İnternetten oto ilan bakma tavsiyeleri
Binlerce belki de yüz binlerce lira vererek alacağın otomobil için kararsız mısın?
Hangi otomobili satın alacağına karar vermek oldukça güç bir süreçtir. Yüzlerce model, binlerce seçenek ve donanım arasından kendine en uygun olanı büyük bir titizlikle belirlemen gerekiyor. Belirlediğin aracın bütçene uyması, herhangi bir teknik sorunun olmaması ile beraber az yakmasını da bekleyebilirsin. Çeşitli jargonlar kullanan satıcılardan ve onların ilginç ilanlarından kurtulmana yardım edeceğiz. Ancak ilk olarak “Sıfır mı, ikinci el mi?” sorusunu cevaplaman gerekiyor.
“Sıfır mı, İkinci El mi?”
sifir-mi-ikinci-el-mi-alinir
Otomobil piyasasını alt üst edecek ya da yeri yerinden oynatacak bilgilerden daha çok işine yarayacak bilgiler vermeyi tercih ediyoruz.
Sıfır ya da ikinci el otomobil satın almadaki gibi iki farklı görüşün ilk nedeni bütçedir. Bütçene uygun bir sıfır otomobil almak yerine kredi çekerek daha üst segment bir sıfır otomobil ya da bütçene uygun ikinci el yine üst segment bir otomobil alabilirsin. Sıfır otomobilleri genellikle garantici ve otomobili uzun süre kullanmak isteyenler satın alıyor. İkinci el ise otomobiller ise genellikle bir arabayla yıllar geçirmek yerine birkaç senede bir otomobil değiştirenlerin tercihidir. Her ikisinin de çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunuyor.
Sıfır Otomobil Alırken Dikkat Etmen Gerekenler
Sıfır otomobil aldığında “Bakımları eksiksiz mi?” ya da “Arabanın arızası var mı?” gibi sorular kafanda belirmiyor ve bu sıfır otomobil almanın en büyük avantajı olarak karşımıza çıkıyor. Sıfır otomobiller ile ilgili en büyük dezavantaj ise bütçedir. Genellikle ikinci el fiyatından 5 bin ya da daha fazla pahalı olduğu için satın alırken kredi çekmek gerekebiliyor. Markalar sıfır otomobil satışını teşvik edebilmek için faizsiz kredi ve nakit alımlarda fiyat indirimleri yapıyor. Eğer; “ne olursa olsun sıfır araba alacağım” gibi bir düşünceye sahipsen yeni modeli çıkacak otomobillerin yıl sonu indirimlerini bekleyebilirsin.
Ayrıca hibrit otomobiller ile ilgili şu an devam eden vergi indirimleri bulunuyor. Sıfır araç alırken vekaletname çıkartarak tüm yasal işlemleri bayi aracılığı ile yapabilirsin. Bunun avantajı ise vergi gibi birçok kalemi bayinin ya da distribütör kuruluşun senin adına yapmasıdır. Bayi, satış işlemlerinden birkaç gün sonra seni arayarak anahtarı teslim edebileceklerini söyleyecek.
İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Etmen Gerekenler
ikinci-el-araba-almak
İkinci el otomobillerin kaza ya da daha doğru bir tabirle hasar geçmişi gibi önemli bir risk noktası bulunuyor. Ancak sıfır otomobiller ile aralarındaki fiyat farkları seni bu tercihe itebilir. Günümüzde bankalar ikinci el araçlar için kredi verebiliyor ama bunun yerine Bulur Kredi ile cazip faiz oranlarından yararlanarak ikinci el bir otomobile sahip olabilirsin. Bazı markalardan giriş seviyesindeki bir aracı sıfır kilometre almak yerine daha üst seviye bir aracı ikinci el alabilirsin. Halihazırda bir otomobilin varsa ikinci el başka bir otomobille takas yapmak gibi oldukça mantıklı bir seçeneğin de bulunuyor. İkinci el otomobil alırken dikkat etmen gereken konular için ise aşağıdaki başlıklara göz atmalısın.
Oto Ekspertiz Raporu İstemelisin
ekspertiz-raporu-almak
Satıcıya güvenmek ve onun dediklerine inanmak seçeneklerinden biri. Ancak daha sonra çıkacak sorunlar canını yakabilir. Bu nedenle önceliğin oto ekspertiz raporu olan araçları tercih etmek olursa canın sıkılma ihtimalini olabildiğince azaltabilirsin. Oto Ekspertiz şirketleri; aracın motor, yürür aksam ve kozmetik gibi birçok farklı alanını inceleyip gerekli bilgileri, rapor halinde getiriyor. Ancak halihazırda araç için ekspertiz raporu düzenlenmemiş ise satıcıdan talep edebilirsin. Bazı satıcılar doğrudan alıcının bu ücreti karşılaması gerektiğini düşündüğü için ekspertiz raporu düzenletmen gerekebilir. En bilinen ekspertiz şirketi ise; Otorapor’dur. Bu şirketten alacağın hizmetlere güvenebilirsin.
Oto Pazarı: Dolandırılmak İsteyenlerin Ortak Mekanı
"Arabalarla alakam yok”, “Ehliyeti aldım ama sürmek kısmet olmadı.” gibi bir durumdaysan öncelikle oto pazarları sana göre yerler değildir. Nedenine gelince; burada binlerce araç ve araç satıcısı bulunur. Bunlar arasında galeriler ve şirketler dışında bir de “al-satçı” diye tabir edilen kişiler vardır. Sayıları azımsanmayacak kadar fazla olan bu kitle bir şekilde ucuza aldıkları arabaları belli bir kar payı ekleyerek satarlar. Genelde buldukları arabadan en az 5 ya da 10 bin lira kar etme derdindedirler. Sen arabayı incelemeye gittiğin an, “tam sana göre bir araba” diye konuşmaya girerler. “Muayyerdir”, “gırtlak dolu”, “keyfe keder boyalı”, “garaj arabası”, “yer uçağı” gibi birçok kalıp ve söz ile karşılaşacaksın.
Tam satıcı ile konuşurken başka bir alıcı gelecek ve arabayı öyle beğenecek ki seni de almaya ikna edecek. Aslında bu alışıldık bir senaryo. Burada yapılan şey senin kafanı karıştırarak ya da yorarak otomobilin aslında sana uygun olduğunu göstermeye çalışmak. Bu tür numaralarla karşılaşan insanlar, otomobil pazarlarını terk ettiği için güvenilir şirketlerin birçoğu pazarlara artık gitmiyor ve internet sitelerinden satış gerçekleştiriyor. Ancak “ben kendime güveniyorum” gibi iddialı bir insansan oto pazarlarında şansını deneyebilir ve belki de yıllardır biriktiğin parayı riske atabilirsin
Hangi Otomobil Sana Göre
otomobil-alirken-dikkat
Alacağın otomobilin sana uygun olup olmadığını seçmek için bazı konuları netleştirmemiz gerekiyor. Otomobiller kullanım amaçları için çeşitli sınıflara ya da sık kullanılan tabirle segmentlere ayrılmıştır. Binek otomobiller için süper mini, küçük aile arabası ve büyük aile arabası gibi sınıflar bulunuyor. Tek başına ya da eşinle beraber tek bir çocuğun varsa süper mini ve küçük aile arabalarını tercih edebilirsin. Daha geniş aileler için ise büyük aile arabası idealdir. Ancak günümüzde otomobil bir statü göstergesi olarak görüldüğü için yönetici ya da işletme sahibiysen yönetici sınıfı denilen araçları tercih edebilirsin. Canından çok sevdiğin çocuklarınla aynı araca bineceksen çocuk koltuğu sabitleyicilerinin (ISOFIX) çalışabildiği araçları tercih etmen yararlı olacaktır.
Dizel mi, Benzinli mi?
“İşin ve evin arası kaç kilometre?”, “Yaşadığın şehirde trafik var mı?” ya da “Otomobili ne kadar kullanacaksın?” gibi sorular aslında yakıt seçimini belirliyor. Yılda ortalama 12.000 kilometre kat etmeyeceksen dizel otomobil almak mantıklı değildir. 12.000 kilometre ortalamasını tutturabilmek için evin ile iş yerin arasında 25 kilometre mesafe olmalıdır. Bir diğer kriter ise trafiktir. Benzinli otomobillerde yakıt tüketimi en fazla trafikte gerçekleşiyor. Bu nedenle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropoller için dizel yakıt tüketen araçlar daha mantıklıdır. Son olarak satın alacağın araba ile kaç yıl geçireceğin önemlidir. Dizel otomobiller ile 50 ila 60 bin kilometre yapılmadan kar elde etmek mümkün değil. Çok fazla bilgiyi süzgeçten geçirmek bir hayli zor olabiliyor. Önce bir soluklan. Yaşadığın şehir trafik sorunlarıyla boğuşuyorsa, evin ile iş yerin arasında 20 kilometrelik mesafe varsa ve aynı otomobil ile 5 yıl geçireceksen dizel otomobil senin için daha avantajlı olabilir. Eğer trafik derdin yoksa ya da kısa mesafeler kat edeceksen benzinli bir otomobil tercih etmen daha mantıklıdır. İstersen “benzinli mi, dizel mi?” yazımıza tıklayarak seçimini daha kolay hale getirebilirsin.
Otomatik mi, Düz Vites mi?
otomatik-vites-mi-düz
Kullanım kolaylığı açısından otomatik vites araçlar özellikle trafik olan şehirlerde oldukça avantajlı ancak bir hayli fazla yakıt tüketimine neden olabiliyorlar. Düz vitesler ise düşük yakıt tüketimi ile öne çıkarken kullanımı otomatik viteslere göre biraz daha zordur. Otomobil satın alırken herhangi bir ibare yoksa araç manuel vitestir. Ancak neredeyse her markanın farklı bir otomatik vites şanzımanı olduğu için farklı isimler kullanılıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
Powershift: Ford marka araçlarda karşına çıkacak olan otomatik vites çeşididir.
DSG: Volkswagen Grubu’nun çift kavramalı otomatik vitese verdiği addır. Volkswagen, Audi, SEAT ve Skoda gibi birçok markada DSG adı verilen bu otomatik vites çeşidi kullanılır.
CVT: “Sürekli Değişken İletim” gibi saçma ve manasız bir çeviriye sahip olan vites çeşididir. Genellikle Uzak Doğu kökenli markalar tarafından tercih edilmektedir. Ülkemizde CVT şanzımanı en çok kullanan marka ise Honda’dır.
EDC: Çift kavramalı otomatik vites çeşitlerinden biridir. EDC şanzıman genellikle Renault tarafından kullanılmaktadır.
Tiptronic, Steptronic: BMW ve Volkswagen tarafından kullanılan otomatik viteslerdir. Aracı kullanırken otomatik olarak vites yükselir ya da düşer. Ancak istersen manuel olarak vitesi yükseltebilirsin. Ancak araçta debriyaj yoktur.
Fiyat ve Performans Dengesi
Alacağın otomobilin fiyat ve performans açısından başarılı olmasını istemen gayet normal. Sonuçta her insan satın aldığı şeyin parasının hakkını vermesini ister. Hele bu binlerce lira verilen bir otomobilse bu düşünce gayet normaldir. O zaman senin için bir kaç tane fiyat ve performanslı araç önerisi yapalım.
A sınıfı: FIAT 500, KIA Picanto ve Hyundai i10.
B sınıfı: SEAT Ibiza, Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Toyota Yaris, KIA Rio ve Opel Corsa.
C sınıfı: Opel Astra, Ford Focus, BMW 1 serisi, Seat Leon, Volkwagen Jetta, Toyota Corolla, Volkswagen Golf, Fiat Egea ve Renault Megane.
D sınıfı: Volkswagen Passat, Opel Insignia, BMW 3 serisi, Mercedes C serisi ve Skoda Superb.
Ailen İçin İkinci Otomobil
aile-otomobili-secmek
Özellikle büyük şehirlerdeki aileler ikinci otomobil almayı tercih ediyor. Bunlar genellikle düşük yakıt tüketimleri olan, şehir içerisinde neredeyse her yere park edilebilecek kadar küçük ama 4 kişinin rahatlıkla binebileceği otomobillerdir. Seçimini yaparken öncelikle ihtiyaçların açısından değerlendirmen gerekiyor. Biz senin için ikinci araba olabilecek bir kaç öneride bulunalım.
KIA Picanto: Koreli üreticinin aracının içerisinde şehirli bir ailenin isteyeceği her şey bulunuyor. Son yıllarda iyi bir satış başarısı yakaladığı için ikinci el piyasası oluşuyor. Günde 10 kilometre gibi bir mesafe kat ediyorsan ailen ve senin için biçilmiş kaftan olacak.
Hyundai i10: Yine bir Koreli üretici olan Hyundai tarafından üretilen otomobil özellikle ebeveynler tarafından ikinci otomobil olarak tercih ediliyor. Çocuklarını okula getirip götürmek istiyorsan Hyundai i10 tam sana göre bir otomobil.
FIAT 500: Süslü, ekonomik ve tam anlamıyla minik bir canavar istiyorsan alabileceğin en iyi seçeneklerden birisidir. Düşük yakıt tüketimiyle ailenin bütçesini sarsmayacak bir otomobil olarak karşına çıkan 500, genellikle sabah işe beraber giden çiftlerin tercih ettiği ikinci araba olarak öne çıkıyor.
Peki Hepsini Aynı Adresten Yapsan
internette-araba-bakmak
Otomobil pazarlarına, galerilere ya da otomobil bayilerine gitmeden internetin olduğu herhangi bir yerden, satın alacağın otomobile bakabilirsin. Otorapor hesaplama ile kat edeceğin kilometre, vites tipi, araç büyüklüğü gibi kriterler ile satın alma kriterleri oluşturabilirsin. Gerekli bilgileri girdikten sonra senin için en uygun otomobil karşına çıkacak. Bütçene en uygun olanı seçmek ise sana kalacak. Ayrıca Kredi, Trafik Sigortası ve kasko gibi birçok farklı hizmetten de yararlanabileceğini unutmamalısın. arabam.com adresinden nasıl otomobil bakacağına ve Otorapor'dan ekspertiz yaptırmadan önce 2.el oto alım rehberimizi okumak için: tıklamalısın
Hangi otomobili satın alacağına karar vermek oldukça güç bir süreçtir. Yüzlerce model, binlerce seçenek ve donanım arasından kendine en uygun olanı büyük bir titizlikle belirlemen gerekiyor. Belirlediğin aracın bütçene uyması, herhangi bir teknik sorunun olmaması ile beraber az yakmasını da bekleyebilirsin. Çeşitli jargonlar kullanan satıcılardan ve onların ilginç ilanlarından kurtulmana yardım edeceğiz. Ancak ilk olarak “Sıfır mı, ikinci el mi?” sorusunu cevaplaman gerekiyor.
“Sıfır mı, İkinci El mi?”
sifir-mi-ikinci-el-mi-alinir
Otomobil piyasasını alt üst edecek ya da yeri yerinden oynatacak bilgilerden daha çok işine yarayacak bilgiler vermeyi tercih ediyoruz.
Sıfır ya da ikinci el otomobil satın almadaki gibi iki farklı görüşün ilk nedeni bütçedir. Bütçene uygun bir sıfır otomobil almak yerine kredi çekerek daha üst segment bir sıfır otomobil ya da bütçene uygun ikinci el yine üst segment bir otomobil alabilirsin. Sıfır otomobilleri genellikle garantici ve otomobili uzun süre kullanmak isteyenler satın alıyor. İkinci el ise otomobiller ise genellikle bir arabayla yıllar geçirmek yerine birkaç senede bir otomobil değiştirenlerin tercihidir. Her ikisinin de çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunuyor.
Sıfır Otomobil Alırken Dikkat Etmen Gerekenler
Sıfır otomobil aldığında “Bakımları eksiksiz mi?” ya da “Arabanın arızası var mı?” gibi sorular kafanda belirmiyor ve bu sıfır otomobil almanın en büyük avantajı olarak karşımıza çıkıyor. Sıfır otomobiller ile ilgili en büyük dezavantaj ise bütçedir. Genellikle ikinci el fiyatından 5 bin ya da daha fazla pahalı olduğu için satın alırken kredi çekmek gerekebiliyor. Markalar sıfır otomobil satışını teşvik edebilmek için faizsiz kredi ve nakit alımlarda fiyat indirimleri yapıyor. Eğer; “ne olursa olsun sıfır araba alacağım” gibi bir düşünceye sahipsen yeni modeli çıkacak otomobillerin yıl sonu indirimlerini bekleyebilirsin.
Ayrıca hibrit otomobiller ile ilgili şu an devam eden vergi indirimleri bulunuyor. Sıfır araç alırken vekaletname çıkartarak tüm yasal işlemleri bayi aracılığı ile yapabilirsin. Bunun avantajı ise vergi gibi birçok kalemi bayinin ya da distribütör kuruluşun senin adına yapmasıdır. Bayi, satış işlemlerinden birkaç gün sonra seni arayarak anahtarı teslim edebileceklerini söyleyecek.
İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Etmen Gerekenler
ikinci-el-araba-almak
İkinci el otomobillerin kaza ya da daha doğru bir tabirle hasar geçmişi gibi önemli bir risk noktası bulunuyor. Ancak sıfır otomobiller ile aralarındaki fiyat farkları seni bu tercihe itebilir. Günümüzde bankalar ikinci el araçlar için kredi verebiliyor ama bunun yerine Bulur Kredi ile cazip faiz oranlarından yararlanarak ikinci el bir otomobile sahip olabilirsin. Bazı markalardan giriş seviyesindeki bir aracı sıfır kilometre almak yerine daha üst seviye bir aracı ikinci el alabilirsin. Halihazırda bir otomobilin varsa ikinci el başka bir otomobille takas yapmak gibi oldukça mantıklı bir seçeneğin de bulunuyor. İkinci el otomobil alırken dikkat etmen gereken konular için ise aşağıdaki başlıklara göz atmalısın.
Oto Ekspertiz Raporu İstemelisin
ekspertiz-raporu-almak
Satıcıya güvenmek ve onun dediklerine inanmak seçeneklerinden biri. Ancak daha sonra çıkacak sorunlar canını yakabilir. Bu nedenle önceliğin oto ekspertiz raporu olan araçları tercih etmek olursa canın sıkılma ihtimalini olabildiğince azaltabilirsin. Oto Ekspertiz şirketleri; aracın motor, yürür aksam ve kozmetik gibi birçok farklı alanını inceleyip gerekli bilgileri, rapor halinde getiriyor. Ancak halihazırda araç için ekspertiz raporu düzenlenmemiş ise satıcıdan talep edebilirsin. Bazı satıcılar doğrudan alıcının bu ücreti karşılaması gerektiğini düşündüğü için ekspertiz raporu düzenletmen gerekebilir. En bilinen ekspertiz şirketi ise; Otorapor’dur. Bu şirketten alacağın hizmetlere güvenebilirsin.
Oto Pazarı: Dolandırılmak İsteyenlerin Ortak Mekanı
"Arabalarla alakam yok”, “Ehliyeti aldım ama sürmek kısmet olmadı.” gibi bir durumdaysan öncelikle oto pazarları sana göre yerler değildir. Nedenine gelince; burada binlerce araç ve araç satıcısı bulunur. Bunlar arasında galeriler ve şirketler dışında bir de “al-satçı” diye tabir edilen kişiler vardır. Sayıları azımsanmayacak kadar fazla olan bu kitle bir şekilde ucuza aldıkları arabaları belli bir kar payı ekleyerek satarlar. Genelde buldukları arabadan en az 5 ya da 10 bin lira kar etme derdindedirler. Sen arabayı incelemeye gittiğin an, “tam sana göre bir araba” diye konuşmaya girerler. “Muayyerdir”, “gırtlak dolu”, “keyfe keder boyalı”, “garaj arabası”, “yer uçağı” gibi birçok kalıp ve söz ile karşılaşacaksın.
Tam satıcı ile konuşurken başka bir alıcı gelecek ve arabayı öyle beğenecek ki seni de almaya ikna edecek. Aslında bu alışıldık bir senaryo. Burada yapılan şey senin kafanı karıştırarak ya da yorarak otomobilin aslında sana uygun olduğunu göstermeye çalışmak. Bu tür numaralarla karşılaşan insanlar, otomobil pazarlarını terk ettiği için güvenilir şirketlerin birçoğu pazarlara artık gitmiyor ve internet sitelerinden satış gerçekleştiriyor. Ancak “ben kendime güveniyorum” gibi iddialı bir insansan oto pazarlarında şansını deneyebilir ve belki de yıllardır biriktiğin parayı riske atabilirsin
Hangi Otomobil Sana Göre
otomobil-alirken-dikkat
Alacağın otomobilin sana uygun olup olmadığını seçmek için bazı konuları netleştirmemiz gerekiyor. Otomobiller kullanım amaçları için çeşitli sınıflara ya da sık kullanılan tabirle segmentlere ayrılmıştır. Binek otomobiller için süper mini, küçük aile arabası ve büyük aile arabası gibi sınıflar bulunuyor. Tek başına ya da eşinle beraber tek bir çocuğun varsa süper mini ve küçük aile arabalarını tercih edebilirsin. Daha geniş aileler için ise büyük aile arabası idealdir. Ancak günümüzde otomobil bir statü göstergesi olarak görüldüğü için yönetici ya da işletme sahibiysen yönetici sınıfı denilen araçları tercih edebilirsin. Canından çok sevdiğin çocuklarınla aynı araca bineceksen çocuk koltuğu sabitleyicilerinin (ISOFIX) çalışabildiği araçları tercih etmen yararlı olacaktır.
Dizel mi, Benzinli mi?
“İşin ve evin arası kaç kilometre?”, “Yaşadığın şehirde trafik var mı?” ya da “Otomobili ne kadar kullanacaksın?” gibi sorular aslında yakıt seçimini belirliyor. Yılda ortalama 12.000 kilometre kat etmeyeceksen dizel otomobil almak mantıklı değildir. 12.000 kilometre ortalamasını tutturabilmek için evin ile iş yerin arasında 25 kilometre mesafe olmalıdır. Bir diğer kriter ise trafiktir. Benzinli otomobillerde yakıt tüketimi en fazla trafikte gerçekleşiyor. Bu nedenle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropoller için dizel yakıt tüketen araçlar daha mantıklıdır. Son olarak satın alacağın araba ile kaç yıl geçireceğin önemlidir. Dizel otomobiller ile 50 ila 60 bin kilometre yapılmadan kar elde etmek mümkün değil. Çok fazla bilgiyi süzgeçten geçirmek bir hayli zor olabiliyor. Önce bir soluklan. Yaşadığın şehir trafik sorunlarıyla boğuşuyorsa, evin ile iş yerin arasında 20 kilometrelik mesafe varsa ve aynı otomobil ile 5 yıl geçireceksen dizel otomobil senin için daha avantajlı olabilir. Eğer trafik derdin yoksa ya da kısa mesafeler kat edeceksen benzinli bir otomobil tercih etmen daha mantıklıdır. İstersen “benzinli mi, dizel mi?” yazımıza tıklayarak seçimini daha kolay hale getirebilirsin.
Otomatik mi, Düz Vites mi?
otomatik-vites-mi-düz
Kullanım kolaylığı açısından otomatik vites araçlar özellikle trafik olan şehirlerde oldukça avantajlı ancak bir hayli fazla yakıt tüketimine neden olabiliyorlar. Düz vitesler ise düşük yakıt tüketimi ile öne çıkarken kullanımı otomatik viteslere göre biraz daha zordur. Otomobil satın alırken herhangi bir ibare yoksa araç manuel vitestir. Ancak neredeyse her markanın farklı bir otomatik vites şanzımanı olduğu için farklı isimler kullanılıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
Powershift: Ford marka araçlarda karşına çıkacak olan otomatik vites çeşididir.
DSG: Volkswagen Grubu’nun çift kavramalı otomatik vitese verdiği addır. Volkswagen, Audi, SEAT ve Skoda gibi birçok markada DSG adı verilen bu otomatik vites çeşidi kullanılır.
CVT: “Sürekli Değişken İletim” gibi saçma ve manasız bir çeviriye sahip olan vites çeşididir. Genellikle Uzak Doğu kökenli markalar tarafından tercih edilmektedir. Ülkemizde CVT şanzımanı en çok kullanan marka ise Honda’dır.
EDC: Çift kavramalı otomatik vites çeşitlerinden biridir. EDC şanzıman genellikle Renault tarafından kullanılmaktadır.
Tiptronic, Steptronic: BMW ve Volkswagen tarafından kullanılan otomatik viteslerdir. Aracı kullanırken otomatik olarak vites yükselir ya da düşer. Ancak istersen manuel olarak vitesi yükseltebilirsin. Ancak araçta debriyaj yoktur.
Fiyat ve Performans Dengesi
Alacağın otomobilin fiyat ve performans açısından başarılı olmasını istemen gayet normal. Sonuçta her insan satın aldığı şeyin parasının hakkını vermesini ister. Hele bu binlerce lira verilen bir otomobilse bu düşünce gayet normaldir. O zaman senin için bir kaç tane fiyat ve performanslı araç önerisi yapalım.
A sınıfı: FIAT 500, KIA Picanto ve Hyundai i10.
B sınıfı: SEAT Ibiza, Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Toyota Yaris, KIA Rio ve Opel Corsa.
C sınıfı: Opel Astra, Ford Focus, BMW 1 serisi, Seat Leon, Volkwagen Jetta, Toyota Corolla, Volkswagen Golf, Fiat Egea ve Renault Megane.
D sınıfı: Volkswagen Passat, Opel Insignia, BMW 3 serisi, Mercedes C serisi ve Skoda Superb.
Ailen İçin İkinci Otomobil
aile-otomobili-secmek
Özellikle büyük şehirlerdeki aileler ikinci otomobil almayı tercih ediyor. Bunlar genellikle düşük yakıt tüketimleri olan, şehir içerisinde neredeyse her yere park edilebilecek kadar küçük ama 4 kişinin rahatlıkla binebileceği otomobillerdir. Seçimini yaparken öncelikle ihtiyaçların açısından değerlendirmen gerekiyor. Biz senin için ikinci araba olabilecek bir kaç öneride bulunalım.
KIA Picanto: Koreli üreticinin aracının içerisinde şehirli bir ailenin isteyeceği her şey bulunuyor. Son yıllarda iyi bir satış başarısı yakaladığı için ikinci el piyasası oluşuyor. Günde 10 kilometre gibi bir mesafe kat ediyorsan ailen ve senin için biçilmiş kaftan olacak.
Hyundai i10: Yine bir Koreli üretici olan Hyundai tarafından üretilen otomobil özellikle ebeveynler tarafından ikinci otomobil olarak tercih ediliyor. Çocuklarını okula getirip götürmek istiyorsan Hyundai i10 tam sana göre bir otomobil.
FIAT 500: Süslü, ekonomik ve tam anlamıyla minik bir canavar istiyorsan alabileceğin en iyi seçeneklerden birisidir. Düşük yakıt tüketimiyle ailenin bütçesini sarsmayacak bir otomobil olarak karşına çıkan 500, genellikle sabah işe beraber giden çiftlerin tercih ettiği ikinci araba olarak öne çıkıyor.
Peki Hepsini Aynı Adresten Yapsan
internette-araba-bakmak
Otomobil pazarlarına, galerilere ya da otomobil bayilerine gitmeden internetin olduğu herhangi bir yerden, satın alacağın otomobile bakabilirsin. Otorapor hesaplama ile kat edeceğin kilometre, vites tipi, araç büyüklüğü gibi kriterler ile satın alma kriterleri oluşturabilirsin. Gerekli bilgileri girdikten sonra senin için en uygun otomobil karşına çıkacak. Bütçene en uygun olanı seçmek ise sana kalacak. Ayrıca Kredi, Trafik Sigortası ve kasko gibi birçok farklı hizmetten de yararlanabileceğini unutmamalısın. arabam.com adresinden nasıl otomobil bakacağına ve Otorapor'dan ekspertiz yaptırmadan önce 2.el oto alım rehberimizi okumak için: tıklamalısın