EGR Teknolojisi

Günümüzde araçlarımızın atmosfere salınan zararlı gazları düşünüldüğünde  genel olarak toplumumuzda Karbon akla geliyor. Otomotiv sektörü Karbon salınımında artık en düşük değerlere ulaşmış durumlara geldi.Daha da gelineceği düşünülüyor.Günümüzde otomotiv sektörünün sorunlardan biri de şu anda NOx gazlarıdır.Havanın yaklaşık değerlerle söylemek gerekiyorsa; %21 Oksijen,%78 Azot %0.034 Karbondioksit ve geri kalanı da diğer gazlar diye söylenen bizim ilgilenmediğimiz gaz çeşitlerinden oluşmuştur.

Biz motorda yanma yapar iken;oksijeni kullanmak amacı le havayı dolgu oluşumunda kullanılmaktadır.Ancak motorun içine hava aldığımızdan dolayı işimize yaramayan ama motorumuzun içine girecek Azot gazı,motorumuzun çalışma durumlarına göre ya istenmeyen zararlı bileşikler oluşturmakta ya da motorumun tam verim ike çalışmasına engel olmaktadır.

Öncelikle NOx gazıyla ilgili takipçilerimize bir bilinç oluşturmak için gazın etkinlerinden söz edilip,devamında hangi durumlarda oluşumu artmakta ve çözüm olarak kullanılan EGR sisteminin nasıl-hangi parçalarla çalıştıklarına açıklayacağım.

NOx Gazlarının Çevreye ve İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Bu oksitler su (örneğin sis şeklinde) ile bir araya geldiğinde, mukozayı tahriş eden ve kısmi akciğer hasarlarına yol açan asitler oluşmaktadır. Bunun tek istisnası: “gülme gazı” adı ile de bilinen azot protoksittir (N2O). Ancak bu da bir sera gazıdır ve atmosferin yukarı kısmınına koruyucu ozon tabakasına zarar vermektedir.

NOx Gaz Oluşumu Hangi Etkenlere Bağlıdır?

Egzoz gazlarındaki NOx miktarı, emme anındaki nitrojene, oksijenin miktarına, yanma sonu sıcaklığına ve bu sıcaklıkta kalma sürecine bağlı olmaktadır.