Elektrikli Otomobillerin Ekspertizi Nasıl Yapılır?




Elektrikli otomobiller hayatımızın önemli bir parçası haline geliyor. Trafikte az karşılaştığımız ve ilgimizi çeken bu modeller, yakın zamanda bizler için vazgeçilmez olacak. Durum böyle olunca elektrikli otomobiller hakkındaki bilgi ihtiyacımız artmaktadır. Bu araçlar hakkında bilmemiz gereken ve bu araçları satın almadan önce dikkat etmemiz gereken temel noktalar bulunmaktadır. Cevabı en çok merak edilen soru ise satın almayı düşündüğümüz elektrikli otomobillerin ekspertizinin nasıl yapıldığıdır.



Elektrikli Otomobiller Hakkında    

         

Elektrikli otomobiller, çağımızın önemli icatlarından birisi olarak hızla hayatımızdaki yerini almaktadır. 1900’lü yıllardan itibaren elektrikli araba üretimi için girişimlerde bulunulmuştur ve birçok başarılı girişim gerçekleşmiştir. Ancak tüketicinin ihtiyaçlarına tam anlamıyla karşılık veren ve büyük ölçekte seri üretimi gerçekleştirilen ilk elektrikli otomobil Toyota’nın Prius Hybrid modeli olmuştur. 




Elektrikli otomobillerin üretiminde son yıllarda oldukça önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Birçok otomobil markası elektrikli ve hybrid araç modelleri üretmeye başlamıştır. Hatta Audi, Volvo, Jaguar gibi sektörün önde gelen bazı markaları 2033 yılına kadar benzinli ve dizel araç üretimini kademeli olarak durdurmayı planladıklarını açıkladı. Dünya’nın birçok ülkesinde elektrikli ve hybrid araç kullanımını teşvik edecek yasalar ve uygulamalar hayata geçirilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla elektrikli otomobillerin önemi her geçen gün daha da artacaktır ve hayatımızda önemli yer tutmaya başlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra elektrikli otomobil ile kripto para madenciliği gibi yeniliklçi fikirlere dair girişimlere vesile olmaktadır.



Elektrikli otomobil denince akla gelen ilk marka şüphesiz Amerika merkezli Tesla olmaktadır. Tesla’nın ürettiği modeller, otomobil piyasasında ses getirmiştir ve oldukça beğeni toplamıştır. 



Türkiye’de satılan elektrikli ve hybrid araç sayılarında da artış yaşanmaktadır. TUİK verilerine göre 2021 yılı Haziran sonunda Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli ve hybrid araç sayısı 64.205 adet ile bir önceki yıla oranla iki kat daha fazladır.


Türkiye’de satılan bazı elektrikli ve hybrid araç markaları

 

Porsche Taycan, Canamera

Toyota Yaris, Auris, Prius, C-HR,

Audi A4, A7, E-Tron

BMW 5 serisi, 7 serisi, i serisi

Fiat 500

Honda Civic, CR-Z, E Serisi

Hyundai Ioniq, i20

Lexus CT, ES, GS, LC, LS

Mercedes Benz C serisi, E serisi, S serisi

Mini Cooper

Renault Twizy, ZOE

Seat Leon

Smart Fortwo, Forfour

Suzuki Swift

Volkwagen Golf, ID.3, Up Club

Volvo S90

Tesla



Elektrikli Otomobillerin Ekspertizi


Tüm araçlarda olduğu gibi elektrikli araçların da satın alınmadan önce mutlaka ekspertiz uzmanları tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu otomobillerin daha hassas ve değerli olduğu düşünülürse, ekspertiz yaptırmanın çok daha önemli olduğu açıktır.

Elektrikli araçlara ekspertiz yapılırken normal testlere(kaporta, boya, motor, mekanik, genel kondisyon) ek olarak elektrikli motor ve aksamlarının da kontrolleri gerçekleştirilmektedir. Batarya performansı, ömrü, kapasitesi, ısı ve voltaj durumu, şarj yatağının durumu ve şarj olma süresi, elektrikli motorun performansı, jeneratörün genel kondisyonu, dönüştürücülerin performansı gibi kontrollerle araçların ekspertizi yapılmaktadır.

Satın almayı düşündüğünüz elektrikli aracın doğru tercih olup olmadığını öğrenmek için mutlaka Otorapor bayisinde ekspertizini yaptırmayı ihmal etmeyin. Size en uygun bayide hemen randevu almak için: https://otorapor.com/Arac/Randevu