Aracınız İlk Sürüşte Neden Daha Fazla Yakıt Tüketir?

Her günkü normal günlük yaşamını tamamlayıp evine dönen araç sahiplerinin park edip sabaha kadar hiç aracını çalıştırmadığını düşünelim. Sabah uyanıldığı anda işe, okula veya herhangi bir sebeple çalıştırılan ve hareket ettirilen araç ile yol yapıldı. Eğer araç içerisinde yol bilgisayarı var ise ve buna dikkatli bir biçimde incelenmesi gerektiğinde buradaki bilginin bir gün önce sıfırlanmış ancak günlük tüketim değerinin de abartı rakamlar olduğunu fark edilir.
Normal şartlar altında 100 km’de 5 veya 10 lt arası tüketmesi beklenen aracın göstergesinde 100 km’de 20 veya 25 lt değerinde bir rakama ulaşması görülebilir. Ayrıca da sürücüler açısından sıkıntı yaratan bu durum kış mevsiminde çok daha yükselmektedir. Bu durumdan şikayetçi olan ve neler olduğunu anlamakta zorluk çeken sürücüler mevcuttur. Bu durumda ortaya mevcut bir problem olan bu durumdan ise ne araçlar ne sürücüler sorumludur. Tek sorumlu fizik kurallarıdır.
Bir diğer açıdan bu aşırı tüketim sadece tek bir parametre ile de alakalı değildir. Üç farklı etkenin bir araya gelmesi sonucu bu anormal tüketim değeri ortaya çıkar. Ancak sabah saatlerinde ve özellikle de kış aylarının sabah saatlerinde bu değerler çok daha yüksektir. Ayrıca soğuk bir havada dur ve komutlarının arttığı trafik ortamlarında da bu değerlerin yüksek olmasına neden olabilmektedir.
Yaz sabahları veya 1-2 saatlik durma sürelerinde bu etkenler daha az ve tüketim değeri normal seviyelere yakın bir konumdadır. Farklı şekillerde ve miktarlarda da olsa en önemli etken mevcut hava sıcaklığıdır.