Dizel ve Benzinli Araçlarda Titreşim ve Sıkıştırma Oranı

Benzin ile çalışan motorlu araçlarda ateşleme sistemi buji ile gerçekleştiği sebebiyle hava-yakıt karışımının tutuşması daha homojen bir şekilde gerçekleşir. Dizel ile çalışan motorlu araçlarda ise sıkışan havaya yakıt püskürtülmesi ile tutuşma sağlanır ve kendiliğinden gerçekleşmesi sebebiyle parçalı bir şekilde ve diğer bir söyleyişle rastgele ilerler. Bu da dizel motorlarda daha yüksek titreşime ve çalışma sesine neden olur. Ortaya çıkan sonuç ise dizel motorların neden daha titreşimli ve sesli çalıştığını açıklamaya yeter. İşte bu titreşimi azaltabilmek adına üreticiler dizel motorları daha kalın cidarlı malzemelerden ve normale oranla ağır bir şekilde imal ederler. Daha kalın yapılı ve yerine göre özel malzemelerin kullanılması ise dizel motorun ömür olarak daha avantajlı olmasını sağlar. Yalnız bu sebeple dizel motorlar hem daha ağır hem de dolayısıyla daha pahalıdır.
Dizel motorlu araçlar, yakıt hava karışımının kendiliğinden tutuşabilmesi için çok daha yüksek sıkıştırma oranına ihtiyaç duyar. Öyle ki bu oran benzin motoruna göre ortalama %50 oranla daha fazladır. İçten yanmalı motorlarda sıkıştırma oranı ne kadar yüksekse silindirler içerisine de sıkıştırılan hava o kadar fazladır. Daha fazla sıkıştırma yapılan bir ortamda ise patlama daha şiddetli gerçekleşir. Tüm bunlarda dizel motorun daha farklı ve dayanıklı malzemelerden üretilmesine ihtiyaç duyar.
Daha kalın yapılı ve yerine göre özel malzemelerin kullanıldığı motorlarda ise dizel motorun ömür olarak daha avantajlı olmasını ortaya çıkartır. Ancak bu nedenle dizel motorlar hem daha ağır hem de daha pahalıdır. Sonuç olarak bakıldığı takdirde ömür ve dayanıklılık açısından bir karşılaştırma yapıldığı anda benzinli ve dizel motorlu araçlar arasında kazanan dizel motorlu araçlardır.