasında olduğunu bildirir. Bu ışık sönene kadar beklenilmesi gerekmektedir.
  12. 12. Yolda buzlanma ihtimali olduğunu belirtir.
  13. 13. Anahtarda veya aracın ateşleme sisteminde sorun olduğunu bildirir. Anahtarın yıprandığı durumlarda da meydana gelebilmektedir.
  14. 14. Aracın anahtarının algılama mesafesinde olmadığı anlamına gelir.
  15. 15. Aracın kumanda pili zayıf.
  16. 16. Öndeki araç ile takip mesafesi çok düşük.
  17. 17. Motorun çalışması için fren pedalına basılması gerektiğini belirtir.
  18. 18. Otomatik araçlarda vites kolunun çalışması için frene pedalına basılması gerektiğini belirtir.
  19. 19. Direksiyon kilidi uyarısı. Bu uyarıda araç mutlaka servise götürülmelidir.
  20. 20. Uzun mesafeli farlar açık.
  21. 21. Lastiklerden birisinin veya birkaçının basınç değerlerinde farklılık olduğu anlamına gelir. En kısa sürede aracın lastiklerine hava basılması gerekmektedir.
  22. 22. Aracın kısa farları, sinyalleri veya fren lambalarının açık kaldığı uyarısıdır.
  23. 23. Araç aydınlatmalarından birisinde arıza olduğunu bildirir.
  24. 24. Fren lambasında arıza olabileceği anlamına gelmektedir.
  25. 25. Dizel araçlarda bulunan partikül filtresi tıkalı olduğunda yanar. Aracı 15-20dk gibi bir süre yüksek devirde kullanılması tavsiye edilir. Sorun devam ederse servise başvurulmalıdır.
  26. 26.Römork bağlanan araçlarda römorka elektrik vermek için bulunan bağlantı kesik ya da arızalı.
  27. 27. Hava süspansiyonunda sorun olduğunu bildirir.
  28. 28. Sinyal vermeden şerit değiştirildiğinde bu ikaz alınır.
  29. 29. Katalizör sisteminde arıza var.
  30. 30. Emniyet kemerinin takılı değil.
  31. 31. Araç park konumunda.
  32. 32. Aküde problem olduğunda görünür.
  33. 33. Park asistanının devrede olduğunu bildirir.
  34. 34. Aracın servise götürülmesi gerekmektedir.
  35. 35. Adaptif far ışığıdır. Aracın kısa ve uzun farları yol durumuna göre otomatik olarak ayarlanacağı anlamına gelir.
  36. 36. Far seviyesi kontrol sisteminde arıza var.
  37. 37. Arka spoiler sisteminde arıza var.
  38. 38. Aracın tavanı/çatısı açık.
  39. 39. Aracın hava yastığında veya emniyet kemerinde arıza var.
  40. 40. El freninin aktif olduğu anlamına gelir. İndirilmesine rağmen ışık sönmüyorsa fren sisteminde arıza olma ihtimali vardır.
  41. 41. Yakıt filtresindeki su seviyesi yüksek
  42. 42. Airbag sistemi kapalı.
  43. 43. Mekanik sistemde veya elektrik sisteminde arıza var. Aracın servise götürülmesi gerekir.
  44. 44. Kısa farlar açık.
  45. 45. Hava filtresinin kirlendiği veya işlevselliğini yitirdiği durumlarda bu ikaz görünür.
  46. 46. Yakıt açısından tasarruflu sürüş yapıldığında ECO ışığı yanar.
  47. 47. DCS(iniş kontrol sistemi) aktif değil
  48. 48. Motorun fazla ısındığını bildirir. Normal sürüş şartlarında bu ışık yanıyorsa soğutma sisteminde arıza olabilir. Aracın kontrol ettirilmesi gerekir.
  49. 49. Aracı çalıştırdıktan sonra sönmezse veya sürüş sırasında yanarsa ABS fren sisteminde arıza olabileceği anlamına gelmektedir.
  50. 50. Yakıt filtresinin kirlendiği veya işlevselliğini yitirdiği durumlarda bu ikaz görünür.
  51. 51. Kapılardan herhangi birisi açık.
  52. 52. Aracın kaputu açık.
  53. 53. Yakıt az.
  54. 54. Otomatik viteste problem mevcut.
  55. 55. Hız limiti aktiftir. Araç belirlenen asgari hız limitinin üstüne çıkmayacaktır.
  56. 56. Süspansiyon sistemi arızalı.
  57. 57. Aracın yağ seviyesi az.
  58. 58. Ön camdaki bu çözme sisteminin aktif olduğunu belirtir.
  59. 59. Bagaj kapağı açık.
  60. 60. ESP Kapalı.
  61. 61. Otomatik yağmur sensörü aktif.
  62. 62. Motor ikaz ışığıdır. Motor sensörlerinden birisinde ya da motor aksamlarından birisinde arıza olabilir. Araç servise götürülmelidir.
  63. 63. Arka camdaki bu çözme sisteminin aktif olduğunu belirtir.
  64. 64. Otomatik cam sileceği aktiftir.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster