Günümüzde içten yanmalı motorların yerini yavaş yavaş elektrikli otomobiller alıyor. Otomobil sektörünün önde gelen markalarının 2030 yılından sonra içten yanmalı motor üretimini durduracağını açıklamasının ardından sektörde elektrikli otomobillerle ilgili çalışmalar hız kazanmaya başladı. Durum böyle olunca elektrikli otomobiller hakkında kafalarda soru işaretleri oluştu. Özellikle 2022 yılına damgasını vuran akaryakıt zamları sonrasında elektrikli otomobiller daha cazip gelmeye başladı. İşte elektrikli otomobiller hakkında en çok merak edilen sorular
Elektrikli otomobiller, içten yanmalı motorlu araçlar dediğimiz benzinli veye dizel araçlardan farklı olarak aracın hareketi için bataryada bulunan elektriği kullanmaktadır. Yakıtın bittiği durumlarda yakıt alındığı gibi elektrikli otomobillerin bataryası bittiğinde şark istasyonlarında şarj edilerek doldurulması gerekmektedir.
Elektrikli otomobillerde tek vitesli şanzımanlar bulunmaktadır. Dolayısıyla vites sayısı veya vites geçişi bulunmamaktadır. Bazı elektrikli otomobil markalarında ise çift kademeli tek vites bulunmaktadır. Araç belirli bir hıza ulaştıktan sonra vites ikinci kademeye geçmektedir.
Elektrikli otomobillerin bataryasının doldurulabilmesi için şarj istasyonlarına ihtiyaç vardır. Bu şarj istasyonlarını bireysel kullanım için evinize veya ofisinize kurabileceğiniz gibi AVM, otopark vb. Kamuya açık alanlarda bulunan istasyonları da şarj için kullanabilirsiniz. Ev veya iş yerinize kurulum için uygun alt yapının olması gerektiği unutulmamalıdır. Alt yapı uygunluk testleri şarj istasyonu satan firmalar tarafından yapılmaktadır. Bunların yanı sıra henüz çok yaygın olmasa da benzin istasyonları gibi elektrikli şarj istasyonları da bulunmaktadır. Yakın zamanda bu noktaların daha da artacağı ön görülmektedir.
Elektrikli otomobiller, üzerinde bulunan donanım sayesinde 220V ev prizinden 400V trifaze sanayi prizine kadar elektrik olan her yerden doğru ekipman ile şarj olabilir. Özellikle uzun yol için kurulan hızlı şarj istasyonları 30 dakika gibi kısa bir sürede %80’e kadar şarj imkanı sağlamaktadır. Normal hızlı şarj istasyonlarında bu süre 2 saat ile 8 saat arası değişkenlik gösterir.
Maliyetler ve yakıt tüketimi konusu, elektrikli otomobilleri tercih edilebilir kılan en önemli detay olarak karşımıza çıkmaktadır. İçten yanmalı motorlara kıyasla oldukça fazla tasarruf sağlamaktadır. Aracın teknik özelliklerine kıyasla(marka, model, yaş, motor gücü vb.) değişkenlik göstermekle birlikte içten yanmalı motorlara göre ortalama 4-5 kat daha az maliyetlidir. Enerji olarak hesaplandığında 1 litre benzin yaklaşık 10kWh enerji eş değere sahiptir. Ortalama bir elektrikli aracın 100km’de 18kWh enerji tükettiği düşünüldüğünde, elektrikli otomobiller yaklaşık 1.8L/100km yakıt tüketimi yapmaktadır.
Her yeni çıkan modelde daha uzun menzil mesafesine şahit olduğumuz elektrikli otomobillerde şu anda azami menzil 500KM ile 850KM arasında değişkenlik göstermektedir. İçten yanmalı motorlarda geçerli olan yakıt tasarrufu için alınması gereken tedbirleri uygulayarak bu elinizden geldiğince uzatabilirsiniz.
Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir.
Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir.
Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.
Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.
Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.
501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır.
Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.
Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.
Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.
Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.
Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.
Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.
Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.
Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.
Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.
Göz atın
Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)
Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)
Devamını Göster