Araç Nasıl Hareket Eder?
Bir motorlu aracın hareket ettirilebilmesi için, araca uygulanan kuvvetin atalet kuvvetinden büyük olması gerekir. Aracın hareket edebilmesi için gerekli olan kuvvetin hesaplanabilmesi için temel fizik kuralları geçerlidir.
F= m . g, formülünden yola çıkarak aracın kütlesi ve ivme, kuvvet miktarını belirler. Herhangi bir araç hareket ettiği anda, her zaman tahrik kuvvetine karşı kuvvetler oluşur ve aracın hareket etmesini zorlaştıran bu kuvvetler direnç kuvvetleridir. Direnç kuvvetleri; hareket direnci ve hava direncinden meydana gelir.
Hareket direnci, yoldan yuvarlanan tekerleklerin dönüşünü zorlaştırmak için bir etki yaratır. Hareket direnci kuvveti; aracın kütlesine, yol ve zemin ve lastik şartlarına göre değişkenlik göstermektedir. Lastiklerin yuvarlanma direnci de buna dahildir.
Hava direnci ise yani aerodinamik direnç de aracın hareket yönüne tam olarak zıt bir yönde ve yavaşlatıcı bir etkiyle çalışır. Aracın hızı arttığı anda hava direnci de buna bağlı olarak artar ve özellikle yüksek hızlarda hava direnci çok büyük değerlere ulaşır. Bu koşullarda aracın hızlanması zorlanmakla beraber hızlanma için büyük güç üretilmesi gerekirken, mevcut hızı korumak için de büyük güç gerekir.
Araç düz bir yolda seyir halindeyken gaz pedalı bırakıldığı anda aracın durmasına neden olan şey ise bu direnç kuvvetleridir. Araçlarda hareket kuvveti yani tahrik kuvveti motor tarafından etkiye tepki olarak üretilir. Aracın hareket kuvveti, direnç kuvvetinden küçük olursa araç yavaşlar. Aracın hareket kuvveti, direnç kuvvetine eşit olduğu takdirde ise araç sabit hızla ilerlemeye devam eder. Aracın hareket kuvveti, eğer ki direnç kuvvetinden daha büyük olursa araç hızlanır. Aracın çabuk hızlanabilmesi için, tahrik kuvvetinin yani motor gücünün büyük olması gerekir.