Dizel Motor Çeşitleri Nelerdir?

Dizel motorlar daha çok yakıt tasarrufu ve daha iyi verim alabilecek şekilde tasarlanmış olup piyasaya sürülmüştür. Son yıllarda da benzin fiyatlarındaki artışla beraber popüler bir hale gelen dizel araçların motorları da kendi içlerinde birçok çeşide ayrılmaktadır.
Turbocharge Direct Injection (TDI), Türkçe olarak turbo beslemeli direk enjeksiyonlu dixel motor anlamına gelmektedir. Yüksek verimlilik, çevreci ve yakıt tasarrufu gibi özellikleri öne çıkan bir motor tipidir. Bu motor tipini en fazla kullanan firmalar ise Wolfsvagen ve Audi olarak öne çıkmaktadır. Araç içerisindeki dizel motora ise dizel yakıttan gelen enerjinin üzerinde bir de turbo enerjisi verildiğinden dolayı “turbo beslemeli” denilmektedir. Araçtaki turbo düzeneği egzoz içerisinde geçen akımı tribünler yardımıyla alarak enerjiye çevirir ve bu enerjiyi motora aktarır.
Common-Rail Direct Turbo Injection (CDTI) olarak isim verilen bu dizel motorun en önemli özelliği düşük tork (daha az dönme gücü) olması yanında araç içerisinde daha uzun tork çizgisi bulunması sebebiyle tork gücü arttırılır. Bu vesileyle düşük güçlerle bile yüksek verim sağlanır.
High Pressure Direct Injection (HDI) olarak bilinen bu motorlar, Türkçe olarak yüksek basınçlı direk enjeksiyonlu dizel motorlar olarak çevrilebilmektedir. Bu motor tipinde de dikkat çeken nokta TDI motorlar gibi çevreci olmasıdır. Siyah dumandan ziyade daha açık renk bir durum püskürtür. HDI motorlar, dizel yakıttan çıkan enerjinin özel bir sistem aracılığıyla yüksek basınçla direk olarak motor içerisinde verilmesiyle çalışırlar. Bu yüksek basınç, 1800 bara kadar çıkabilmekle birlikte daha az yakıtla daha fazla güç üretilebilir.