Dizel ve Benzinli Araçların Ateşleme Yöntemleri

İçten yanmalı motorlarda benzin ve dizel ile çalışan motorlu araçların aralarındaki en büyük fark ateşleme sistemleridir. Benzin ile çalışan motorlu araçlar bir buji yardımı ile yakıt ve hava karışımını çakmak çakma sistemi gibi ateşler. Dizel ile çalışan motorlu araçlarda ise böyle bir ateşleme mekanizması söz konusu değilken piston tarafından sıkıştırılan hava üzerine çok yüksek bir basınç uygulayacak bir biçimde dizel yakıt püskürtülür ve sıkışan hava ve yakıt karışımı kendi kendine tutuşur.
Ayrıca dizel yakıt diğer yakıtlara oranla çok zor tutuşan bir akaryakıt türüdür. Öyle ki benzin ile doldurulmuş bir bidonun içerisine ufacık bir kibrit çakarak içine atılması durumunda benzinin alev alması çok yüksek iken, dizel yakıt ile doldurulmuş bir bidona aynı kibrit atıldığı takdirde tutuşma ihtimali imkansız derecede zordur.
Tüm bunların ışığında tutuşma ihtimali bu kadar zor bir yakıt türü olan dizel yakıta yüksek basınç ile (Common Rail 2000-3000 bar) sıkışmış havaya püskürten dizel enjektörleri pahalı ve aynı derecede hassas bir biçimde üretilmiş olan parçalardır. Dizel motorların da en hassas noktasına bakılacak olursa buda motor üzerindeki enjektörlerdir denilebilir. Günümüz benzin motorlarında ise aynen dizel motorlarda olduğu gibi enjektörler vardır ve benzin yakıtını yanma odasına püskürtürler yalnız dizel enjektörler kadar pahalı değillerdir.
Ayrıca da ateşlemeyi de buji vasıtasıyla gerçekleştirir ve bunun için de bir elektrik sistemi mevcuttur. Ancak her şekilde dizel enjektörlerin yapıları itibariyle hassas olmasından ve yukarıda verilen bilgiler ışığında dizel yakıt kalitesinin de etkisi ile daha fazla arıza verebilir. Bu durum dizel motorun ömrünü olumsuz yönde etkileyebilir.