Ateşleme Bobini Nasıl Çalışır?
Ateşleme bobinleri, gelişen teknolojiden faydalanarak üretilen direkt ateşlemeli benzinli motorlarda, her bir silindir için ayrı ayrı buji kafalarına takılarak ve 30 bin voltluk gerilim üretilerek bujilerde kıvılcım oluşmasına yarayan elektronik parçalardır. Her bir bujinin tepesinde kendine ait bir adet ateşleme bobini mevcuttur.
Elektronik yani bağımsız olarak geçen ateşleme sistemlerinde kullanılan ateşleme bobinlerinin temel çalışma prensibi, klasik ateşleme sistemindeki endüksiyon bobini gibi çalışır.
Klasik ateşleme sisteminden ve distribütörsüz ateşleme sisteminden farklı ve gelişmiş olarak, bu sistemde her silindir için (yani her buji için) ayrı bir ateşleme bobini mevcuttur. Ateşleme bobinleri, motor kontrol ünitesinin kumandasıyla, ateşleme sırası gelen silindirin bujisinde kıvılcım oluşturmak amacıyla üretilmiştir. Her ateşleme bobinin içinde iki tane sargı bulunur. Birincil sargı yani primer ve ikincil sargı yani sekonder olarak ayrılırlar. Bu iki sargı iç içedir ve en içte de bir adet demir nüve yani çekirdek bulunur. Bu da manyetik alanın güçlendirilmesi için tasarlanmıştır.
ECU (motor kontrol ünitesi), ateşleme bobinin primer sargısına akım verir ve tam ateşleme yapılması anında bu akımı keserek, sekonder sargıda 30 bin volt oluşmasını sağlar. Yani ateşleme bobini 20-30 bin volt üretir. Ateşleme bobini buji kulesine sıkıca geçmiş durumda olup sekonder sargı bujini orta elektrotuna bağlıdır. 30 bin voltluk (+) pozitif yüklü olan gerilim bujinin orta elektrotuna bağlıdır. 30 bin voltluk uçtan buji tırnaklarından atlayarak yani şasilenerek kıvılcım oluşturur. Böylece yanma odasına alınan hava-yakıt karışımı yakılarak patlatılır.