Ateşleme Bobinin Arızası Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Sökülmelidir?
Ateşleme bobini arıza yaptığında belirli yöntemler ışığında sorunu anlamak mümkündür. Eğer ki bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar.
Ateşleme bobininde oluşan bir arızayı anlayabilmek aslında oldukça kolaydır. Eğer araçta bağımsız bir elektronik ateşleme sistemi varsa yani buji kablosu olmadan çalışabilen yeni model araçlarda olduğu gibi sırasıyla ateşleme bobinin soketini çıkartarak motorun tepkisine bakılır. Soket çıkarıldığı anda motorda herhangi bir sarsıntı veya titreşim varsa, o ateşleme bobini sağlamdır. Yine soket çıkarıldığı anda motorun çalışmasında hiçbir değişiklik meydana gelmiyorsa o ateşleme bobini ise arızalıdır ve silindirde kıvılcım oluşmadığı için yanma da olmamaktadır. Kontrol edilen silindirde ateşleme meydana gelmiyorsa o bujinin ateşleme bobini ya da buji arıza olabilir. Emin olmak için ise buji kontrol edilmeli ve buji sağlamsa ateşleme bobini bozuktur.
Ateşleme bobininin nasıl sökülmesi gerektiği anlatılacak olursa bobinin elektrik soketi sökülmeli ve ateşleme bobinin silindir kapağına sabitleyen bir cıvata sökülür. Böylece ateşleme bobini yukarı çekilerek çıkarılabilir. Yapılmaması gereken en önemli uyarı ise motor sıcak vaziyetteyken buji ateşleme bobini çıkarılmamalıdır. Eğer ki araçta tek bir ateşleme bobini ve buji kabloları varsa yine de yalıtkan bir eldiven kullanılmalıdır. Ayrıca sırasıyla buji kabloları çekilmeli, motor sarsıntı yapıyorsa o çekilen silindirin ateşlemesi sağlamdır ve dolayısıyla buji de sağlamdır. Buji kablosu çıkarıldığında motor hiç tepki vermiyorsa o silindirde ateşleme arızası vardır ve yüksek ihtimal buji de arızalıdır.