Egzoztan Neden Çiğ Yakıt Atılır?

İçten yanmalı motorların çalışmaları esnasında bazı durumlarda oluşan sıkıntılar nedeniyle egzoz bölümünden yakıt atılabilir. Bu durumun nedeni gayet basit olabildiği gibi bazen de motorun önemli bir biçimde hasar gördüğü anlamına gelebilir. Egzozdan çiğ yakıtın atılma sorunun neden gerçekleştiğini anlamak amacıyla öncelik olarak kısa bir biçimde içten yanmalı motorların benzinli ve dizel olarak nasıl çalıştığını öğrenmekte fayda var.
Benzinli motorlarda, silindirler içerisine enjektörler tarafından yakıt basılır. Hava filtresinden taze hava emilir ve silindir içerisine gönderilir. Emilen hava ve püskürtülen yakıt birbirine karışır. Birbirine karışan hava ve yakıt daha sonrasında piston tarafından sıkıştırılır ve buji sıkışan karışımı ateşler. Ateşlenen hava ve yakıt karışımı yanarak pistonu aşağı iter ve yanma sonucu meydana gelen gazlar silindirler aracılığıyla egzozdan atılır.
Dizel motorlarda ise hava filtresinden taze hava emilir ve silindirler içerisine gönderilir. Taze hava piston tarafından sıkıştırılır. Enjektör ise pistonlar tarafından sıkışan taze havaya çok yüksek basınçla yakıt püskürtür. Ortaya çıkan karışım yani taze hava ile yakıt bu basıncın etkisiyle yanar ve pistonu aşağı iter. Yanma sonucu ortaya çıkan gazlar silindirler aracılığıyla egzozdan atılır.
Anlaşıldığı üzere aracın egzoz adı verilen parçasından atılan duman aslında silindirler içerisinde yanmış olan karışımın gazlarıdır. İyi bir yanma sonucunda silindirler içerisinde yakıtın tükenmesi veya ihmal edilebilir düzeyde kalması önemlidir. Eğer ki silindirler içerisinde ihmal edilebilir düzeyin üzerinde yakıt kalması durumda ise bu gazlar ile birlikte dışarı atılır. Sonuç olarak egzozdan gazlarla beraber yanmamış yani çiğ yakıt çıkışı da meydana gelir.