• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nedir? Ne İşe Yarar?

(Son Güncelleme : 18.01.2022 )

Cruise control, aracın belirli bir hızda sabit olarak hareket etmesini sağlayan bir teknolojidir. Araç belirli bir devire ulaştığı zaman hız sabitleyici aktif hale getirilir ve aracın o hızda kalması sağlanır.

Hız sabitleyici genel olarak sürüş konforu yaratmaktadır. Özellikle uzun yolculuklarda sürücünün daha az yorulmasını sağlamaktadır. Hız sınırı olan yollarda sürücünün hız sınırında kalmasına yardımcı yardımcı olmaktadır. Yakıt tasarrufuna da katkısı olmaktadır. Aracın belirli bir devirde sabit gitmesini sağlayacağı için düz yollarda yakıt tasarrufu olmaktadır. Ancak yokuş yukarı yollarda bu durumun tam tersine döneceğini unutmamak gerekir. Çünkü araç sabit hızda kalma eğiliminde olacağı için devir artacaktır. Bu da daha fazla yakıt tüketilmesi anlamına gelmektedir.



Hız Sabitleyicinin Çalışma Prensibi

Cruise Control anlaşılması kolay bir çalışma prensibine sahiptir. Aracın hız sabitleyici özelliği devreye girdikten sonra elektronik devreler aracılığı ile gaz kelebeği kontrol altına alınır. İhtiyaca göre gaz kelebeği açılarak veya kapatılarak aracın sabit hızda kalması sağlanır. Örnekle açıklayacak olursak; aracınız 100km hızla giderken cruise control özelliğini devreye aldığınızı varsayalım. Aracın 100km hızla devam edebilmesi için gaz gelebeğine müdahale edilir. Bu hızın altına düşmeye başladığı anda gaz kelebeği açılır ve araç hız kazanır veya bu hızın üstüne çıkmaya başladığı durumda gaz kelebeği kapanır ve aracın hızlanmasının önüne geçilir.

Eski tip araçlarda cruise control yokuş aşağı sürüşlerde etkili çalışmamaktadır. Yokuş aşağı sürüşlerde aracın doğal olarak hızı artacağı için gaz kelebeği tamamen kapanır. Ancak gaz kelebeğinin kapanması aracın hızlanmasının engellenmesine tek başına yeterli olmayacaktır. Çünkü yokuş aşağı giden araca frenleme yapılmazsa araç hızlanmaya devam edecektir. Yeni nesil adaptif hız sabitleyici sisteminde ise araç gerektiği takdirde frenleme de yapabilmektedir.

Düz vitesli araçlarda hız sabitleyici kullanılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Aracın devrine ve sürüş seyrine göre vites değişimlerini sürücünün yapması gerekmektedir.

Hız Sabitleyici Nasıl Aktif Edilir?

Hız sabitleyici kontrol noktasının bulunduğu yer, her aracın marka ve modeline göre farklılık gösterse bile genel olarak çalışma şekilleri hemen hemen aynı diyebiliriz. Hız sabitleyicinin simgesi de tüm araçlarda aynı olmaktadır. Doğru kullanım detayları için aracınızın kullanma kılavuzunu incelemenizi tavsiye ederiz.

Araç belirli bir hıza ulaştığında cruise control aktif hale getirilir. Sürücünün isteğine göre hızın arttırılması veya azaltılması işlemi yine cruise control kolundan yapılabilmektedir. Hız sabitleyici, kontrol kolu aracılığı ile pasif hale getirilebileceği gibi frene bastığınız zaman da pasif hale gelecektir. Frenleme yapıldığı anda, araç acil bir durum olma ihtimaline karşı hız sabitleyiciyi devre dışı bırakmaktadır.

Etiketler

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster