Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
x
Yeni bir otomobil satın almaya niyetiniz varsa cevaplanması gereken birçok soru olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Sadece dış görünüşüne aldanıp satın aldığınız araçlar ilerleyen günlerde başınızı ağrıtabilir. Bunun yanı sıra aldığınız otomobil sizin beklentilerinizi karşılamayan özelliklere sahip olabilir. Size en uygun aracın hangisi olduğunu karar vermenize yardımcı olacak konu başlıklarını sizler için toparladık.
Satın Alacağınız Araç Bütçenize Uygun mu?
Kendimize en uygun otomobili araştırırken genellikle aracın satış fiyatına odaklanılır. Bu durum şüphesiz satın alan kişi için en önemli kriterdir. Oysa aracı satın aldıktan sonra da düzenli olarak bir bütçe ayırmanız gerekmektedir. Bu harcamaların göz ardı edilmesi durumunda hevesle aldığınız otomobil sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Yapacağınız bazı harcamaları listeleyecek olursak;
- Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi (bandrol ödemesi) ne kadar?
- Ortalama yakıt tüketimi ne kadar?
- Periyodik bakım/servis ücreti ne kadar?
- Yedek parça ücretleri ne kadar?
Aracı Hangi Amaçla Kullanacağınızı Düşünerek Karar Verin
Otomobil ihtiyacınızın hangi sebepten kaynaklandığına göre hareket etmeniz doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. İş için, günlük kullanım, seyahat, özel kullanım veya yatırım amaçlı kullanılacak araçların seçimi yapılırken beklentilere göre karar verilmelidir. Dolayısıyla vites türü, aracın büyüklüğü, yaşı, bagaj hacmi, azami hızı, donanımı, rengi vb. özellikleri değerlendirilmelidir.
Aracın Kilometresini Kontrol Edin
İkinci el otomobil tercih edenlerin mutlaka kontrol etmesi gereken bir kriter ise aracın kilometre değeridir. Her alıcı düşük kilometrede olan aracı almak ister. Ancak, yüksek kilometredeki araçların değersiz olduğu algısına kapılmamalısınız. Burada önemli olan, nokta aracın tüm bakımlarının düzenli olarak yapılmış olması ve kilometre değerinin gerçek olmasıdır. Özellikle ikinci el otomobil ticaretinde yaşanan kilometre değeriyle oynama vakaları maalesef her gün onlarca insanın mağduriyetine yol açmaktadır. Otorapor ekspertiz raporunda aracın muayene kayıtları, OBD/beyin testi sonuçları ve mekanik aksamların kondisyonu karşılaştırılarak aracın kilometre değerinin gerçek olup olmadığı tespit edilmektedir.
Aracın Hangi Noktaları Hasarlı?
Neredeyse tüm alım işlemlerinde ilk önce aracın herhangi bir hasarının ve kazasının olup olmadığına bakılır. Aracın sağlam ve kazasız olması şüphesiz hepimizin ilk tercihi olacaktır. Ancak hepimizin bu talebinin karşılanmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. Bundan dolayı beklentilere göre hareket etmek fayda sağlayacaktır. Aracın yürüyen aksam diye tabir edilen motor ve mekanik parçalarının durumu, başlıca kontrol edilmesi gereken noktalar olmaktadır. Şasi, podye, kapı direkleri, bagaj havuzu, kaput, tavan ve marşpiyeller ise aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığını anlamamızı sağlayan önemli noktalardır. Kaportada boya ve değişen parça bulunması alıcının beklentisine göre tolere edilebilecek durumlardır.
Aracın Ödenmemiş Borcu Var mı?
Satın alınacak aracın trafik cezası, vergi borcu, ücretli yollardan geçiş borcu, otopark borcu vb. borçların mutlaka sorgulanmalıdır. Aksi halde noterde borçlardan ötürü satış işlemi gerçekleşmeyeceği gibi noterlik sistemine düşmeyen borçlar alıcıya geçebilir.
Yedek Anahtarı Göz Ardı Etmeyin
Özellikle ilk defa araç satın alanların göz ardı ettiği yedek anahtar oldukça önemli ve üstünde durulması gereken bir konudur. Satın alınan aracın yedek anahtarının bir başkasında olmasının güvenilir bir durum olmadığını apaçık ortadadır. Yeni anahtar yaptırmak artı bir maliyet yaratacaktır.
Satıcıyı Tanımaya Çalışın
Aracın neden satıldığını öğrenerek araç sahibini tanımaya başlayabilirsiniz. Şüpheli hareketler fark etmeniz durumunda mutlaka kuşkuyla yaklaşmaya devam edin. İkinci el araç ticaretinde her ihtimali göz önünde bulundurmalısınız.