Araçlar İçin Sürtünme Kuvveti Nedir?
Sürtünme kuvveti, yol ve lastiğin yaptığı basıncı arasındaki sürtünme katsayısına ve aynı zamanda da aracın mevcut ağırlığına bağlıdır. Aracın mevcut olduğu ağırlığa dikey kuvvet denir. Formül olarak verilecek olursa F (sürtünme) = sürtünme katsayısı . araç ağırlığı’ dır.
Sürtünme katsayısı; lastiğin yapısına, yolun fiziki durumuna yani ıslak, kuru, çamurlu, karlı, buzlu, asfalt, mıcırlı gibi durumlara bağlı olarak değişir. F kütle yani aracın ağırlığı ise aracın yapısına ve yüküne bağlıdır.
Sürtünme kuvvetini arttırmak için, sürtünme katsayısını ve aracın ağırlığını arttırmak gerekir. Aracın ağırlığını arttırmak yakıt sarfiyatı arttıracağı gibi tasarımda bu yola gidilmez ancak karlı, çamurlu yolda patinaj yapan tekerleklerin üzerine ağırlık koymak, sürtünme kuvvetinin artması için güzel bir çözümdür.
Diğer yanmadan sürtünme katsayısının yüksek olması için, kaliteli lastikler ve iyi bir yol yani kuru bir asfalt faydalı olacaktır. Islak, kaygan bir zemin üzerinde sürtünme katsayısı düşeceği için dolayısıyla sürtünme kuvveti de azalmakta ve araç hareket etmek istediği anda patinaj yapmaktadır. Frenleme yapıldığı anda da tekerlekler kaymaktadır. Sürtünme kuvveti aşırı düşük olduğu takdirde istenilen anda ilerlemek ve durmak mümkün olmaz. Örneğin, karlı bir yol üzerinde sürtünme katsayısı 0,5 olduğunda, aktarılabilen kuvvet yarı yarıya düşer. Kuru bir yol üzerinde ise sürtünme katsayısı yaklaşık olarak 0,9 olur. Yani sürtünme kuvveti neredeyse iki kat artar. Sürtünme kuvvetinin azalmaması için, araç yükünün arttırılması gerekir. İyi bir sürtünme kuvveti, iyi bir yol tutuşu anlamına gelmekle birlikte aracın rahat bir biçimde hareket ettirilmesini ve hızlanmasını sağlar veya güvenli bir şekilde yavaşlamasına veya durmasına olanak sağlar.