Far Yapılma Malzemesi Nedir?

Otomobiller üzerinde belki de en önemli parçalardan birisi olan farların görevi, gündüz yani havanın aydınlık olduğu zamanlarda diğer araçlar tarafından daha iyi fark edilmesini ve havanın karanlık olduğu akşam vakitlerinde de aracın önünün aydınlatılmasıdır. Farların sadece akşam vakitlerinde açılması ise bilinen en büyük yanlışlardandır. Sürücüler gündüz vakitlerinde de farlarını açmalıdır.

Farların bir sorunu ise belli bir süre kullanılması durumunda matlaşmaya ve sararmaya başlamasıdır. Bu durum hem farların aydınlatma özelliğinin yani araç için görevinin azalmasına hem de aracın görünümünde sıkıntılar oluşturmaktadır.

1980’li yıllarda çeşitli ülkelerde otomobil farlarında genellikle kullanılan dikdörtgen ve yuvarlak yapının kullanımı yayaların güvenliği açısından sıkıntılı olduğu ve aerodinamik kaygılara neden olduğu gerekçesiyle kaldırıldı. Bu far tipleri genellikle cam malzemeden üretilmekte olup bu tarihlerden itibaren ise cam malzeme yerine polikarbon plastik kullanılmaya başlandı.

Farlarda camın yerine tercih edilen polikarbon malzemenin kullanım amacı hafif olması nedeniyle aracın genel ağırlığını azaltması gösterilebilir. Ayrıca aracın aerodinamik yapısına katkı sağlayacak şekilde üretime uygun olması, kırıldığı zamanlarda cam kadar araca ve karşı tarafa zarar vermemesi, üretiminin daha kolay, hızlı ve ucuz olması önemli tercih sebepleridir. Son olarak ise camdan daha esnek dayanıklıdır.

Polikarbon plastik malzeme mikroskobik olarak incelendiği zaman sünger benzeri gözenekli yapı hemen dikkat çeker. Aslına bakılacak olursa mat görünüme de tam olarak bu yapı neden olmaktadır. Bu yapının ayrıca amacı ise hem hafiflik hem de sağlamlığı aynı anda sağlayabilmesidir.