• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

(Son Güncelleme : 18.01.2024 )

x



Yeni bir otomobil satın almaya niyetiniz varsa cevaplanması gereken birçok soru olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Sadece dış görünüşüne aldanıp satın aldığınız araçlar ilerleyen günlerde başınızı ağrıtabilir. Bunun yanı sıra aldığınız otomobil sizin beklentilerinizi karşılamayan özelliklere sahip olabilir. Size en uygun aracın hangisi olduğunu karar vermenize yardımcı olacak konu başlıklarını sizler için toparladık.


Satın Alacağınız Araç Bütçenize Uygun mu?


Kendimize en uygun otomobili araştırırken genellikle aracın satış fiyatına odaklanılır. Bu durum şüphesiz satın alan kişi için en önemli kriterdir. Oysa aracı satın aldıktan sonra da düzenli olarak bir bütçe ayırmanız gerekmektedir. Bu harcamaların göz ardı edilmesi durumunda hevesle aldığınız otomobil sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Yapacağınız bazı harcamaları listeleyecek olursak;

  • Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi (bandrol ödemesi) ne kadar?
  • Ortalama yakıt tüketimi ne kadar?
  • Periyodik bakım/servis ücreti ne kadar?
  • Yedek parça ücretleri ne kadar?


Aracı Hangi Amaçla Kullanacağınızı Düşünerek Karar Verin



Otomobil ihtiyacınızın hangi sebepten kaynaklandığına göre hareket etmeniz doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. İş için, günlük kullanım, seyahat, özel kullanım veya yatırım amaçlı kullanılacak araçların seçimi yapılırken beklentilere göre karar verilmelidir. Dolayısıyla vites türü, aracın büyüklüğü, yaşı, bagaj hacmi, azami hızı, donanımı, rengi vb. özellikleri değerlendirilmelidir.


Aracın Kilometresini Kontrol Edin


İkinci el otomobil tercih edenlerin mutlaka kontrol etmesi gereken bir kriter ise aracın kilometre değeridir. Her alıcı düşük kilometrede olan aracı almak ister. Ancak, yüksek kilometredeki araçların değersiz olduğu algısına kapılmamalısınız. Burada önemli olan, nokta aracın tüm bakımlarının düzenli olarak yapılmış olması ve kilometre değerinin gerçek olmasıdır. Özellikle ikinci el otomobil ticaretinde yaşanan kilometre değeriyle oynama vakaları maalesef her gün onlarca insanın mağduriyetine yol açmaktadır. Otorapor ekspertiz raporunda aracın muayene kayıtları, OBD/beyin testi sonuçları ve mekanik aksamların kondisyonu karşılaştırılarak aracın kilometre değerinin gerçek olup olmadığı tespit edilmektedir.


Aracın Hangi Noktaları Hasarlı?


Neredeyse tüm alım işlemlerinde ilk önce aracın herhangi bir hasarının ve kazasının olup olmadığına bakılır. Aracın sağlam ve kazasız olması şüphesiz hepimizin ilk tercihi olacaktır. Ancak hepimizin bu talebinin karşılanmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. Bundan dolayı beklentilere göre hareket etmek fayda sağlayacaktır. Aracın yürüyen aksam diye tabir edilen motor ve mekanik parçalarının durumu, başlıca kontrol edilmesi gereken noktalar olmaktadır. Şasi, podye, kapı direkleri, bagaj havuzu, kaput, tavan ve marşpiyeller ise aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığını anlamamızı sağlayan önemli noktalardır. Kaportada boya ve değişen parça bulunması alıcının beklentisine göre tolere edilebilecek durumlardır.


Aracın Ödenmemiş Borcu Var mı?


Satın alınacak aracın trafik cezası, vergi borcu, ücretli yollardan geçiş borcu, otopark borcu vb. borçların mutlaka sorgulanmalıdır. Aksi halde noterde borçlardan ötürü satış işlemi gerçekleşmeyeceği gibi noterlik sistemine düşmeyen borçlar alıcıya geçebilir.


Yedek Anahtarı Göz Ardı Etmeyin


Özellikle ilk defa araç satın alanların göz ardı ettiği yedek anahtar oldukça önemli ve üstünde durulması gereken bir konudur. Satın alınan aracın yedek anahtarının bir başkasında olmasının güvenilir bir durum olmadığını apaçık ortadadır. Yeni anahtar yaptırmak artı bir maliyet yaratacaktır.


Satıcıyı Tanımaya Çalışın



Aracın neden satıldığını öğrenerek araç sahibini tanımaya başlayabilirsiniz. Şüpheli hareketler fark etmeniz durumunda mutlaka kuşkuyla yaklaşmaya devam edin. İkinci el araç ticaretinde her ihtimali göz önünde bulundurmalısınız.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster