Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nedir? Ne İşe Yarar?

Cruise control, aracın belirli bir hızda sabit olarak hareket etmesini sağlayan bir teknolojidir. Araç belirli bir devire ulaştığı zaman hız sabitleyici aktif hale getirilir ve aracın o hızda kalması sağlanır.

Hız sabitleyici genel olarak sürüş konforu yaratmaktadır. Özellikle uzun yolculuklarda sürücünün daha az yorulmasını sağlamaktadır. Hız sınırı olan yollarda sürücünün hız sınırında kalmasına yardımcı yardımcı olmaktadır. Yakıt tasarrufuna da katkısı olmaktadır. Aracın belirli bir devirde sabit gitmesini sağlayacağı için düz yollarda yakıt tasarrufu olmaktadır. Ancak yokuş yukarı yollarda bu durumun tam tersine döneceğini unutmamak gerekir. Çünkü araç sabit hızda kalma eğiliminde olacağı için devir artacaktır. Bu da daha fazla yakıt tüketilmesi anlamına gelmektedir.



Hız Sabitleyicinin Çalışma Prensibi

Cruise Control anlaşılması kolay bir çalışma prensibine sahiptir. Aracın hız sabitleyici özelliği devreye girdikten sonra elektronik devreler aracılığı ile gaz kelebeği kontrol altına alınır. İhtiyaca göre gaz kelebeği açılarak veya kapatılarak aracın sabit hızda kalması sağlanır. Örnekle açıklayacak olursak; aracınız 100km hızla giderken cruise control özelliğini devreye aldığınızı varsayalım. Aracın 100km hızla devam edebilmesi için gaz gelebeğine müdahale edilir. Bu hızın altına düşmeye başladığı anda gaz kelebeği açılır ve araç hız kazanır veya bu hızın üstüne çıkmaya başladığı durumda gaz kelebeği kapanır ve aracın hızlanmasının önüne geçilir.

Eski tip araçlarda cruise control yokuş aşağı sürüşlerde etkili çalışmamaktadır. Yokuş aşağı sürüşlerde aracın doğal olarak hızı artacağı için gaz kelebeği tamamen kapanır. Ancak gaz kelebeğinin kapanması aracın hızlanmasının engellenmesine tek başına yeterli olmayacaktır. Çünkü yokuş aşağı giden araca frenleme yapılmazsa araç hızlanmaya devam edecektir. Yeni nesil adaptif hız sabitleyici sisteminde ise araç gerektiği takdirde frenleme de yapabilmektedir.

Düz vitesli araçlarda hız sabitleyici kullanılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Aracın devrine ve sürüş seyrine göre vites değişimlerini sürücünün yapması gerekmektedir.

Hız Sabitleyici Nasıl Aktif Edilir?

Hız sabitleyici kontrol noktasının bulunduğu yer, her aracın marka ve modeline göre farklılık gösterse bile genel olarak çalışma şekilleri hemen hemen aynı diyebiliriz. Hız sabitleyicinin simgesi de tüm araçlarda aynı olmaktadır. Doğru kullanım detayları için aracınızın kullanma kılavuzunu incelemenizi tavsiye ederiz.

Araç belirli bir hıza ulaştığında cruise control aktif hale getirilir. Sürücünün isteğine göre hızın arttırılması veya azaltılması işlemi yine cruise control kolundan yapılabilmektedir. Hız sabitleyici, kontrol kolu aracılığı ile pasif hale getirilebileceği gibi frene bastığınız zaman da pasif hale gelecektir. Frenleme yapıldığı anda, araç acil bir durum olma ihtimaline karşı hız sabitleyiciyi devre dışı bırakmaktadır.