Çift Kavramalı Şanzıman

Çift Kavramalı, DSG Şanzıman Kullanmak

Çift kavramalı şanzımanlarda debriyaj pedalı bulunmaz, kavrama otomatik olarak kavrar veya ayrılmış olur. Çoğu ÇKŞ’ler geleneksel P-R-N-D veya P-R-N-D-S(sport) gibi otomatik vites değiştirme modeline sahip. Drive ve Sport modlarda, ÇKŞ otomatik vites gibi davranmaktadır. Drive modunda olduğu şanzıman üst viteslere motor sesini ve yakıt tüketimini azaltmak için erken geçmektedir. Spor modda ise şanzıman alt vitesi motoru güç bandında tutturmak için uzun tutulur. Ayrıca sport mod vites küçültüldüğü zaman agresif davranırken daha az gaz pedal basıncı sağlamaktadır. Bazı araçlarda, özellikle DSG şanzımanlı VW ve Audi’lerde sport mod arabanın gaz pedalına çok fazla agresif olarak reaksiyon vermekte.

Çoğu çift kavramalı şanzıman vites kolu veya direksiyon üzerinde bulunan kulakçıklar yardımı ile maneul kullanım özelliğini barındırmaktadır. Sürücü manuel modda iken kavrama yine otomatik olarak kontrol edilebilir ama sürücü hangi vitesin ne zaman seçileceğine karar vermektedir.

Çift Kavramaları, DSG şanzımanların Avantajları

En belirli avantajı manuel şanzımanın sürüş  karakteristiğini sağlamasıdır.Buna rağmen çift kavramalı şanzıman manuel ve SMT’ye göre neredeyse anlık çok hızlı vites değiştirebilme kabiliyetine sahip olur. Volkswagen DSG vites yükseltmek için yalnızca 8ms ye ihtiyaç duyulurken SMT’ye sahip Ferrari Enzo aynı işlem için 150ms’ye ihtiyaç duyulur. Anlık vited değiştirme daha hızlı ivmelenme anlamına gelir: Audi’nin verilerine göre A3 0-60 mph hıza manuel şanzımanda 6.9 sn’de ulaşabilirken DSG şanzıman 6.7 sn’de ulaşabilir.