CVT şanzıman

CVT kısaltmasının açılımı Continuously Vriable Transmission şeklindedir. Anlamı ise sürekli değişken olabilen hareket yeteneğidir. Adından anlaşılacağı üzere bu sistem, vites geçişlerine hazır bir seri hareket yapısına işaret eder.
 
Scooterlarda bulunan CVT şanzıman, “çevir ve git” şeklinde de tanımlanıyor. Gerçekten de bu sistem, kullanıcısına çok pratik bir kullanım avantajı sunarken vites geçişlerini seri bir biçimde yapabiliyor. Önce motosikletlerde kullanılan CVT şanzıman, kısa süre sonra otomobillerde özlelikle de spor otomobillerde kullanılmaya başlandı. Günümüzde Ford, Nissan, Honda, Volvo gibi markaların özellikle SUV ve coupe modellerinde CVT vites yapısı görülebilir.
 
Teknik olarak şanzıman yapısında bulunan dişliler CVT şanzımanda bulunmuyor. Bu nedenle de sarsıntı olmadan devir artar. Şanzımanın yapısı “V” şeklindeki bir kasnağa benzer. Bu kasnak çift katlıdır. Yalıt tüketimi ile performansı en iyi optimize eden şanzıman yapılarından biri olan CVT, Hidrodinamik, Hidrostatik, Çekme Güç tahrikli, Düz Kauçuk Kayışlı, Zincir Tahrikli şeklinde sınıflandırılır.