Jant Nedir ve Çesitleri Nelerdir?

Jantlar, otomobilin haraket etmesi için en önemli aksamlardan birisidir lastiğin takıldığı kısımdır. Otomobillerin hareket etmesi için olmazsa olmaz olan parçasıdır. Jant, otomobillerin aks sistemine bağlı olduğu kısımda bulunur. Jantların pek çok çeşidi vardır.

Jant Çeşitleri Nelerdir?

1) İç Lastiksiz Jant (Tubeless Jant)

Bu jant türü, lastiğin iç kısmında iç lastiği bulunmayan jantları içermektedir. Bu jant çeşidinde sadece dış lastik takılmaktadır. Bu çeşitte iç lastiğe ihtiyaç duyulmamasının nedeni; jant ve lastiğin birbirlerine yapışmaları sonucu ara kısma hava kaçmasının engellemektir. Sadece jant ve dış lastik kısımlarından oluşur. Ülkemizde ilk olarak 1980’li yıllarda üretilmeye başlamıştır.

a) 50 Lastik Oturma Açılı Jant: Bu jantlar, kamyonet lastikleri için üretilir. Standart ve düşük profile sahip kamyonetlerin lastikleri için üretilir. Ölçüleri; 13”, 14” ve 17” tir.

b) 150 Lastik Oturma Açılı Jant: Bu jantlar, geniş kesitleri olan lastikler için üretilir. Ölçüleri; 17,5”, 19,5” ve 22,5” tir.

2) İç Lastikli Jant (Tube Tyre Jant)

Bu jant çeşidinde iç lastik kullanılmakta. Bu jant çeşidinde bulunan bölümler şunlar; göbek, çember ve segman. Bütün jantlarda bu kısımlar hepsi olmaz. Yani bazı jantlarda çember ve segman kısımları yerine kombine çember bulunabilir.

3) Göbeksiz Jant (İspit Jant)

Bu jant türünün özelliği; hem iç lastikli olarak hem de iç lastiksiz olarak kullanılabilir.