Geyik Testi Nedir?
Otomotiv sektörü sürücülere, yolculara ve yayalara güvenli bir deneyim yaşatabilmek için çalışmalarına durmaksızın devam ediyor. Aracın üretim aşamasında kullanılan teknolojilerin ve tekniklerin yanı sıra sektörde üretilen her çıktı teste ve analize tabii tutuluyor. Üretilen her yeni model, kullanılan her yeni teknoloji ve yenilik yapılan testlerden başarıyla geçmeden piyasaya sunulmuyor. 1970'li yıllardan bu yana kullanılan ve geyik testi olarak bilinen analiz yöntemiyle araçların virajlardaki tepkileri ve manevra kabiliyetleri ölçülüyor.
Otomotiv sektöründe ilk kez İsveç'te uygulanan ve sonra tüm dünyaya yayılan Geyik Testi yöntemi adını, yolda seyir halindeyken aniden çıkan bir geyiğe karşı aracın verdiği tepkiden alıyor. Burada sürücünün değil, verilen ani tepkiye karşı aracın yol tutuşu ve manevra kabiliyetinin değerlendirilmesi amaçlanıyor. Otomobil geyik testi sırasında, otomobilin direksiyon tepkisi, frenleme yeteneği, süspansiyon sistemi ve denge kontrolü gibi faktörler gözlemlenir. Eğer otomobil ani bir manevrayı güvenli bir şekilde tamamlayamazsa veya kontrol kaybederse, bu potansiyel bir güvenlik sorunu olarak değerlendirilir.
Geyik Testi Kaç KM Hızlı Yapılır?
Geyik testinde araçlar, 'S' şeklindeki bir yolda saatte ortalama 60-80 kilometre hızda ilerlerken sınanıyor. Kapasitesine göre tam yüklü olan araçların insan, hayvan veya herhangi bir cismin aniden yola çıkması durumunda kaçış yeteneği ölçülüyor. Yola çıkan her neyse ondan kaçındıktan sonra tekrar şeride dönüş süresi, şekli ve diğer unsurlardan elde edilen çıktılar değerlendiriliyor.
Otomotiv dünyasında yıllardır uygulanan geyik testlerinin sonuçları üretilen marka ve modelin başarısında önemli bir faktör olarak rol alıyor. Çoğu zaman testi geçemeyen modellerin piyasaya sürülmesi sorunlar giderilinceye kadar gerçekleşmiyor. Otomotiv sektörü tarihinde, dünya devi otomobil üreticilerinin geliştirdikleri ve geyik testini geçemeyen bazı modelleri bulunuyor.