Benzinli mi, Dizel mi?

Hangisi Daha Uygun: Benzinli mi, Dizel mi?

"Benzinli mi, dizel mi alsam?" diye düşünüp bir türlü karar veremiyor musun? Hangi yakıt tipinin senin için daha uygun olduğunu yazımızdan öğrenebilirsin.

Otomobil almaya karar verenlerin ilk dikkat ettiği konu elbette yakıt tüketimi oluyor. Çeşit çeşit otomobil arasından hem kendi bütçene uygun hem de en az yakanını tercih etmeye çalışıyorsun. Konu dönüp dolaşıp “benzinli mi, dizel mi?” sorusunda takılıyor. En baştan söyleyelim. Her iki yakıt tipiyle çalışan otomobil seçenekleri de sana uygun olabilir. Seçim yapmanı kolaylaştırmak için her iki yakıt tipinin tüm özelliklerini seninle paylaşıyoruz.

Öncelikle Motorlara Bakalım
dizel-motorlarin-calisma-mantigi

Bir otomobilin yakıt tipi kadar motor özellikleri de yakıt tüketimini etkiliyor. Yaygın olarak kullanılan iki motor tipi bulunuyor. Bunlar; Atmosferik ve Turbo motorlar olarak adlandırılıyor. Atmosferik motorlar daha çok Uzak Doğulu ve Kuzey Amerikalı üreticiler tarafından tercih ediliyor. Tercih edilme nedenlerinin en başında tepkime sürelerinin hızlı olması ve yüksek dayanıklılığa sahip olmaları geliyor. Motor içerisindeki basıncı atmosferden aldıkları hava ile gerçekleştiriyorlar. Ancak özellikle düşük ve orta devirlerde oldukça yüksek yakıt tüketimi değerleri bulunuyor. 

benzinli-motorlarin-calisma-mantigi

Turbo beslemeli olarak tabir edilen motorlar ise atmosfer basıncına ek olarak motor içerisinde yanma ile elde edilen gazın da basınç katkısı yapması prensibiyle çalışıyor. Yüksek basınç değerine sahip oldukları için düşük hacimli olsalar dahi yüksek güçler üretebiliyorlar. Düşük ve orta devirlerde yüksek gücün yanında düşük yakıt tüketimine sahip otomobiller olarak ön plana çıkıyorlar. Özetlemek gerekirse yüksek devirlerde atmosferik, düşük ve orta devirlerde turbo motorlar yakıt tüketimi açısından daha avantajlı oluyor.

Dizel Otomobiller Daha mı Tasarruflu
dizel-motorlar-daha-mı-tasarruflu

Benzinli ve dizel motorlarla ilgili birçok şehir efsanesi bulunuyor. Bunlardan birkaçına denk gelmişsindir. Mesela, “dizel otomobiller daha tasarruflu” çok sık dillendiriliyor. Ancak bu şekilde bir genelleme yapmak tamamen yanlış. Dizel otomobiller kat ettiğin kilometreye göre kar ettirmektedir. Kat ettiğin kilometrenin de şehir içerisinde olması oldukça önemlidir. Çünkü fosil yakıtla çalışan içten yanmalı motorlar en çok sıkışık trafikteki durup harekete geçtiğin anlarda yakıt tüketirler. Yani dizel otomobillerle kar edebilmen için şehrin sıkışık trafiği olmazsa olmazdır. Ayrıca dizel otomobiller sık bakım gerektirmektedir. Bunun nedenlerinin başında dizelin ya da motorinin mucidi olan Rudolf Diesel’in daha güçlü motorlara olan ihtiyaç nedeniyle dizel mantığını geliştirmesidir.

dizel-motor-ile-nasil-daha-az-yakit-tüketilir

Dizel yakıt daha fazla enerjiyi kapsadığı, daha yağlı olduğu ve yüksek seviye de kükürt bulundurduğu için otomobilin bakım sıklıkları artmaktadır. 10 bin kilometre seyahat ettiğin ya da bir yılı doldurduğun anda bakım yaptırman gerekir. Ancak yılda bir kez bakım yaptıracaksan yani başka bir deyişle bir yılda 10 bin kilometre kat etmeyeceksen dizel otomobil alman çok mantıklı değil. Ayrıca bakım yaptırmadığın zaman da araç verimli çalışmadığı için beklenen yakıt tüketimi sağlanmaz ve kar edememiş olursun. Son olarak dizel otomobiller, tıpa tıp aynı özelliklere sahip benzinli otomobillerden daha pahalıdır ancak motorin ya da genel olarak kullanılan tabirle mazot fiyatları benzine göre daha ucuz olduğu için aradaki farkı kat ettiğin kilometre ile kapatırsın.

Dizel Yakıtın Avantajları Nelerdir?
dizel-yakitin-avantajlari

Dizel motorlarda kullanılan yakıt olan motorin daha ucuzdur.
Dizel motorların mantığı daha fazla güç üretmek olduğu için benzer otomobillerden daha güçlüdür.
İlk olarak askeri ve ticari araçlarda uzun yıllardır kullanılan ve kendini ispat etmiş bir teknolojidir.
Pickup, SUV, MPV gibi ağır ve büyük araçlarda ihtiyaç duyulan gücü rahatlıkla üretebilir.

Dizel Yakıtın Dezavantajları Nelerdir?

Dizel otomobiller, aynı özelliklere sahip benzinli otomobillerden daha pahalıdır.
Dizel yakıtların karbon ayak izi daha fazladır. Benzinli araçlara göre neredeyse tüm zararlı gazları daha fazla salar. Dizel otomobiller, Avrupa standartlarını belirten Euro standartlarına uymakta zorlanmaktadır. Hatta bazı ülkelerde dizel araçlara vergi cezası verilmesi dahi gündeme geliyor. 
Dizel yakıtlı otomobillerin bakım sıklıkları daha fazladır. 
Benzinli otomobillerden daha fazla ses çıkaran motorlara sahiplerdir. Ses otomobilin kabininden de duyulduğu için konforunu etkileyebilir.

Benzinli Otomobiller Daha mı Güçsüz?
dizel-otomobiller-daha-mi-az-guc-uretir

“Benzinli otomobiller güçsüzdür” bu da yakıt tipiyle ilgili başka bir iddiadır. Bu da tabi ki tamamen yalan değil. Güçten kast ettiğin tork ise benzinli motorlar, dizel motorlara göre daha az tork üretir. Ancak güçten kastın beygir gücü ise benzinli otomobiller daha yüksek beygir gücüne sahiptir. Peki, beygir gücü ile torkun farkı nedir?

Beygir gücü: Yük için kullanılan atlara beygir denir ve otomobillerdeki beygir gücü tanımı buradan gelmektedir. Otomobil kataloglarını karıştırırken beygir gücü yerine PS ya da HP olarak karşına çıkacaktır. PS ile HP’nin açılımı beygir gücüdür. PS Almanca, HP ise İngilizce kısaltmadır. Ancak 1 PS ile 1 HP eşit değildir. 100 PS güce sahip bir Volkswagen Golf otomobilin gücü HP olarak 98.5’dir. Tam olarak anlayabilmen için şöyle anlatalım. Beygir gücü hesaplanırken 1 beygirin ağırlığı 75 kilogram sayılır. Beygir gücü ise 75 kilogram ağırlığındaki yükü, 1 saniyede hareket ettirme gücüne denir ve otomobillerin gücü bununla ifade edilir. 

dizel-otomobiller-tork-ve-beygir-gucu

Tork: En kısa tanımı kuvvet momentidir. Otomobilin çekişini anlatmak için kullanılır. Örneğin; ağır vasıta araçların tork değeri oldukça yüksektir. Burada amaçlanan daha az devir ile daha fazla güç üretmektir. Tork, kalkışlarda ve tırmanma gibi alanlarda ayrıca ağır yük altında daha yüksek performans sağlar. Ancak beygir gücü yüksek otomobilde devir yükseldikçe sürat kazanır. 

Özetlemek gerekirse benzinli binek otomobiller yüksek yükler altına girmediğinde ya da çok fazla durup kalkmadığında daha yüksek performansa sahiptir.

Benzinli Otomobillerin Avantajları Nelerdir?

Fiyatları dizel yakıtlı otomobillere göre daha düşüktür.
Genel olarak dizellere göre daha yüksek performans sağlarlar.
Benzinli otomobillerin bakım sıklıkları daha düşük olduğu için masrafları azdır.

Benzinli Otomobillerin Dezavantajları Nelerdir?

Benzin elde edilmesi daha zor bir yakıt türü olduğu için fiyatı, motorin fiyatına göre daha yüksektir. 
Yakıt tüketimi dizel otomobillere göre daha fazladır.

Dizel mi Almalısın?

Şimdi hesaplama vaktine geldik. Öncelikle dizel ve benzinli modelleri bulunan benzer bir otomobil modeli seçelim. Volkswagen Golf’ün 2017 fiyat listesinde 1.4 litrelik turbo beslemeli benzinli motora sahip en pahalı model 134 bin Türk Lirasıdır. Aynı donanım seviyesindeki 1.6 litrelik turbo beslemeli dizel model 138 bin Türk Lirasıdır. Yani ortalama 4 bin Türk Lirası fark var.

Matematik bundan sonra başlıyor.

İstanbul için benzin fiyatları ortalama 5.30, motorin fiyatları ise 4.80 Türk lirası civarlarında oluyor. Benzin fiyatları ile motorin fiyatları ortalama olarak aynı şekilde artıyor ve aradaki fark genellikle 50 kuruşu geçmiyor.
Benzinli Golf model, şehir içerisinde 100 kilometre mesafede 6 litre yakıt tüketiyor. 12.000 kilometre mesafede ise 720 litre yakıt tüketiyor. 
Dizel model, şehir içerisinde 100 kilometre mesafede 4 litreye yakın yakıt tüketiyor. 12.000 kilometre mesafede ise 480 litre yakıt tüketiyor.
Sene de 12.000 kilometre yol yapılınca benzinli modelin 3.800 Türk Lirası, dizel modelin ise 2.300 Türk Lirası yakıt harcaması oluyor. Yani 2.500 Türk Lirası arada fark oluşuyor. 
5 sene yani 60.000 kilometre yaptığını varsayarsak; benzinli otomobil ile 4, dizel otomobil ile 6 kere bakıma girmen gerekiyor ve benzinli Golf, yaklaşık 1200 Türk Lirası bakım açısından karlı oluyor.

Sonuç olarak senede 12.000 kilometre ve üzeri kilometrelere ulaşacaksan dizel otomobil kullanırsan 7 bin Türk Lirası kar elde ediyorsun.
Senede 12.000 kilometre kullanacağını düşünüyorsan dizel otomobil kar ettiriyor. Ancak daha düşük mesafeler kat edeceksen benzinli otomobilin daha karlı olduğu açık.

Kriterlerin Başka mı?
benzinli-mi-dizel-mi-almalisin

Otomobil alırken ekonomi dışında kriterlerin olması normal. Dizel ile benzinli otomobiller açısından değerlendirebileceğin diğer konular şöyle:

Benzinli otomobiller, dizel otomobillere göre daha çevrecidir.
Bakımları aksatmam desen dahi ortalama olarak dizel otomobiller benzinli otomobillere göre daha kısa ömürlüdür.
Benzinli otomobiller daha seri ve performanslı, dizel otomobiller ise güçlüdür.
Benzinli otomobiller, dizel otomobillere göre daha sessizdir.
Dizel motorlar daha karmaşık olduğu için garanti dışındaki herhangi bir arıza daha pahalı tamir edilir.

Benzinli mi, Dizel mi?
benzinli-otomobiller-kimler-icin-uygun

Bu kadar hesap yapmak ya da kafa patlatmak istemiyorsan arabam.com ve otorapor.com, sana en uygun aracı buluyor. Tek yapman sene de ne kadar yol gideceğin gibi bilgileri girmek ve karşına çıkacak olan kriterlerden bütçene en uygun olanı seçmektir.