• TARAFSIZ, BAĞIMSIZ, PROFESYONEL

Anadol: İlk Yerli Seri Üretim Otomobilin Hikayesi

Podye Nedir?

Anadol'un Başlangıç Hikayesi

1960'lı yıllarda Türkiye'de otomobil ihtiyacı artmış ve ithal edilen araçlar yeterli olmamıştır. Vehbi Koç, Türkiye'nin kendi otomobilini üretme vizyonuna sahipti ve bu doğrultuda hareket etmeye karar verdi.1966 yılında Türkiye'de Otosan firması, Ford Motor Company ile lisans anlaşması yaparak otomobil üretimine başladı. İşte bu dönemde Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan Anadol'un temelleri atıldı. Anadol, 1966-1991 yılları arasında üretilen ve Türkiye'de büyük bir popülerlik kazanan bir otomobil markasıdır.


Anadol'un İsmi Nasıl Konuldu?

Anadol'un hikayesi, Türkiye'nin kendi otomobilini üretme hayaline dayanır. Anadol projesi, Türk mühendislerin yaratıcılığı ve çalışkanlığıyla gerçeğe dönüştü. Tasarımı İngiltere'den bir mühendis olan Reliant Motor Company tarafından yapıldı ve Türkiye'de üretildi. Vehbi Koç, üretilen arabanın aile arabası olacağından ve de halka hitap eden bir araç olduğu için ismini de halkın koymasını istedi. Ve o zaman gazetelere “Milli sanayimizin eseri olan bu otomobilin ismi ne olsun kampanyasına katılınız” şeklinde bir ilan vererek halka fikirleri sorulmuş. Birinci olan yarışmacıya da 10 Bin TL ödül belirlenmiş. Bunun üzerine 86 bin insan farklı fikirleriyle başvurdu. Finale ise şu dört fikir kaldı: Anadolu, Anadol, Otosan ve Veko. Bu önerilerin sonucunda da Anadol isminde karar kılındı.


Anadol'un Gelişimi

Anadol, o dönemde Türkiye'de halk arasında büyük bir ilgiyle karşılandı. Hem tasarımı hem de ekonomik fiyatıyla dikkat çekti. Türkiye'nin yollarında birçok Anadol otomobili görmek mümkündü. O dönemde Türkiye'nin ilk özel otomobili olan Anadol, birçok kişi için bir sembol haline geldi.Anadol, farklı modelleriyle piyasaya sürüldü. 1975 yılında Anadol A1 modeli tanıtıldı ve daha sonra Anadol A2, A8, STC-16, Böcek gibi modeller üretildi. Her model, zamanının teknolojik özelliklerine uygun olarak geliştirildi ve dönemin otomobil trendlerini takip etti.Ancak, Anadol'un hikayesi sadece bir otomobilin üretimiyle sınırlı değildir. Anadol, Türk mühendislerinin yeteneklerini sergilediği bir platform oldu. Üretimi sırasında yerli parça kullanımına önem verildi ve Türkiye'de bir otomobil endüstrisinin doğmasına katkıda bulundu.


Anadol'u İnekler Yiyor Muydu?

Bu arabaları ineklerin yediği söylentisi vardır. Elbette bu konuya da değinmek gerekir. Bu kısmen doğru bir şehir efsanesidir. Anadolun ilk üretileceği dönemde bir maliyet hesabı yapan yöneticiler bu arabanın metal sacdan üretilmesi durumunda sadece bu sacın maliyeti aracın piyasa fiyatının üzerinde olacağı gerçeği ile karşılaştılar. Bu sorunu çözmek için de tüm arabayı o zamanlar cok yeni bir teknoloji olan karbon fiberden oluşturma kararı alınır. Zaten az önce bahsettiğim Reliant Motor Company ile yapılan işbirliği de buradan gelir. Karbon fiber teknolojisi o kadar yenidir ki Anadol A2 modeli 4 kapılı ilk seri üretim araba olarak otomotiv tarihine geçer. Gelelim arabayı keçilerin, ineklerin yemesi konusuna. Bu teknoloji çok yeni olduğundan dolayı tepki görmüş ve o dönem gazetelerde böyle haberlere yer vermişti. Teknik olarak bu malzeme yenebilir gibi gözükse de bence cam elyafı olan fiber glas hiç bir hayvanın besin zinciri içinde yer almıyordur. Kaldı ki karbon fiber teknolojisi günümüzde en üst düzey spor arabalarda sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir.

Oto Ekspertiz Nedir?
Oto ekspertiz; bir otomobilin, konusunda uzman personeller tarafından teknik cihazlar yardımıyla A’dan Z’ye incelenmesi ve tüm kontrollerin sonucunda aracın genel durumuna dair rapor oluşturulmasıdır. Ekspertiz raporu(link: https://otorapor.com/ornek-raporlar2), aracın teknik incelemelerinin yanı sıra Otorapor ekspertiz uzmanlarının görüşlerini, değerlendirmelerini ve aracın masraf çıkartabilecek parçaları gibi yorumları da içermektedir. Tam kapsamlı bir ekspertizde; kaporta/boya, motor, mekanik, fren/süspansiyon, dinamometre, iç ve dış kondisyon, OBD/beyin testleri ve aracın borç/ceza sorgulamaları gerçekleştirilmektedir. Hemen randevu(link: https://otorapor.com/Arac/Randevu) alarak kendi aracınızın veya satın alacağınız aracın durumu hakkında detaylı rapora sahip olun.

Neden Oto Ekspertiz Yaptırılmalı?
Otomobil satın almadan önce mutlaka ekspertiz yaptırarak yatırımınızı garanti altına almalısınız. Satın alacağınız aracı gerçek değerinde almak, aracın performansını bilmek ve satarken sürprizle karşılaşmamak için Otoraporlamalısınız. Ekspertiz yaptırmadan satın alacağınız aracın; kilometresinin düşürülmüş, kayıt dışı tamir işlemi görmüş, çeşitli hilelerde(link: https://otorapor.com/ikinci-elde-dolandiricilik-hikayeleri) kullanılmış ve bilmediğiniz kusurlarının örtülmüş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kurumsal Oto Ekspertiz
Türkiye’de gelişmekte olan ekspertiz sektörünün en önemli kriterlerine Otorapor ile sahip olabilirsiniz. Tüm operasyonunu tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesiyle gerçekleştiren Otorapor, ikinci el otomobil ticaretinin güvenle gerçekleşmesini sağlamaktadır. Hem ekspertiz öncesinde hem de ekspertiz sonrasında sunduğu hizmetler ve çözümlerle müşterilerine sıra dışı bir deneyim sunmaktadır.

501 Nokta Ekspertiz
Aracınızın ekspertizi, Otorapor tarafından tescillenmiş 501 noktanın kontrolleri yapılarak gerçekleştirilir. Tüm bu noktalara ait detaylı raporlama yapılır. Tüm müşterilerimize hitap eden, farklı kontrol noktalarına sahip ekspertiz paketleri (link: https://otorapor.com/coklu-paketler2) bulunmaktadır. Aracınızın markasına, modeline ve taleplerinize göre paketlerden birisini tercih ederek ekspertiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Otorapor ile TSE Belgeli Ekspertiz
TSE tarafından istenen tüm şartları karşılayan ekspertiz bayileri, hizmet yeterlilik belgesi ile sertifikalandırılır. Bu sertifika sayesinde ekspertiz raporu, TSE hizmet standartları çerçevesinde oluşturulur.

Otorapor ile Garantili Ekspertiz
Otorapor, garanti şartlarını (link: https://otorapor.com/2--el-otomobil-garantisi) sağlaması durumunda (yaş,km,ağır hasarsızlık,kg vb.) ekspertizi yapılan araca kaporta/boya ve motor/mekanik garanti poliçesi oluşturmaktadır. Garantinin süresi içerisinde aracınızı garanti altında kullanma imkanına sahip olacaksınız.

Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu mu?
2.El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelik’e (https://otorapor.com/ikinciel-yasasi) göre; ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışı yapan işletme tarafından, satışın yapıldığı tarihten üç gün içinde yapılmış olan ekspertiz raporu şartı aranmaktadır. Bu zorunluluk şahsi alım/satımlar için henüz zorunlu hale getirilmemiştir.

Otorapor Akademi
Otorapor, kendi bünyesinde yetiştirdiği ekspertiz uzmanlarını görevlendirmektedir. Otorapor Akademi bünyesinde eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, eğitimin ardından sertifikalı oto ekspertiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.

Otorapor Bayisi Olmak
Otorapor, denenmiş ve kanıtlanmış başarılarıyla rakiplerinden her zaman bir adım önde yer almaktadır. Bu başarılara ortak olmak için başvuruda(https://otorapor.com/bayilik-franchise-basvurusu) bulunabilirsiniz. Otorapor bayilik şartlarını (https://otorapor.com/bayilik-franchise-sartlari) karşılayan adayların değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra bayi açılış süreci başlamaktadır. Ayrıca, farklı bir marka çatısı altında bulunan ekspertiz firmalarının Otorapor’a dönüşüm (https://otorapor.com/Form/Index?id=18) başvuruları da değerlendirilmektedir.

Otorapor Mobil ile Ekspertiz Raporunuz Cebinizde
Otorapor’un güçlü bilişim altyapısının bir ürünü olan Otorapor Mobil(https://otorapor.com/otorapor-mobil) uygulaması ile ekspertiz raporunu istediğiniz her an yanınızda taşıyabilme imkanına sahipsiniz. QR kod(https://www.youtube.com/watch?v=HCrSGecjJ8c&t=262s) uygulamasıyla ekspertiz raporunuzu dijital olarak mobil cihazlarınıza kaydedebilirsiniz.

Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin
Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.

Otorapor Youtube Kanalı ile Otomobil Gündemi
Birbirinden farklı içeriklerin sunulduğu Otorapor youtube kanalında (https://www.youtube.com/user/otorapor), otomobil gündemine dair gelişmeleri takip edebilir ve otomobil hakkında sıra dışı bilgilere sahip olabilirsiniz. Her hafta paylaşılan eğitici ve bilgilendirici videoları kaçırmamak için youtube kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.

Göz atın

Elektikli araçta bitcoin madenciliği yapılır mı? (https://www.youtube.com/watch?v=vBkIxD9TwRw&t=102s)

Otomobil Sektörüne Balyoz: Çip Krizi (https://www.youtube.com/watch?v=beiVwvZTAo0&t=1388s)

Devamını Göster