Araç Plakamı Nasıl Değiştiririm

 

Araçların Tescilinin Başka İl’e Nakli

MADDE 38- (Değ.: 18.05.2007-26526)

Tescilli araçların tescillerinin bir başka ilde yenilenmesi için aşağıdaki esas ve usuller uygulanmaktadır.

a) Araç sahibinin değişmesi durumunda,

1) Müşterek hükümler uygulanmaktadır.

2) Araç, tescil defterine kayıt edilmektedir ve araca plaka numarası tahsis edilerek aracın tescili yapılmaktadır.

3) Önceki tescil kuruluşunca verilmiş olan tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakası iptal ve imha edilmektedir.

4) Yeni tescili yapan tescil kuruluşu, tescilin silinmesi amacıyla aracın daha önce kayıtlı olduğu tescil kuruluşuna ve vergi dairesine en geç 7 iş günü içerisinde, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (Ek:9)’daki formu doldurmak yöntemiyle yazılı olarak bilgi vermektedir.

5) İlk iktisabında özel tüketim vergisi (ÖTV) istisnası uygulanışmış olan araçların (veraset yöntemiyle intikaller hariç) istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabı halinde veya ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içerisinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15/2-b maddesi kapsamındaki araçlara dönüştürülmesi halinde vergi dairesince düzenlenen Özel Tüketim Vergisi Ödeme Belgesi ibraz edilmektedir.

b) Aracın tescilinin aynı kişi adına başka bir ile nakli durumunda;

1) Müşterek hükümler uygulanmaktadır.

2) Bu Yönetmeliğin 30 ve 31 inci maddeleri hükümlerine göre tescil işlemleri tamamlanarak araca tescil belgesiyle trafik belgesi verilir ve tescil plaka numarası tahsis edilir. Ancak aracın muayene zamanı dolmamışsa, tekrar özel ve teknik muayenesi istenmemektedir.

3) Daha öncesindeki tescil kuruluşunca verilmiş araca sahip tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakası ilgiliden geri alınarak iptal ve imha edilmektedir.

4) Yeni tescili yapan tescil kuruluşu, tescilin silinmesi amacıyla aracın daha önce kayıtlı olduğu tescil kuruşuna en geç 7 iş günü içerisinde, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (Ek:9)’daki formu doldurmak yoluyla yazılı olarak bilgi verir.

Eski tescil kuruluşuna bu Yönetmeliğin ekinde bulunan (Ek:9)’daki form geldikten sonra, müracaat formlarıyla tescil defterlerinin nakil işlemleriyle ilgili bölümlerine kayıt konulur ve bu formlar bir yıl sonra imha olur.

Not:Araba aldınız ve plakasını değiştirmek istiyor iseniz 150 tl’ye maal olacak bir işlem yapmanız gerekmektedir.Emniyete giderek bir form dolduruyorsunuz daha önceki kayıtlardan plaka seçme şansınız var lakin açıkçası pek bir seçenek kalmamış oluyor.Size sıradan hurdaya çıkmış bir aracın plakasını veriyorlar anlayacağınız.Bir ara Ankara emniyet şubesi internetten plaka seçme şansı sunmuştu lakin uygulamaya sanırım sona erdi.Emniyette ödediğiniz tutardan hariç plakaların basımında 15-20 tl daha ödeniyor.Arabanızın plakası düştü uçtu veya hasarlandı yenisini istiyorsunuz bunu  yapmanız gereken emniyete gidip yeni plaka isteğinde bulunuyor iseniz  bu işlemde para ödemiyorsunuz size verilen kağıtla plaka basım için söylenen adrese gidiyorsunuz yalnızca plakanın basım tutarını ödeyerek plakalarınızı alabiliyorsunuz.Arada soran arkadaşlar oluyor arabanızın plaka aydınlatma lambası yanmıyor ise cezası var mı diye polis şayet olayda kasıt görürse aracınızı alıkoyabilir veya hafif kusur üzerinden direk cezai işlemde uygulanabilmektedir.