Geniş Taban Lastiği Etkisi Nedir?

Otomobil firmalarının üreticileri ürettikleri araçların yol tutuş ve tüketim dengesinin optimum biçimde gerçekleşebilmesi adına taban genişliğine özel bir önem verirler. Lastik tabanı ne kadar genişlerse kuru havalarda yol tutuş artar ve aracın genel görünümü de daha oturaklı bir biçimde olur.
Yalnız taban genişlediği anda oluşan bu avantajların aksine lastik tabanının genişlemesi ile yol olan teması ve dolayısıyla sürtünme yüzeyini de artıracağından yakıt tüketiminin yükselmesine ve performansın da azalmasına neden olur. Araçların lastiklerinin üretici firmanın önerdiği lastik ölçüleri arasında bile farklılıkları olmaktadır. Ayrıca da geniş tabanlı lastik her ne kadar kuru yolda yol tutuşu arttırsa da ıslak yolda ibre tersine dönebilir ve yol tutuş kayma yüzeyinin artması sebebiyle azalır. Özellikle karlı ve buzlu yollarda dar lastikler geniş lastiklere oranla oldukça avantajlıdır.
Geniş taban lastikler hakkında genel bir değer vermek gerekirse modelden modele ve lastikten lastiğe göre değişse de her 10 mm lastik genişlemesi %2 oranında yakıt tüketimini yükseltir. Örnek vermek gerekirse, 205/55 16 ölçüsünün karşılığı 225/45 17 ölçüsüdür. Üretici firma aynı araç için bu iki ölçüyü önermektedir. Ancak olup 225 taban 205 tabana göre 20 mm daha geniştir. Sonuç olarak bu da 225/45 17 ölçüsüne sahip aracın %4 oranında daha fazla yakıt tüketmesine neden olmaktadır.
Sonuç olarak aynı lastik marka ve modeli olmak şartıyla 205 mm taban ebadı yerine 225 mm taban ebadı seçilirse 50.000 km sonucunda sürücülere 600 tl daha fazla yakıt ücreti olarak yansır. Bu durum fazla harcamanın yanında sürücüler tarafından üretici firmanın önerdiği ölçünün dışında bir lastik tercih edilirse ve araçta bu nedenle bir sorun çıkarsa garanti kapsamındaki araç bu hakkını kaybeder.