Doğru Direksiyon Tutuşu Nasıl Olmalıdır?


Araç sürerken hakimiyeti tam olarak sağlamanın en temel yolu direksiyonu doğru tutmaktır. Direksiyon tutuşu, sürücülerin en çok hata yaptıkları konuların başında gelir. Birçok sürücü araç direksiyonunu tek elleriyle tutarlar ya da önemsemezler. Ancak düz yolda dahi gitseniz direksiyonu 9:15 tutuşuyla kontrol etmeniz doğru hareket olacaktır.

9:15 tutuşu, düz yolda seyir halinde olduğunuz zaman olası bir sıkıntıda kolaylıkla müdahalede bulunmanızı sağlayacaktır. Vites değiştirme anında sağ kol direksiyonu bırakmak zorunda kalır. Ancak vites değişiminin hemen ardından direksiyon tekrar tutulmalıdır.

Özellikle yeni çıkan araçların direksiyonları 9:15 tutuşuna uygun olarak hazırlanmaktadır. Sürücülerin en doğru tutuş şeklini iyice öğrenmeleri be alışmaları için çoğu marka 9:15 konumuna tutamaç koymaktadır. Seyir halinde olduğunuz yolun düz olması size istediğiniz gibi direksiyon tutma lüksünü vermemelidir. Tam tersine serbest tutuş düz yolda kazalara daha fazla sebep olmaktadır. Serbest tutuş, ani bir durumda kolay manevra yapmanızı engeller. Ayrıca direksiyonu çevirmek konusunda da daha fazla kuvvet uygulamanız gerekecektir.

Aracınızla dönüş yaptığınız sırada ise farklı tutuşlar sergileyebilirsiniz. Dönüş sırasında kullanılacak üç yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki “Çek ve İt” yöntemi olarak bilinir.  Bu yöntemde direksiyonu tepe kısmından tutar ve alt kısma doğru çekersiniz. Arkasından alt kısımdan tutar ve üste doğru itersiniz. Dönüşün ardından tekrar 9:15 tutuşuna geçebilirsiniz.
Diğer yöntemde direksiyon çaprazlama tutulur. Kollar birbirinin tam zıttı olacak şekilde konumlandırılır. Son yöntemde ise dönüş sırasında direksiyonu 7.05 ya da 11.25 yönlerinde tutabilirsiniz.