İlk Kez Otomobil Alacaklar İçin Altın Değerinde Tüyolar
İlk kez otomobil alacaksan bilmen gereken birkaç nokta bulunuyor. Bunların başında yakıt tüketimi, yapılmaması gerekenler ve yasal süreç geliyor. Yazının sonunda kendine en uygun aracı nasıl bulacağını öğrenecek, en taze ve net bilgilerle sonuca ulaşacaksın. Hazırsan başlayalım. Seçenek Çok: Dizel, Benzin, Elektrikli, Hibrit
Dizel ve benzinli seçenekler çok uzun bir süredir kullanıldığı için çok sık tercih ediliyor. Burada dikkat etmen gereken ilk konu ise aracı ne kadar kullanacağın ile ilgili oluyor. Haftada birkaç gün araca ihtiyaç duyuyorsan ya da trafiğin olmadığı bir yerde yaşıyorsan benzinli otomobiller daha ideal seçenekler haline geliyor. Eğer hem haftada 4 günden fazla araç kullanacaksan hem de trafiğin bitmediği İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsan kaçınılmaz istikamet dizel modeller oluyor. Dizel ve benzinli araçlar arasındaki farkların anlatıldığı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgiye sahip olabilirsin. Tabii bu iki seçenek dışında hibrit ve elektrikli otomobiller de bulunuyor.
Hibrit otomobiller hem benzin gibi fosil yakıt ile çalışan içten yanmalı motora hem de elektrikli motora sahip olan araçlara deniyor. Elektrikli otomobiller ise sadece elektrik enerjisi ile çalışıyor. Hibrit ve elektrikli otomobiller henüz yeni yeni yaygınlaşıyor. Bu nedenle çevrendeki kullanıcıların tecrübelerinden yararlanman bir hayli güç. Hibrit otomobiller daha çok resmi distribütörler ya da doğrudan markalar tarafından getirildiği ve yetkili teknik servis hizmeti sunulduğu için tercih ediliyor. Elektrikli otomobiller için -özellikle de Tesla markası için- henüz bunu söylemek oldukça güç. Detaylı bilgi için elektrikli ve hibrit otomobillerin farklarını anlattığımız yazımıza göz atabilirsin.
Düz Vites mi, Otomatik Vites mi?
2000’li yılların başında üretilen otomatik vitesli otomobiller ile düz vitese sahip otomobiller arasında ciddi manada yakıt tüketimi farkı bulunduğu görülüyor. Ancak gelişen teknoloji sayesinde bugün, otomatik vitesli araçlar ile manuel vitesli araçlar arasında yakıt ekonomisi açısından çok ufak farklar bulunuyor. Hatta bazı modellerin otomatik vitesli versiyonları daha az yakıt tüketiyor. İlk kez düzenli olarak araç kullanacak kişiler için hem trafik ile cebelleşmek hem de manuel vitesin fazladan bir pedalı ve vites değiştirme ile uğraşmak sorun yaratabiliyor. Kullanım kolaylığı açısından bakacak olursak otomatik vitesli otomobiller oldukça rahat. Bu nedenle ilk araç için otomatik vites öneriliyor.
Hatchback mi, Sedan mı?
Markalar araç listeleri içerisinde “4 kapılı” ya da “5 kapılı” gibi ifadeler kullanıyor. Sedan arabalar, bagaj ile kabinin ayrı olduğu kasa tipi oluyor. Hatchback ise kabinden doğrudan bagaja erişilebileceğin modeller için kullanılıyor. Yani hatchback’ler 5 kapılı oluyor. Sedan yerine ise 4 kapılı ismi tercih ediliyor. Hatchback araçlar, KIA Picanto ya da Hyundai i10 gibi oldukça küçük boyutlu seçenekleri ile genellikle çok rahat park edilebiliyor.Fiyat Oralardan Başlamıyor
Otomobil markaları genellikle “...’dan başlayan fiyatlarla” şeklinde kampanyalar yapıyor. Sen de “ne kadar da ucuzmuş” diye düşünüp hemen bayinin yolunu tutuyorsun, ama gittiğin zaman aslında istediğin aracın o fiyatlara olmadığı gerçeği ile karşı karşıya kalman işten bile değil. Otomatik ve dizel bir araç istiyorsan o fiyattan başlamıyor, emin olabilirsin. Genellikle “başlayan fiyatlar” ifadesi hem en alt donanım seviye hem de benzinli ve manuel vitesli seçenekler için kullanılıyor. Yani istediğin otomobilin fiyatı ile reklamlarda gördüğün fiyatlar arasında gerçekten uçurum var.
İkinci El mi, Sıfır mı?
Genellikle ilk otomobil tavsiyesi olarak ikinci el ve gerçekten artık hurda statüsünde sayılan modeller öneriliyor. Ancak bu gerçekten çok mantıksız. İlk ya da son otomobil fark etmeksizin en çok 10 yaşında otomobil alman gerekiyor. Eğer paran yetiyorsa ve uzun yıllar kullanırım diyorsan sıfır kilometre otomobil almak da oldukça iyi bir seçim oluyor. Ayrıca araçların ilk satılıcıları daha rahat alıcı bulabiliyor.
Vergilere Dikkat!
Otomobilinin fiyatlandırmasına dikkat etmen gerekiyor. Otomobilin satış fiyatının içerisinde çok sayıda kalem bulunuyor. Otomobil fiyatı ve bayi kârından sonra Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ekleniyor. Bazı ufak vergiler ve ödemeler eklenince son fiyat oluşuyor. Son fiyatın %18’i kadar da Katma Değer Vergisi (KDV) ekleniyor. Tabii bu sıfır otomobiller için geçerli oluyor. İkinci el otomobillerin %1 oranında Katma Değer Vergisi bulunuyor. Eğer bilgisayar ve cep telefonu gibi eşyalarını biraz sakarca kullanıyorsan ve araba için de aynı durumun yaşanabileceğini düşünüyorsan sıfır otomobiller yerine ikinci el otomobillere yönelmen daha mantıklı olur, ama “Ben arabama gözüm gibi bakarım!” diyorsan sıfır otomobil alıp satışı daha kârlı hale getirebilir ve gelecekte alacağın araç için avantajlı bir konuma ulaşabilirsin.
Sıfır Araçlar İçin Bakım
Sıfır otomobil alacaksan dikkat etmen gereken bir diğer nokta bakım. Belki bilmiyorsundur, ama otomobiller neredeyse her sene bakıma girmeye ihtiyaç duyuyor. Aracının garantisinin devam etmesi ve herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için bakımları aksatmaman gerekiyor. Hal böyle olunca da bakım fiyatlarına önceden bakman çok daha mantıklı olacak. 5 yıl gibi uzun bakım süresi olanları satın alabilir ve %10’a varan indirimlerden yararlanabilirsin.
Yasal Durumlar ve Sigorta
Araç satın alırken dikkat etmen gereken en önemli noktaların başında yasal süreç geliyor. Yasal süreç, noter üzerinden hallediliyor. Eğer sıfır otomobil alırsan ve resmi distribütörleri seçersen işlemler oldukça kolay. Noterden vereceğin vekalet ile senin adına tüm işlemler hallediliyor ve sadece gidip aracı alıyorsun. İkinci el ya da galeriden alacağın sıfır otomobiller için ise noter işlemlerini kendin halletmen gerekiyor. Noter işlemleri sırasında parayı elden vermemeye ve blokeli havale gibi yöntemleri kullanmaya dikkat etmelisin.
Bir diğer konu ise sigorta. Her araca zorunlu olarak trafik sigortası yapılıyor. Trafik sigortası yaptırılmayan araçlar ise ciddi cezalar ile karşılaşabiliyor. Bunun dışında zorunlu olmayan, ama aracının başına gelebilecek sorunları aşmana yardımcı olacak kasko yaptırman da akıllıca olabilir. Detaylı bilgi almak için ise trafik sigortası hakkındaki tüm bilgileri içeren yazımızı okuyabilirsin.
İlk Otomobil Olmayı Hak Eden Modeller
Şimdi burada ufak bir ayrıma gitmemiz gerekiyor. İlk kez otomobil alacak olanların çok büyük bir kısmı öğrenci ya da iş hayatına yeni atılan kişiler. Bu nedenle ilk önerilerimiz bu gruba yönelik.
Seat Ibiza ve Leon
SEAT, Volkswagen Grubu’nun son yıllarda yükselen otomobil markaları arasında gösteriliyor. Satış rakamları hızla artan marka özellikle hatchback otomobil modelleri olan Seat Leon ve Seat Ibiza ile öne çıkıyor. Çok sayıda kullanıcıya sahip olmasının yanı sıra Audi, Volkswagen, Skoda gibi markalar ile aynı motor ve şanzıman parçalarının kullanılması sayesinde de yedek parça güçlüğü yaşatmıyor.
Hyundai i10 ve i20
Hyundai’nin Türkiye’de sattığı en küçük araçlar olan Hyundai i10 ve Hyundai i20 modelleri, güçlü bir pazara sahip. Her iki araç da küçük boyutları sayesinde özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerin park soruna derman oluyor.
KIA Picanto
KIA’nın küçük ama yüksek güç üretebilen otomobili Picanto, zengin donanımı ve uygun sıfır kilometre fiyatları ile çok seviliyor. KIA Picanto, küçük hacimli benzinli motora sahip olması ve küçük boyutlara sahip olması nedeniyle tam bir şehirli olarak kabul ediliyor.
İlk Araç Nasıl Olmalı?
İlk olarak otomatik vitesli bir seçenek almak çok daha mantıklı. Aracı çok kullananlar dizel; az kullananlar ise benzinli motor seçeneğini tercih etmeli. Sıfır araç ya da bakımları tam yapılmış bir ikinci el otomobil alınmalı, ama sıfır aracın uzun süreli bakım paketleri kesinlikle ek olarak istenmeli. Son olarak küçük hacimli ve hatchback bir model seçilmesi de önemli. İstersen ihtiyaçlarına uygun modelleri Otorapor otomobil önerisi ile bulabilirsin.