• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Elektrikli Otomobiller Ne Kadar Çevreci?

(Son Güncelleme : 07.03.2023 )


Otomobil sektöründe yavaş yavaş etkisini hissettiren elektrikli otomobil dönüşümü hakkında her geçen gün yeni haberlerle karşılaşıyoruz. Birçok otomobil firması yakın gelecekte fosil yakıtlı otomobillerin üretimini bitirerek tamamen elektrikli otomobil üretimine geçmeyi planlıyor. Böyle köklü bir değişimin birçok farklı etkeni bulunmakla birlikte en önemlilerinden bir tanesi çevreyi korumak olarak nitelendiriliyor. Elektrikli otomobiller sayesinde karbon salınımının azalması çevreyi korumak ve küresel ısınmaya karşı önlem almak adına önemli bir katkı sağlaması ön görülüyor. Otomobil sektöründe yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda elektrikli otomobillerin pazarlamasında ve reklamlarında en çok vurgulanan noktalardan birisi de elektrikli otomobillerin çevre dostu olmasıdır. Peki bu görüş ne kadar doğru?


Bilindiği gibi elektrikli otomobillerin karbon emisyonu içten yanmalı motorlu araçlara göre yok denecek kadar az. Böylesine büyük bir katkı bile başlı başına elektrikli otomobillerin çevreci olduğunu kanıtlar niteliktedir. Ancak uzmanların görüşüne göre dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi otomobili şarj eden istasyonun hangi kaynaklardan beslendiğidir. Şarj istasyonu yenilenebilir enerji kaynaklarıyla besleniyorsa elektrikli otomobil kullanımının doğaya ve küresel ısınmaya karşısı çok önemli rol oynuyor. Bu şarj istasyonlarının kömür santralleri ile beslendiği senaryo ise tam tersi bir sonuç doğuruyor. Elektrik üretmek için yakılan kömür miktarı azaltılmadığı takdirde elektrikli otomobillerin çevreye olan katkısı ikinci planda kalıyor. Hatta fosil yakıtlı araçlara nispeten daha zararlı olması söz konusu olabilir. Dolayısıyla elektrik şarj istasyonlarının kaynağı can alıcı kriterlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.



Elektrikli otomobiller ve çevre ilişkisinde üzerinde durulması gereken bir diğer konu ise araçların bataryalarıdır. Günlük hayatta kullandığımız aletlerde olduğu gibi elektrikli otomobillerin sahip olduğu lityum bataryalar bulunmaktadır. Lityum bataryalar üretimde, kullanımda ve ömrü bittikten sonraki atığa dönüştüğü süreçte bazı problemler yaratabilmektedir. Bazı bölgelerde lityum madeninin çıkartılması için tercih edilen tuzlu sular önce pompalanarak boşaltılıyor. Ardından buharlaşmaya bırakılan su kaynağı tamamen kuruduktan sonra lityum madeni çıkartılıyor. Bu süreç özellikle kurak bölgeler için su sıkıntısının yaşanmasına neden oluyor. Bu işlemin ardından lityum madeninin işlenerek bataryada kullanılacak hale getirilmesi sürecinde oldukça fazla toksik atığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Toksik atıklar hayvanların doğal yaşam alanlarını ve bitki örtüsünü ciddi ölçüde etkiliyor. Lityum bataryaların atığa dönüştürülmesi süreci en önemli soru işaretlerinden bir tanesi. Lityum bataryalar henüz tamamen yok edilemiyor. Sınırlı sayıda toplama noktalarında toplanıyor. Bir kısmı geri dönüşümde kullanılırken geri dönüştürülemeyen bileşenler toprağın altında toplanıyor.




Lityum Batarya Madenciliği

Lityum madeni, yer kabuğunun yalnızca 0.002’sinde bulunmaktadır. Uzmanların görüşüne göre elektrikli otomobillerin hızlı bir dönüşüm ile hayatımıza girmesi lityum madenine olan talebi arttıracağı için bazı arz sıkıntılarının yaşanmasının muhtemel olduğu yönündedir. Lityum kaynaklarının önemli bir kısmı Avusturalya ve Çin’de bulunan pegmatit madenlerinden ve Şili ile Arjantin’de bulunan tuzlu sulardan çıkartılıyor.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster