Elektrikli Yakıt Pompalarının Görevi Nedir?
Üzerinde birçok nokta bulunan enjeksiyonlu benzinli araçlarda (MPI) (benzin, emme supapının arkasına püskürtülür), depodaki yakıtı yaklaşık olarak 5 bar seviyesinde bir basınç uygulayarak enjektörlere yönlendirir.
Direkt enjeksiyonlu benzinli motorlarda da (GDI) (benzin, direkt olarak yanma odasına püskürtülür) depoda bulunan yakıtı motorda mevcut olan bir yüksek basınç pompasına basar. Bu sistem özelinde elektrikli yakıt pompası bir ön besleme pompası işlevi görür. Basınç yaklaşık olarak 3-5 bar seviyelerindedir.
Dizel araçlarda ise kullanılmakta olan elektrikli yakıt pompası da yine depodan çekmiş olduğu mazotu, dizel motorun common rail yüksek basınç pompasına iletir ve burada da bir besleme pompası işlevi görür.
Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan yeni nesil elektrikli yakıt pompaları, motorun ihtiyacı olan yakıt miktarına göre ayarlar. Pompanın çalışma hızı, motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından gerek görüldüğü takdirde değiştirilebilir. Elektrikli yakıt pompaları, yakıt deposunun içerisinde konumlanmıştır. Yakıt pompasının depo içinde bulunması sayesinde de pompa sesi önlenmiş olur, pompanın soğutulması ve yağlanması yakıt aracılığıyla gerçekleştirilir. Aracı sürekli olarak yakıt deposunda çeyrek depodan az yakıt ile kullanmak pompanın yeterince yağlanıp soğuyamadığı gerekçesiyle ömrünü kısaltır.
Elektrikli yakıt pompasının emiş hattı girişinde, depoda mevcut olan pas, kir vb. parçacıkların engellenmesi için bir filtre kullanılmaktadır. Eski tip karbüratörlü araçlarda, elektrikli benzin pompası mevcut değildir. Bu tip araçlarda benzin otomatiği adı verilen diyaframlı bir benzin pompası vardır. Bu benzin otomatiği motorda bulunup hareketini mekanik olarak eksantrik milinden alarak çalışır.